Kırıkkale Üniversitesi (KÜ) Tıp Fakültesi İmmünoloji ve Alerji Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ayşe Füsun Kalpaklıoğlu, alerjik hastalıkların iş gücü kaybının yanı sıra, çocuklarda da okul devamsızlığına yol açtığını, özellikle de gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin çok önemli bir sağlık sorunu haline geldiğini bildirdi.
Prof. Dr. Kalpaklıoğlu, 7 - 13 Nisan Dünya Alerji Haftası dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, ?alerjik hastalıkların ortalama her 4 - 5 kişiden birinde görüldüğünü belirtti.
Alerjik hastalıkların uzun seyirli olması ve zaman zaman yaşamı tehdit etmesinin yanı sıra, devlet bütçelerine milyarlarca dolarlık ekonomik yük getirdiğinin unutulmaması gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Kalpaklıoğlu, açıklamasında şu bilgilere yer verdi:
"Alerjik hastalıklar arasında öldürücü olabilmesi nedeniyle korkutucu bir klinik tablo olan alerjik şok, bu yılki Dünya Alerji Haftasının ana temasını oluşturmaktadır. Alerjik şok, besin, ilaç veya arı zehiri gibi alerjiye neden olabilen maddelerin vücuda girmesini takiben bir kaç dakika veya saat içinde aniden ortaya çıkabilen çok ciddi bir hastalıktır. Alerjik şokun en önemli belirtileri ise deride yaygın döküntü, kaşıntı, kızarıklık dilde ve dudaklarda şişlik, nefes almada zorluk, bulantı, kusma ve kan basıncında ani düşme olarak sıralanabilir. Tanı için en az farklı iki organa ait belirtilerden bir kaçının bir arada olması gerekirken kişide kesin alerji yaptığı bilinen bir madde ile karşılaşmadan sonra aniden ortaya çıkan hipotansiyon tanıda tek başına yeterli olabilir. Alerjik şokun, tanı ve tedavisinde geç kalındığında öldürücü olabileceği unutulmamalı ve bu belirtileri gösteren hastalar zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmalıdır." - Kırıkkale
Son Dakika › Yerel › Dünya Alerji Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?