Enflasyon Rakamları - Son Dakika
Yerel

Enflasyon Rakamları

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, yüzde 10.4'lük enflasyonun 3.3 puanının gıdadan geldiğini ve bu oranın yüksek olduğunu bildirdi.

04.01.2012 12:29

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkanı Celal Sönmez, yüzde 10.4'lük enflasyonun 3.3 puanının gıdadan geldiğini ve bu oranın yüksek olduğunu bildirdi.

Sönmez, enflasyon rakamlarını değerlendirdiği yazılı açıklamasında, Aralık ayında enflasyonun, beklentilerin bir miktar üstünde oluştuğunu belirtti.

Yıllık fiyat artışının TÜFE'de yüzde 10.45, ÜFE'de ise yüzde 13.3 olarak gerçekleştiğini anımsatan Sönmez, TÜFE'de son üç yılın en yüksek seviyesine çıkan enflasyonun hedefi ikiye katladığını ifade etti.

Enflasyonun, cari açıkla birlikte 2011'de başarı yakalanamayan iki alandan biri olduğunu vurgulayan Sönmez, Aralık ayında enflasyonun artmasındaki ana unsur olarak mevsim normallerinin üzerinde seyreden gıda fiyatlarını gösterdi.

Sönmez, gıda fiyatlarının son 7 yılın Aralık ayında ortalama yüzde 0.2 arttığını, bu yıl ise yüzde 2 yükseldiğini belirterek, "Baz etkisinin de katkısıyla toplam yıllık gıda enflasyonu, yüzde 12.4 ile Merkez Bankasının öngörülerinin çok üzerinde gerçekleşti. Baktığımız zaman yüzde 10.4'lük enflasyonun 3.3 puanının gıdadan geldiğini görüyoruz ki bu oran gerçekten yüksek" değerlendirmesinde bulundu.

Gıda dışı kalemlerde enflasyonist baskının azaldığını ifade eden Sönmez, şu görüşleri dile getirdi:

"Çekirdek enflasyon olarak takip edilen endekste yıllık enflasyon yüzde 8.2'den 8.1'e geriledi. Merkez Bankasının enflasyon trendini izlemek için kullandığı mevsimsellikten arındırılmış çekirdek enflasyonun üç aylık ortalaması da yıllıklandırılmış olarak aralıkta yüzde 7.7 ile son beş ayın en düşük seviyesine indi. Türk Lirası'ndaki değer kaybı devam etmezse, Merkez Bankasının da bahsettiği gibi çekirdek enflasyonda yavaşlama önümüzdeki dönemde sürebilir. Ama yılın ilk üç çeyreğini yüzde 8 ve üzeri bir enflasyonla geçireceğimiz anlaşılıyor. Parasal sıkılaştırma devam eder ve TL'de daha fazla değer kaybı yaşanmazsa enflasyon, 2012'nin son çeyreğinde yüzde 7'nin altına inebilir. Herkesin hesabını bu gerçekler doğrultusunda yapmasında yarar var."

- BURSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Enflasyon Rakamları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement