Kastamonu'da Gard Ormanı Oluşturuldu - Son Dakika
Yerel

Kastamonu'da Gard Ormanı Oluşturuldu

Kastamonu\'da Gard Ormanı Oluşturuldu

Kastamonu'da solum hastalıklarına dikkat çekmek ve temiz bir nefes için toplumsal bilincin arttırılması amacıyla Kastamonu'da GARD ormanı oluşturuldu.

08.04.2014 11:24  Güncelleme: 11:29

Kastamonu'da kronik solum yolu hastalıklarına dikkat çekmek ve temiz bir nefes için toplumsal bilincin arttırılması amacıyla Kastamonu'da GARD ormanı oluşturuldu.

Kastamonu Orman Bölge Müdürlüğünün katkılarıyla oluşturulan GARD ormanına İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Öztürk, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, Orman Bölge Müdürü Ale Şahin ile sağlıkçılar ve ormancılar birlikte ağaç diktiler.

Törende konuşan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Yüksel Kutlu, Kronik Solunum Hastalıklarına Karşı Küresel İşbirliği'nin (Global Alliance Against Chronic Respiratory Diseases) GARD Türkiye'nin de içinde bulunduğu 72 üye ülkenin katıldığını belirterek, "Herkesin özgürce nefes aldığı bir dünya' vizyonu çerçevesinde çalıştığı, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) bünyesinde kurulmuş bir birliktir. Burada amaç, küresel akciğer sağlığını geliştirmek, temel hedef ise kronik solunum yolu hastalıklarıyla mücadelede çok kapsamlı bir yaklaşım oluşturmaktır. Dünya genelinde erişkinlerde erken ölümlerin en büyük nedeni kronik hastalıklardır. Dünya genelinde kronik hastalıklara bağlı olarak yılda 22 milyon kişi ölmektedir, bu ölümlerinde yaklaşık 2 milyonu kronik solunum yolu hastalıklarına bağlı olarak gerçekleşmektedir. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kronik hastalıkların önlenmesi ve kontrolü için acil eylem çağrısında bulunmuştur. GARD üyesi ülkelerde, Kronik Solunum yolu Hastalıkları'na yönelik ülke programları düzenlemekte ve bu programlar bizzat ülke hükumetleri tarafından yönetilmektedir" dedi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün son raporuna göre, dünyada hava kirliliğine bağlı ölümlerin giderek arttığı ve 2012 yılında Dünyada hava kirliliğinin 7 milyon kişinin erken ölümüne neden olduğunu hatırlatan Kutlu, şöyle konuştu: "Her 8 kişiden birinin hava kirliliğine bağlı nedenlerle hayatını kaybettiği saptanmış ve aynı rapora göre, hava kirliliği ile kalp-damar hastalıkları, kanser ve solunum yolları hastalıklarının bağlantısı olduğu da ortaya konmuştur. Kronik solunum yolu hastalıklarının başında yer alan Astım ve KOAH önlenebilir hastalıklardır, bu hastalıkların ortak risk faktörü sigara içimi ve hava kirliliğidir. Ülkemizde 5 milyon KOAH ve astım hastası bulunmaktadır. İnsanları en verimli çağlarında etkileyen bu hastalıkların tedavi maliyetleri de oldukça yüksektir" - KASTAMONU

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Kastamonu'da Gard Ormanı Oluşturuldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement