Kırıkkale'de Gübre Bayileri Denetleniyor - Son Dakika
Yerel

Kırıkkale'de Gübre Bayileri Denetleniyor

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kentteki gübre satım bayilerinin denetlendiği bildirildi.

11.01.2013 14:00

Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından kentteki gübre satım bayilerinin denetlendiği bildirildi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, gübrenin, birim alandan elde edilecek ürün miktarını artırmak amacıyla toprağa veya bitkiye uygulanan organik veya inorganik formdaki maddeler olduğu belirtilerek, kimyasal ve organik gübrelerin tarımsal üretimde kullanılmak üzere ithal edilerek veya yurt içerisinde imal edilerek piyasaya arzı ile dağıtımı aşamasında veya piyasada iken, ürünlerin ilgili teknik düzenlemeye uygun olarak üretilip üretilmediğinin ve güvenli olup olmadığının tespit edilebilmesi için, kent genelinde gübre satışı yapan 19 tarım kredi birim kooperatifi, 24 gübre bayisi, 1 kükürt üretim tesisi, 1 tavuk gübresi üretim tesisi denetim ve kontrollerinin yapıldığı kaydedildi.

Yıl İçerisinde 101 denetimin yapıldığı belirtilen açıklamada, 10 gübre numunesi alınarak Ankara Toprak Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitü Müdürlüğüne gönderilerek analizi yaptırıldığı, yapılan denetimlerde ve analizi yaptırılan gübrelerde olumsuz sonuçlarla karşılaşılmadığı ifade edildi.

2012 yılı içerisinde bu güne kadar kentte yüzde 33'lük amonyum nitrat gübresi başta olmak üzere 28 ton 370 kilo gübre kullanıldığını belirten Kırıkkale Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Recep Kırbaş, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"Sahada yaptığımız araştırmalarda ve toprak analiz desteği için Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şubesi'ne getirilen tahlil sonuçlarının incelenmesi neticesinde topraklarımızda hafif alkalilik ve kireçlilik sorunları tespit etmiş bulunmaktayız. Bunun yanı sıra topraklarımızın organik maddece de fakir olduğu yapılan toprak analiz sonuçlarında da görülmektedir. Bu toprakların mutlaka ıslah edilmesi gerekmektedir. Bunun için organik madde miktarının arttırılması PH değerinin düzenlenmesi, su tutma kapasitesinin iyileştirilmesi amacıyla dekara 2-3 ton kadar yanmış çiftlik gübresi, toprak düzenleyiciler ve kükürt gibi maddelerin uygulanması gerekmektedir. Doğru bir şekilde yapılacak kükürt uygulaması ph değerini düzenleyerek, organik maddeyi arttıracak, başta fosfor olmak üzere diğer bitki besin maddelerinin alımını kolaylaştıracaktır birim alandan daha fazla ürün alabilmek için bitki besin maddelerinin verilmesi kaçınılmaz olup gübrelemenin bilinçli yapılması, ekolojik ortamı bozmamak açısından önemlidir. Bunun için gübre kullanımından önce toprak analizi yaptırılmalı, analiz sonucuna göre arazimizde eksikliği görülen bitki besin maddelerini tamamlamak için uygun gübre türü ile uygun zamanda ve miktarda gübrelenmelidir."

Yayıncı: Emrah Yaşar - KIRIKKALE

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kırıkkale'de Gübre Bayileri Denetleniyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement