Dünya Kalp Haftası - Son Dakika
Yerel

Dünya Kalp Haftası

Dünya Kalp Haftası

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Hamzaoğlu: "Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesiyle koruyucu sağlık önlemlerinin değeri daha iyi anlaşılmaya başlandı"

11.04.2014 10:18

Trabzon Halk Sağlığı Müdürü Köksal Hamzaoğlu, kalp hastalıklarının giderek artış göstermesiyle koruyucu sağlık önlemlerinin değerinin daha iyi anlaşılmaya başlandığını bildirdi.

Hamzaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, 20. yüzyılda dünyada eğitim ve gelir düzeyindeki yükselme, beslenme alışkanlıklarının değişmesi, bulaşıcı hastalıkların kontrolü gibi etkenlerin beklenen yaşam süresinin artmasına neden olduğunu belirtti.

Yaşam süresinin uzamasının istenen bir şey olmakla birlikte paralelinde bulaşıcı olmayan kronik hastalıkların görülme sıklığında artış meydana geldiğini ifade eden Hamzaoğlu, şöyle devam etti:

"Yaşlı nüfusun çocuk nüfusa oranla artış içinde olması, toplumdaki sağlık sorunlarının çocukluk çağı hastalıklarından yaşlı nüfusta görülen bulaşıcı olmayan kronik hastalıklara doğru kaymasına yol açmıştır. Türkiye 2012 yılı verilerine göre ölümlerin yüzde 37,9'u dolaşım sistemi hastalıklarındandır. Dolaşım sistemi hastalıkları nedeniyle gerçekleşen ölümlerin ise yüzde 31,2'si iskemik kalp hastalığı, yüzde 25,7'si serebro-vasküler hastalık, yüzde 25,7'si diğer kalp hastalığı ve yüzde 11,8'i hipertansif hastalıklardan kaynaklanmaktadır."

Hamzaoğlu, Sağlık Bakanlığının 2010-2014 Stratejik Plan ve Eylem Planında da kronik hastalıkların önlenmesine geniş yer verildiğini vurguladı.

Kalp hastalıklarının giderek artış göstermesiyle koruyucu sağlık önlemlerinin değerinin daha iyi anlaşılmaya başlandığına da dikkati çeken Hamzaoğlu, şunları kaydetti:

"Sağlıklı beslenme, hazır gıdalar yerine taze besinlerin tercih edilmesi, aşırı tuz kullanımının önüne geçilmesi, düzenli sağlık kontrolleri, kan değerlerine dikkat edilmesi kalp sağlığını koruma tedbirleri arasındadır. Hayata karşı iyimser olmak, aile ve çevre ile kaliteli zaman geçirmek, uyku düzenini kontrol altında tutmak da önemlidir. Sağlıklı bir yaşam için spor şarttır. Sporu yaşamımızın bir parçası haline getirebilmemizin ön koşulu da sağlıklı bir kalbe sahip olmaktır. 35 yaş üstü kişilerin spor yapmaya başlamadan önce kardiyak yönden değerlendirilmesi gerekir."

Hamzaoğlu, kalp ve damar hastalıklarıyla mücadele etmenin önemini vurgulamak, kişileri bu hastalıklara karşı uyarmak, kalp sağlığını koruma konusunda bilinçlendirmek, sağlıklı yaşam alışkanlıkları kazandırabilmek ve kalp sağlığına dikkat çekmek amacıyla her yıl 12-18 Nisan tarihleri arasının Kalp Sağlığı Haftası olarak kutlandığını da sözlerine ekledi. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Dünya Kalp Haftası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement