'Her İşi Yaparım' Devri Bitiyor - Son Dakika
Yerel

'Her İşi Yaparım' Devri Bitiyor

\'Her İşi Yaparım\' Devri Bitiyor

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

03.08.2013 13:22

Tehlikeli ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre 01 Ocak 2014 tarihinden itibaren, tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışanlar, mesleki eğitim almadan çalışamayacak.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'na göre belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işlerde çalışanların mesleki eğitimlerinin usul ve esaslarını düzenleyen yönetmelik, bu kanuna göre belirlenen tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işleri ve bu işlerde çalışanları kapsayacak. Yönetmelik kapsamındaki işlerde çalışacakların, işe alınmadan önce, mesleki eğitime tabi tutulmaları zorunlu olacak.

HANGİ SEKTÖRLER YER ALIYOR

Konu hakkında gaetemize bilgi veren Maz Grup Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Maz, "İş yerinde yapılan işler, asıl iş itibarıyla tehlikeli ve çok tehlikeli işler kapsamında yer alıyor" dedi.

Yönetmelik ekindeki çizelgede yer alan işlerde fiilen çalıştırılacakların, yaptığı işe uygun bir belgeye sahip olması gerekeceğini belirten Serdar Maz, "Yapılacak işin niteliğine göre aranacak belgeler ise şunlar, Mesleki Eğitim Kanunu'na göre verilen diploma, bitirme belgesi, yetki belgesi, sertifika, bağımsız iş yeri açma belgesi, kalfalık, ustalık ve usta öğreticilik belgelerinden birisi, Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliğine göre mesleki eğitim kursları veya mesleki eğitim modülü/kursları ile eşit süreli olmak koşuluyla işbaşı eğitim programları sonucu alınan belgeler, Milli Eğitim Bakanlığı veya Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlarca verilen operatör belgesi ve sürücü belgesi, Patlayıcı Madde Ateşleyici Yeterlilik Belgesinin Verilmesi Esas ve Usullerinin Belirlenmesi Hakkında Yönetmelik kapsamında alınan ateşleyici yeterlilik belgesi; kuruluş kanunlarında veya ilgili kanunlarca yetkilendirilmiş kamu kurum ve kuruluşları tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler; Milli Eğitim Bakanlığının ilgili biriminin onayının alınması şartıyla kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları, eğitim amaçlı faaliyet gösteren vakıf ve dernekler, işçi ve işveren kuruluşları ile bünyelerinde kurulu iktisadi işletmeler, işçi ve işveren kuruluşları tarafından Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kurulmuş eğitim amaçlı şirketler ve işveren tarafından düzenlenen eğitim faaliyetleri sonucunda verilen belgeler; uluslararası kurum ve kuruluşlardan alınan ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından denkliği sağlanan belgeler ve Mesleki Yeterlilik, Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği kapsamında verilen mesleki yeterlilik belgeleri."

Serdar Maz ayrıca, Yönetmelik kapsamına giren işlerde 1 Ocak 2013 tarihinden önce işe alındığına dair Sosyal Güvenlik Kurumuna ait kayıtlar esas alınarak bu tarihten önce çalışmaya başlayanlara Milli Eğitim Bakanlığı ile kurum ve kuruluşlar arasında yapılacak protokoller çerçevesinde verilecek en az 32 saatlik eğitim modüllerinden geçirilerek alınan eğitimler sonucu düzenlenecek belgelere sahip olanlar mesleki eğitim almış olarak kabul edileceğini belirtti.

BAKANLIK MÜFETTİŞLERİ DENETLEYECEK

"Çalışanların, yapılan işe uygun mesleki eğitim belgesi olarak diploma, sertifika veya belgelerinin bulunup bulunmadığı hususu, Bakanlık iş müfettişleri tarafından denetlenecek" diyen Serdar Maz, "İşverenler, yönetmelik kapsamında yer alan işlerde çalıştırılacakların mesleki eğitim belgelerinin bir örneğini özlük dosyalarında saklamak ve istendiğinde yetkili memurlara göstermek zorunda olacak. İş Kanunu'nun mülga 85. maddesi kapsamında yayımlanan Ağır ve Tehlikeli İşlerde Çalıştırılacak İşçilerin Mesleki Eğitimlerine Dair Tebliğe göre alınan mesleki eğitim belgeleri bu yönetmelik kapsamında da geçerli sayılacak" dedi.

Maz Grup olarak Muğla Merkez'de, Maz Grup Mesleki Eğitim Kursunu açtıklarını belirten Serdar Maz, "Yeni kanuna göre tehlikeli ve çok tehlikeli işler şu maddeleden oluşuyor. Arama ve sontaj işleri, metalurji sanayii ile ilgili işler, taş ve toprak sanayii ile ilgili işler, metal ve metalden mamul eşya sanayii ile ilgili işler, ağaç ve bunlardan mamul eşya sanayii ile ilgili işler, yapı işleri, kimya sanayii ile ilgili işler, iplik, dokuma ve giyim sanayii ile ilgili işler, kağıt ve glikoz sanayii ile ilgili işler, gıda sanayii ile ilgili işler, tütün sanayii ile ilgili işler, enerji üretimi, nakli ve dağıtımı ile ilgili işler, nakliye benzeri işler, tarım ve hayvancılık işleri, ardiye ve antrepoculuk, haberleşme gibi pek çok alan bu kapsama alındı.

Maz Grup olarak kurduğumuz Mesleki Eğitim Kursumuzda, isteyen firmalara yerinde eğitim vererek işçilerinin belgeli olmalarını sağlıyoruz. Bunun için de Muğla genelindeki en kapsamlı kursu faaliyete geçirdik. Ayrıca yeterli kursiyer sayısına ulaştığımız çeşitli branşlarda da Muğla Merkezimizde kurs düzenliyoruz" dedi.

"Özel Muğla Maz Grup Mesleki Eğitim Kursu olarak, eğitim verdiğimiz bireylere ilgi alanları doğrultusunda iş garantisi sunuyoruz. İlgili kanun ve hükümler doğrultusunda Avrupa Birliği İş Standart Kalitesinde eleman yetiştiriyoruz ve uluslararası geçerliliği olan meslek sertifikası vermeye yetkiliyiz. Kurumumuz Muğla Merkez başta olmak üzere tüm ilçelerde eğitim çalışmalarını yürütmekte ve yerel hizmet veriyor. Bu bağlamda da hem pratik hem de teorik anlamda ciddi bir ekip ve ekipman yatırımı yaptık. Bu konuda Muğla genelinde iddialı ve tekiz.

İŞ GARANTİLİ ESTETİSYENLİK KURSU AÇILIYOR

Önümüzdeki süreçte ilk olarak Estetisyenlik, Güzellik Uzmanlığı, Kalıcı Makyaj ve Kuaförlük kursları açacaklarını belirten Serdar Maz, "Estetisyenlik eğitiminin içeriği, Ağda, Anatomi, Aromatherapy, Cilt Bakımı, Danışmanlık, Hijyen, Isı Battaniyesi, İğneli Epilasyon, Kaş kirpik boyama, kavitasyon, kirpik perması, kozmetoloji, lazer epilasyon, lenf drenaj, makyaj, masaj, micro roller, müşteri ilişkileri, pasif jimnastik, salon yönetimi, vücut bakımı ve zayıflama. Estetisyenlik ve Güzellik Uzmanlığı 552 saat, Kalıcı Makyaj bir ay, Kuaförlük eğitim süresi üç ay sürecek ve kursiyerlere haftanın üç günü eğitim verilecek. Kursiyerlerimizin ulaşımı, eğitim süreleri boyunca merkezimize ait servis araçlarımızla karşılayacağız" dedi.

Eğitim bitiminde Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika alan kursiyerlere yüzde yüz iş imkanı sunulacağının altını çizen Serdar Maz, "Danışmanlık hizmet süremiz altı ay, her altı ayda bir yenileniyor. Bu hizmetimizden yararlanan kursiyerlerimizin işe yerleştirme ve iş yerleriyle her türlü haklarını firmamız üstleniyor. Bu kursumuzdan mezun olanlar, beş yıldızlı otel içerisinde güzellik ve sağlık salonları, eczaneler, kuaför salonları, sağlık merkezleri, termal kaplıcalar, sağlık salonları ve özel hastaneler gibi yerlerde görev alabiliyorlar" dedi. - MUĞLA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel 'Her İşi Yaparım' Devri Bitiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement