Diyarbakır Halk Sağlığı Müdür Dr. Fatih Mehmet Aslan "1-7 Nisan Kanserle Savaş Haftası" dolayısıyla toplunda kansere karşı bilinç yükseltmek, kanserden korunma ve erken teşhisin önemi hakkında farkındalık oluşturmak için bir yazılı bir basın açıklaması yaptı.
Yaptığı açıklamada, kanserin her yıl milyonlarca insanı vaktinden önce öldürdüğünü vurgulayan Dr. Aslan "Kanser, kalp hastalıklarının ardından 2.büyük hastalıktır. Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) verilerine göre insanların dörtte biri, bir gün kansere yakalanıyor. Erkeklerde kanser ölümlerinin başında akciğer kanseri, kadınlarda ise meme kanseri geliyor. Kanser yalnızca başlıca ölüm nedenlerinden biri olarak kalmayıp, kişinin hayat kalitesini düşüren, işgücü kaybına uğratan bir hastalık. Bunlara ek olarak, teşhis ve tedavi maliyeti en yüksek olan hastalıklardan biridir. Tanı ve tedavisindeki yenilikler, sağlık kuruluşlarından yararlanma olanaklarının artması, diğer hastalıkların tedavisindeki gelişmeler ve buna bağlı ortalama yaş süresinin uzaması gibi çeşitli nedenlerle kanserin önemi daha da artmakta, her gün daha çok sayıda kanserli hastaya tanı konulabilmektedir" dedi.
Kanserden Korkma Geç Kalmaktan Kork
Kanser tedavisi zor ve her zaman sonuç alınamayan bir tedavi olduğundan, günümüzde kansere karşı uygulanacak en iyi tedavinin, koruyucu tedavi olduğunu vurgulayan Dr. Aslan, erken teşhisin önemi ve kanser tarama programlarının önemine işaret ederek şöyle dedi:
"Kansere yakalanmamak için yapabilecekleriniz, kanserle savaşmaktan çok daha kolaydır' düşüncesi öne çıkmaktadır. Kanser konusunda yapılacak olan faaliyetlerde öncelikle 1. Basamak olmak üzere tüm sağlık, eğitim, diğer ilgili kurumlar ve gönüllü kuruluşlar işbirliği ile sağlık personeli ve halka yönelik eğitim programları, panel, seminer, konferans, sempozyumlar, yarışmalar düzenlenerek, halkın ve sağlık personelinin kanser, kanserin nedenleri, belirtileri, kanserden korunma ve erken tanı konularında bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesidir. 'Kanserden korkma, geç kalmaktan kork' prensibi uyarınca henüz klinik belirtiler ortaya çıkmadan erken evrede tespit etmek, meme, serviks, kolon kanserlerine bağlı mortalite hızını düşürmek için meme, serviks, kolorektal kanser taramalarının yapılması çok önemlidir. 30-65 yaş aralığındaki kadınlar rahim ağzı kanseri taramalarını, 40-69 yaş aralığındaki kadınlar meme kanseri taramalarını,50-70 yaş aralığındaki kadın-erkek vatandaşlarımız kolorektal kanser taramalarını, Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) ve Aile Hekimliklerinde ücretsiz olarak yaptırabilirler"
Son Dakika › Yerel › Dr. Aslan: Erken Teşhis Hayat Kurtarır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?