Muş'un Ayçiçeğinden Dünya Sofralarına Yolculuk - Son Dakika
Yerel

Muş'un Ayçiçeğinden Dünya Sofralarına Yolculuk

Muş\'un Ayçiçeğinden Dünya Sofralarına Yolculuk

Muş'un Malazgirt ilçesinde 50 bin dönüm arazide ekimi gerçekleştirilen ayçiçeğinin hasadı yapıldı.

10.10.2012 14:34  Güncelleme: 14:48

Muş'un Malazgirt ilçesinde 50 bin dönüm arazide ekimi gerçekleştirilen ayçiçeğinin hasadı yapıldı. 16 Ekim Salı günü, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Irak Ticaret Bakanı ve Libya Ekonomi Bakanı'nın katılımıyla Adana Sunar Grup Tesisleri'nde Elita Gıda'nın yeni yatırımının açılışının ardından Muş ayçiçeğinden elde edilen ilk yağlar da üretilmiş olacak.

Muş'ta ayçiçeği ekimi yapılması hayali için Sunar Grup yaklaşık bir yıl önce harekete geçti. Türkiye'de ekilebilir arazilerinin yüzde 25'inde ayçiçeği ekimi gerçekleştirilmesi durumunda, Türkiye'nin ithalatçı konumundan ihracatçı konumuna geçeceğini hesaplayan gıda devi, Orta ve Doğu Anadolu'da ayçiçeği tarımını geliştirmek için geçtiğimiz yıl kolları sıvadı. Yağlı tohum üretimine açılabilecek yeni bölgeler araştırılırken Muş ayçiçeği üreticilerinden gelen yoğun talep Sunar Grup'u Doğu Anadolu ve Orta Anadolu'ya yöneltti.

Uzun çalışmalar ve detaylı analizler sonucunda yağlık ayçiçeği üretimine yabancı olmayan bölgede yıllar önce ciddi üretimler yapılmış ancak son yıllarda alıcı sıkıntısından dolayı bundan vazgeçilmişti. Ekolojik olarak bölgenin yağlı tohum üretimine uygunluğu tespit edilince bölgede 50 bin dönüm arazi üzerine büyük bir yatırım yapıldı. Bu yatırım yoluyla bölge ekonomisi, tarım makineleri ve lojistik sektörü de hareketlendirdi. Sunar Grup'un alanında uzman hammadde satın alma yöneticileri önderliğinde, Tarım İlçe Müdürlüğü Ziraat Mühendisleri işbirliği ile ayçiçekleri ekildi. Geçtiğimiz hafta hasadı yapılan ayçiçeğinden elde edilecek ilk yağlar 16 Ekim Salı günü,

Elita Gıda'nın Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan tarafından açılışı yapılacak olan yeni yatırımı rafinasyon tesislerinde üretilecek. Özel seri olarak üretilecek Muş ayçiçeğinden elde edilen yağlar, açılışa gelen konuklara takdim edilecek.

Sunar Grup bünyesindeki Elita Gıda, Adana'da açılışı gerçekleştirilecek rafinasyon ve dolum hattı yatırımıyla günlük rafinasyon kapasitesini bin tona çıkartmayı hedefliyor. Elita Gıda, bu yatırımla Türkiye'nin yıllık yağ tüketiminin üçte birini üretecek kapasiteye sahip olacak ve Türkiye'nin en büyük 3 bitkisel yağ firması arasına girecek. - MUŞ

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Muş'un Ayçiçeğinden Dünya Sofralarına Yolculuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement