Kanuni Sultan Süleyman'ın 519'uncu Doğum Yılı Etkinlikleri - Son Dakika
Yerel

Kanuni Sultan Süleyman'ın 519'uncu Doğum Yılı Etkinlikleri

Kanuni Sultan Süleyman\'ın 519\'uncu Doğum Yılı Etkinlikleri

Etkinlikler kapsamında Trabzon'da ata binen temsili Kanuni Sultan Süleyman ile Trabzon Valisi Öz'ün de aralarında bulunduğu grup, yürüyüş yaptı Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu: "Kanuni, dizilerde olduğu gibi uydurma hikayelerle değil, 72 yaşındayken ve ağır hastayken toprağın üzerine.

28.04.2014 15:24

Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman, doğumunun 519'uncu yılında, dünyaya geldiği Trabzon'da etkinliklerle anıldı.

Muhteşem Kanuni Sultan Süleyman Vakfınca düzenlenen etkinlikler çerçevesinde, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Emniyet Müdürü Murat Köksal, İl Jandarma Komutanı Albay Turgay Aras, Ortahisar Belediye Başkanı Ahmet Metin Genç, vakfın başkanı Prof. Dr. Ali Baki, temsili olarak Kanuni'yi canlandıran at üzerindeki Cafer Baki ve öğrenciler ile vatandaşlardan oluşan grup, Meydan semtindeki Atatürk Alanı'nda toplandı.

Trabzon Büyükşehir Belediyesine bağlı Kanuni Mehteran Takımının seslendirdiği marşlar eşliğinde yürüyüşe geçen gruptakiler, Kanuni Sultan Süleyman'ın doğup çocukluk yıllarını geçirdiği Ortahisar ilçesindeki Kanuni Evi önüne geldi.

Prof. Dr. Ali Baki, buradaki konuşmasında, Fatih Sultan Mehmet'in Trabzon'u 1461'de fethinden 28 yıl sonra Trabzon'a vali olarak atanan Yavuz Sultan Selim'in 23 yıl bu kentte valilik yapıp padişah olduğunu ifade ederek, Yavuz'un valilik görevi sırasında 1495'te Trabzon'da doğan Kanuni'nin 15 yaşına kadar bu ilde kalıp iyi bir eğitim aldığını söyledi.

Baki, Batılılarca "Muhteşem" olarak bilinen, dünyanın en büyük kanun yapıcılarından biri olduğu için Kanuni, şairliğinden dolayı Muhibbi, 13 büyük sefere bizzat katıldığı için de "gazi" unvanı ile bilinen Kanuni'nin, aradan geçen 448 yıla rağmen halen bu unvanları taşıyabilen dünyadaki tek devlet adamı olduğunu anlattı.

Bir televizyon dizisindeki "Muhteşem Yüzyıl" dizisine değinen Baki, şunları kaydetti:

"Bir insanı ayakta tutan hafızası, bir milleti ayakta tutan tarihtir. Uzun yıllar tarih şuurundan şu veya bu şekilde uzaklaştırdığımız için bu boşluk gerçekle ilgisi olmayan dizilerle doldurulmaya çalışılmış ve toprakları üzerinde 60 devleti yöneten cihan padişahı Kanuni bir dizide Topkapı Sarayı'ndan dışarı çıkamaz olarak takdim edilmiştir. Bu tip dizileri tenkit etmek yerine boşlukları dolduracak şekilde tarihi gerçekleri tüm çıplaklığı ile yansıtan eserler ortaya çıkarmamız gerektiğine inanıyorum."

Baki, tüm dünyada tanınan Kanuni'nin Trabzon'un tanıtımı için de bir şans olduğunu söyleyerek, kentin turizminin de daha fazla canlandırılması gerektiğine işaret etti.

Trabzon Valisi Öz de Kanuni gibi büyük değerleri anmak ve onlara sahip çıkmak gerektiğini ifade ederek, Trabzon'un bir "şehzadeler kenti" olduğunu kaydetti.

Ecdadın bir şehri şehzadeler kenti yaparken tesadüfen yapmadığını, o kentin stratejik konumunu, imparatorluk açısından önemini, kültürünü, birikimini, eğitimini, geçmişini ve altyapısını dikkate aldığını anlatan Öz, bu kentlerin şehzadelerin yetişmesinde önemli yeri olduğuna dikkati çekti.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Gümrükçüoğlu da Kanuni döneminde Osmanlının en geniş sınırlara ulaştığını belirterek, "O dönemde Osmanlının gayesi kuru bir cihangirlik değildi, ilahi kelimetullahı bütün dünyaya tanıtmak ve tebliğ etmekti. Kanuni bu anlayışla insanlara adaleti, hakkı, ilahi kelimetullahı tebliğ etme vazifesini yürüttü" dedi.

"Kanuni, dizilerde olduğu gibi uydurma hikayelerle değil, 72 yaşındayken ve ağır hastayken toprağın üzerine kurulan bir savaş çadırında can verdi" diyen Gümrükçüoğlu, Kanuni'nin mirasına sahip çıkmaya devam edeceklerini vurguladı.

Etkinlik, mehteran takımının konseri sonrası 500 kişiye etli pilav ve ayran dağıtılmasıyla sona erdi. - Trabzon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kanuni Sultan Süleyman'ın 519'uncu Doğum Yılı Etkinlikleri - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement