Ödemişli Tarihçi Yazar Behiç Galip'ten Çakıcı'ya İkinci Baskı - Son Dakika
Yerel

Ödemişli Tarihçi Yazar Behiç Galip'ten Çakıcı'ya İkinci Baskı

Ödemişli Tarihçi Yazar Behiç Galip\'ten Çakıcı\'ya İkinci Baskı

Ödemişli araştırmacı yazar emekli tarih öğretmeni Behiç Galip Yavuz, kurtuluş savaşı yıllarının efsane efesi Çakıcı için yazdığı kitabın ikinci baskısını yaptı.

19.06.2014 14:41

Ödemişli araştırmacı yazar emekli tarih öğretmeni Behiç Galip Yavuz, kurtuluş savaşı yıllarının efsane efesi Çakıcı için yazdığı kitabın ikinci baskısını yaptı.

Çakırcalı Mehmet Efe ile ilgili 2002 yılında basılan belgesel nitelikli kitabın geliştirilip ekler yapılarak ikinci baskısı yapıldığını belirten Yavuz, kitapla ilgili şu bilgileri verdi: "Kitabımızı yayına hazırlarken Çakırcalı Mehmet Efe'nin yaşam öyküsünü anlatmak gibi bir düşüncemiz olmadı. Çünkü bizden önce bir çok araştırmacılar, edebiyatçı yazarlar bu konuya eğilerek Efe'nin yaşamını anlatan yapıtlar ortaya koymuşlardı.

1896-1911 yılları arasında Küçükmenderes havzası tarihinin en önemli konusunu oluşturan; Batılılarca Türkler'in Robin Hood'u ve Dağların Kralı olarak tanınan Çakırcalı Mehmet Efe hakkında birçok makale ve kitap yazıldı. Üstelik anımsadığım kadarı ile yaşam öyküsü yerli film yapımcılarımız tarafından ilki 1950 yılında olmak üzere üç kez filme alınıp, sinema ve televizyonlarda gösterildi.

Çakırcalı Mehmet Efe ile ilgili basılmış ilk kitap Almanya'da Göttingen Üniversitesi'nde Türkolog olan Ord. Prof. Enno Littmann'ın 1913'de İbrahim Çavuş'tan derlediği ve 1915'te Berlin'de bastırabildiği "Tschakydschy" (Çakıcı) adlı kitaptır.

Kitabımızın içinde İbrahim Çavuş'un kaleme aldığı bilgileri de bulacağınız gibi, Osmanlıca kaleme alınmış metinlerin günümüz Türkçesi'ne tarafımızca yapılmış yalınlaştırılmasını da bulacaksınız.

Kaynak ve belgesel olma özellikleri dikkate alınarak hazırladığım bu yapıt tüm araştırmacılara yararlı olduğu sürece mutluluğumuz sonsuz olacaktır." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Ödemişli Tarihçi Yazar Behiç Galip'ten Çakıcı'ya İkinci Baskı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement