Diyarbakır Müftüsü Nimetullah Erdoğmuş,
"Olumlu bir manevi ve moral iklimini beraberce yaşıyoruz. Yani kutsal sulha doğru adeta seyrüsefer halindeyiz" dedi.
Erdoğmuş, düzenlediği basın toplantısında 14 Nisan Pazar günü Diyarbakır'da Kutlu Doğum Haftası etkinliği düzenleyeceklerini bildirdi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Mehmet Görmez'in de Diyarbakır Atatürk Stadyumu'nda gerçekleşecek programa katılacağını belirten Erdoğmuş, "Bu program bizim için bir dönüm noktası olacak. Olumlu bir manevi ve moral iklimini beraberce yaşıyoruz. Yani kutsal sulha doğru şu anda adeta seyrüsefer halindeyiz. Buna, 'kutsal sulh' diyoruz" diye konuştu.
Erdoğmuş, toplumun sulha hazır olduğunu ifade ederek, "Diyarbakır'da planlanan Kutlu Doğum Haftası'nın hayırlı bir sulhun duasına dönüşebilecek, ona hizmet edebilecek ve onun kapılarını aralayabilecek bir programa dönüşmesini niyaz ediyoruz" dedi.
- Dicle Üniversitesi'ndeki olaylar-
Erdoğmuş, Dicle Üniversitesi'nde 3 gündür süren olaylara ilişkin, gençler ve öğrencilerden beklediklerinin bu barış ve sulh ortamının ardından gelecek güzel havada adeta fikri şölenleri başlatmaları olduğunu söyledi.
Üniversite geçliğinden Diyarbakır'a böyle bir katkı sunmalarını beklediklerini ifade eden Erdoğmuş, "Bu memleket, bu topraklar ve bu insanlar adeta şiddete doymuş ve adeta feryat ediyorlar. Hiç kimse çekişerek, çatışarak ve çarpışarak sorunlarını çözemez. Kendi vicdanınızı da tatmin edemezsiniz. Ben o kardeşlerimize sesleniyorum. Vicdanlarını hakem tayin etsinler ortaya koysunlar, vicdanlarına sorsunlar. Onların vicdanları onları reddedecek ve onları hakikate çağıracak" ifadelerini kullandı.
-Camilerde Kürtçe hutbe ve vaaz-
Erdoğmuş, camilerde Kürtçe vaaz verilmesine ilişkin bir soru üzerine, Kürtçe vaaz konusunda Diyarbakır'da iki yıldır çalışma yürüttüklerini, köylerin tamamında Kürtçe vaaz verildiğini söyledi. Köylerde vatandaşların ağırlıklı olarak Kürtçe ve Zazaca lehçesinde konuştuğuna dikkati çeken Erdoğmuş, şunları kaydetti:
"Vatandaşlarla köylerde aynı dili konuşan din görevlileri vaaz ve hutbeyi o dilde okuma hakkına sahip. Cemaat de onu dinleme hakkına sahiptir. Bu asla bir lütuf değil. İl ve ilçelerde Kürtçe ve Zazaca lehçesinde vaaz verebilecek cemaati de bu konuda aydınlatabilecek arkadaşlarla toplantı yaptık. Ancak bizim cemaatimiz sadece bu dilleri konuşan insanlardan ibaret değil. Şehirlerde Türkçe konuşan binlerce insan var. Biz bu insanların camiye geldiklerinde söylediklerimizden mahrum kalmalarını istemiyoruz. Dolayısıyla hutbelerin Türkçe okunması daha yararlı. İslama, dine ve topluma hizmet konusunda daha faydalı olacağı düşüncesiyle birçok merkezi camide Türkçe hutbe okunmasının devamından yanayız. Onu savunuyoruz ancak bu konunun tartışılması için müftülüklerimiz hazırdır." - DİYARBAKIR
Son Dakika › Yerel › Kutlu Doğum Haftası - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?