Neonatal Resusitasyon Eğitimi - Son Dakika
Yerel

Neonatal Resusitasyon Eğitimi

Neonatal Resusitasyon Eğitimi

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 'Yeni Doğan Canlandırma Eğitimi' verilmeye başlandı.

10.06.2014 11:43  Güncelleme: 11:51

Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından 'Yeni Doğan Canlandırma Eğitimi' (Neonatal Resusitasyon Eğitimi) verilmeye başlandı.

Teymur Continental Otel'de başlayan seminerin 3 gün süreceği ve yeni doğan bebeğe ilk müdahaleyi yapacak kadın doğum uzmanı, çocuk hastalıkları uzmanı, anestesi uzmanı, pratisyen doktor, ebe ve hemşirelere eğitimlerin verileceği belirtildi.

Seminerde Hemşire Zuhal Ökmen 'Yeni Doğan Canlandırma' konusuyla ilgili sunum yaptı.

Yapılan sunum ardından açıklama yapan Gaziantep Halk Sağlığı Müdürlüğü Çocuk Ergen, Kadın Üreme Sağlığı Şube Müdürü Dr. Selda Doğan, her yıl dünyada 4 milyon yeni doğan bebeğin öldüğünü belirterek, "Bakanlığımız tarafından uygulanmakta olan Sağlıkta Dönüşüm programında anne ve çocuk sağlığına özel önem verilmektedir. Bu çerçevede yapılan çalışmalarla anne ve çocuk sağlığında hızlı iyileşmeler kaydedilmekle birlikte, henüz yapılması gerekenlerin tümü yapılmış değildir. Bunlardan birisi de Yeni Doğan Canlandırma Programıdır. Tüm Dünyada yılda 4 milyon yeni doğan ölmektedir. Bunların yaklaşık yüzde 20'si doğum sonrası asfiksiye bağlı kaydedilmektedir. Yani uygun yaklaşımla dünya da neonatal sorun olmayı sürdürmekte ve özel bir neonatal deneyimi olmayan kurumlarda sık sık neonatal resüsitasyon gereksinimi doğmaktadır.

Yeni doğan bakımı anlamında ülkemizde erken anne sütü uygulamaları programlı ve yaygın bir şekilde sürdürülmektedir. Bu kapsamda temel canlandırma becerilerinin de kazandırılabilmesi için bu konuda eğitim almış ve standart uygulamaya sahip personelin yetiştirilmesi gerekmektedir.

Doğumu izleyen dakikalar bebeğin uterus dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardım edilmesi gereken kritik dakikalardır. Asfiksili bir bebeğin yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sonuçlar doğurur.

Doğum odasındaki tüm sağlık çalışanlarını hedefleyen bu eğitimlerin ilimizde doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirebilme konusunda önemli bir yer tutacağı gerçektir" dedi. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Neonatal Resusitasyon Eğitimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement