"Obsesyon Hastalığı, Saçma Düşüncelerdir" - Son Dakika
Yerel

"Obsesyon Hastalığı, Saçma Düşüncelerdir"

"Obsesyon Hastalığı, Saçma Düşüncelerdir"

Denizli Devlet Hastanesinde görevli Psikolog Önder Esen, "Obsesif kompüsif davranış bozuklukları aklımızın bize oynadığı sanal oyunlardır." dedi.

16.09.2013 12:11  Güncelleme: 13:21

Denizli Devlet Hastanesinde görevli psikolog Önder Esen, "obsesif kompüsif" davranış bozukluklarının aklın oynadığı sanal oyunlar olduğunu ve bu oyunlardan kurtulmanın yolunun zihinsel aktivitelerden geçtiğini bildirdi.

Esen, yaptığı yazılı açıklamada, akıldan atılamayan anlamsız, saçma gelen düşüncelere "obsesyon" denildiğini belirterek, bu düşüncelerin zamanla kişiye ve çevresine zarar vermeye başladığını kaydetti.

Özellikle yoğun yaşanan duygusal ve fiziksel aktivitelerden sonra obsesif kompüsif davranış bozukluklarının yaşandığını vurgulayan Esen, şu bilgileri verdi:

"Lambayı açıp kapatma, kapıyı kilitleyip kontrol etme, 3 defa elini yıkama gibi obsesif kompüsif davranış bozuklukları aklımızın bize oynadığı sanal oyunlardır ve bu oyunlardan kurtulmanın yolu zihinsel aktivitelerden geçer. Aslında bu düşüncelerin anlamsız olduğunun farkındayızdır ama bunları yapmaktan kendimizi alıkoyamayız. Çünkü beynimiz bize oyun oynayarak bu düşünceleri yapmazsak, bu düşünceleri aklımızdan geçirmezsek başımıza kötü şeylerin geleceğini bildirir ve biz de bu kötü şeylerin başımıza gelmesini göze alamayız ve tedbir almaya başlarız. Ancak bu düşünceler gerçekçi olsa da aldığımız tedbirler de o kadar saçma olur. Bu saçmalıkların farkına varırız ama bu davranışları yapmaktan kendimizi alıkoyamayız. İlk başlangıçta bu tedbirler bizi çok yormaz. Belli bir süre sonra bu tedbirler hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuştur."

Obsesyon hastalığının bayanlar arasında titizlik hastalığı olarak da bilindiğini ifade eden Esen, "Ev hanımları eşlerinden işten gelince kıyafetleriyle evin içinde oturmamaları, ellerini yıkamaları, çoraplarıyla halıya basmamaları gibi değişik şeyler ister. Bunlar zamanla insanın hayatını zorlamaya başlar, eşlerin arasını açar" dedi. - Denizli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel 'Obsesyon Hastalığı, Saçma Düşüncelerdir' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement