Engelli Psikolog Peder'in Başbakan Erdoğan ile Diyaloğu - Son Dakika
Yerel

Engelli Psikolog Peder'in Başbakan Erdoğan ile Diyaloğu

Senem Yazıcı - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca Ankara'da düzenlenen "İstihdamda Engel Yok" etkinliğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaşadığı diyalogla tanınan İzmirli psikolog İlknur Peder, bir engelli olarak doğduğu günden bu yana...

05.04.2013 14:15

Senem Yazıcı - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca Ankara'da düzenlenen "İstihdamda Engel Yok" etkinliğinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la yaşadığı diyalogla tanınan İzmirli psikolog İlknur Peder, bir engelli olarak doğduğu günden bu yana karşısına çıkan tüm engel ve ön yargıların kendisini daha da motive ettiğini söyledi.

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Peder, Başbakan Erdoğan'ın katıldığı toplantının, "engellilerin topluma bir şey katamayacakları" yönünde geçmişten gelen ön yargıların kırılması noktasında önemli olduğunu dile getirerek, toplantının "bal gibi olur" sloganını çok beğendiğini, günlük hayatında da bu ifadeyi kullandığını belirtti.

Doğuştan iki kolu olmayan Peder, insanların zihinlerindeki ön yargıların aşılması, eğitim, ulaşım gibi alanlarda gerekli düzenlemelerin yapılması durumunda her engellinin istihdama katkı sağlama şansı olacağını vurgulayarak,

"Hayatım boyunca önüme çıkan tüm engeller beni daha fazla motive etti. Engelliden bal gibi avukat olur, gazeteci olur, bal gibi psikolog da olur, naçizane olduğumu da düşünüyorum" dedi.

Peder, kısa süre öncesine kadar, engellilerin toplumda "alan el" olarak algılandığını, fiziksel engellerden önce zihinlerdeki bu algının iki taraflı olarak kırılması gerektiğini, toplumun ve engellilerin "her bireyin topluma katkı sağlayabileceği gerçeği"ni anlaması gerektiğini anlattı.

-"Başbakan'a çağrım hala geçerli"-

Etkinlik sırasında çiçek takdim ettiği Başbakan Erdoğan'la yaşadığı diyaloğu hatırlatan Peder, "Aslına bakarsanız hepimizin psikologa ihtiyacı vardır, psikologların da... Hayat zaten stresli, hele ki bir politikacıysanız, liderseniz ve sorumluluğunuz ağırsa elbette zaman zaman belki bir psikologla görüşme ihtiyacı duyulabilir. Bu anlamda sayın Başbakan'a çağrım hala geçerli. Benden bir görev isterse seve seve yapmaya hazırım" dedi.

-Rol model oluyor-

Peder, çocukluk hayali mesleğine kavuştuktan sonra açtığı danışma ofisinde, ağırlıklı olarak evlilik ve aile terapisi üzerinde çalışıyor.

Kendisinden yardım isteyenlerin büyük bölümünün engelli olduğunu bilerek geldiğini, bilmeyenlerin ise kısa süreli şaşkınlığın ardından mevcut duruma alıştığını ifade eden Peder, kimi zaman hayata bakışının onlara örnek teşkil ettiğini de söyledi.

Peder, "Öz güven eksikliği, motivasyon eksikliği, depresyon gibi sorunlarla psikolojik destek almak için gelenlere, benim durumumdan dolayı daha çabuk mesafe katediyoruz. 'Bunca engellere karşı başardıklarınız, beni de motive etti' gibi cümleleri sıklıkla duyuyorum" şeklinde konuştu.

Üniversiteye kadar evde eğitim gören, her aşamada karşısına çıkan engelleri çocukluk hayalini gerçekleştirmek için aşan, "Küçükken bile iki koltuğu karşı karşıya getirir, hayali danışanlarıma terapi yapardım" sözleriyle mesleğine duyduğu ilgiyi anlatan Peder, kendi ofisini yürütmekle yetinmeyerek, özellikle internet bağımlılığı ve aile içi iletişim sorunlarının çözümüne katkı sağlayacak projelerin hazırlığını yapıyor.

Yayıncı: Şükran Yücel - İZMİR

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Engelli Psikolog Peder'in Başbakan Erdoğan ile Diyaloğu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement