İhracat Yapan Firmalar Bilgilendirdi - Son Dakika
Yerel

İhracat Yapan Firmalar Bilgilendirdi

İhracat Yapan Firmalar Bilgilendirdi

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Türk Eximbank ile birlikte ihracat yapan firmalara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

09.01.2014 17:44

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO), Türk Eximbank ile birlikte ihracat yapan firmalara yönelik bilgilendirme toplantısı düzenledi.

Anemon Otel'de düzenlenen toplantıya TOBB Yönetim Kurulu Üyesi ve Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Samsun Ticaret Borsası Başkanı Sinan Çakır, Karadeniz Hububat Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Fahrettin Ulusoy, Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, Genel Müdür Yardımcıları Mesut Gürsoy, Aladdin Metin ve Enis Gültekin ile Samsun'da ihracat yapan 50'ye yakın firmanın temsilcileri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Samsun TSO Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, "Samsun çok yönlü potansiyelleri olmasına rağmen çok önem verdiğimiz ihracat konusunda ne yazık ki istediğimiz rakamlara ulaşamıyoruz. Bunun için de Samsun TSO olarak, Samsun Ticaret Borsası olarak Karadeniz İhracat Birliği olarak ihracatımızın ilerlemesi için bir noktalara gelebilmesi için çaba içersindeyiz. Bunun için 2013 yılı içersinde Samsun'un ihracat mastır planını çıkardık. Bu çerçevede ihracatçının uluslararası pazarda rekabet gücünü arttıracak Türk Eximbank'ın varlığını ben oda olarak biliyorum. Samsun'da bazı ihracatçılarımız bunu bilmiyorlar" dedi.

"SAMSUN'U BİRAZ İHMAL ETTİK"

Samsun'u biraz ihmal ettiklerini ifade eden Türk Eximbank Genel Müdürü Hayrettin Kaplan, "3 yılda 10 - 15 ili dolaştık ama maalesef Samsun sona kaldı. Fakat inşallah bunu telafi edeceğiz. Bizim kayıtlarımıza göre Samsun'da 230 ihracatçı gözüküyor. Şu anda bizimle çalışan ihracatçı firma sayısı ise 21'dir. Samsun'a bir temsilcilik açılması aklımızda. İnşallah 8. temsilciliğini de Samsun'a açarız. Bizim Eximbank olarak en büyük sorunumuz tanıtımdır. 2012 yılında bin 154 ihracatçı firma ziyaret etmişiz, 2013 yılında ise 2 bin 164 firma ziyaret etmişiz. Bizim sunduğumuz hizmet kredi ile sınırlı değildir. Sigorta da önemli bir enstrümandır. İhracata verdiğimiz desteğe ve sigorta desteğine baktığımızda 2010 yılında 9 milyar dolar civarında destek vermişiz. Bu Türkiye ihracatının yüzde 7.8'ine denk geliyor. 2013 yılına geldiğimizde bu yaklaşık 9 milyar dolar olan rakam 28 milyar dolara ulaştı ve bizim yüzde 7.8 olan ihracatın yüzde 18'e çıktı. Biz son 3 yılda 3 kattan daha fazla büyüdük" diye konuştu.

Konuşmaların ardından Türk Eximbank Ülke Kredilerinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Aladdin Metin, Sigortadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin ve Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, toplantıya katılan firmalara sunumlar gerçekleştirdiler. - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İhracat Yapan Firmalar Bilgilendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement