Kastamonu'da 12 Liralık Asma Yaprağı - Son Dakika
Yerel

Kastamonu'da 12 Liralık Asma Yaprağı

Kastamonu'nun Tosya ilçesine özgü Kahta türü üzüm yaprağının 12 liradan alıcı bulması çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

20.06.2015 11:51  Güncelleme: 12:59

MEHMET ULUSOYLAR - Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde toplanan asma yapraklarının kilogramı 2-5 liradan satılırken Kastamonu'nun Tosya ilçesine özgü Kahta türü üzüm yaprağının 12 liradan alıcı bulması çiftçilerin yüzünü güldürüyor.

Tosya Tarım Kredi Kooperatifi Başkanı İhsan Koçgözlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin en pahalı asma yaprağının ilçede satıldığını söyledi.

Bölgede çeşitli büyüklükteki 5 bin 500 meyve bahçesi ile diğer tarım arazilerinde bağcılığın önemli bir geçim kaynağı olduğuna işaret eden Koçgözlü, "Bu verimli arazilerimizde yüzlerce yıldır bağcılık yapılıyor. Uzmanlara göre yaklaşık 50-60 yıl ekonomik ömrü olduğu söylenen asmalar belli bir zaman sonra verimi düşerek kurumaktadır. Bizler de dedelerimizden kalan teknikle kalitesi iyi olan ve artık yaşlanan asmaların dallarını toprağa yatırarak aynı türün başka yerde kök salmasını sağlıyoruz. Bu şekilde kaliteli asmayı çoğaltıyoruz" diye konuştu.

Koçgözlü, yüzlerce yıllık lezzetin hiç değişmeden bugüne aktarıldığını, kaliteli asma yaprakların da yoğun talep gördüğünü söyledi.

Tosya'daki 7 bin dekar asma bahçesinde yılda yaklaşık 70 ton yaprak toplandığını dile getiren Koçgözlü, şunları kaydetti:

"Ülkemizin her bölgesinde asma yetiştirilmekte ve yaprakları satılmaktadır. Buralarda fiyatlar bölgesine göre, 2 lira ile 5 lira arasında değişmektedir. Tosya'ya gelindiğinde ise bu fiyat 12 liraya yükselmektedir. İlçede yetiştirilen ürünler lezzetiyle öne çıktığından talep de çok fazla oluyor. Şu an yeni pazara inen ürünler, adeta kapış kapış alınıyor. Ramazanda ürüne talebin daha fazla artmasıyla kilogramının 15 liranın üzerine çıkmasını bekliyoruz. Üreticimiz geçen yıl çok iyi para kazanmıştı. Yüzlerinin yine güleceğine inanıyoruz."

Akbük köyünde bağcılık yapan Rabia Yurt da, "ilçede üretilen asma yaprağıyla zeytinyağlı sarmaları yiyenlerin başka yaprakla yapılmış yemekleri bir daha tatmak istemeyeceklerini" belirterek, "Bu nedenle her yıl yaprağa olan talep daha da çoğalıyor. Son yıllarda yaprak almak isteyenler kış aylarından kaç kilo alacağını söyleyip sipariş veriyor" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kastamonu'da 12 Liralık Asma Yaprağı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement