Dünya Kadınlar Günü öncesi kadına şiddet konusunda ve önlenmesi aşamasında önemli bilgiler veren Uzman Adli ve Klinik Psikolog Dilara Kazancı Uçakcan, son dönemlerde kadına uygulanan şiddetin nedenleri ve şiddettin nasıl önlenebileceği hakkında çalışmaların artması mutluluk verici olduğunu söyledi.
8 Mart Dünya Kadınlar Günü öncesi, Uzman Adli ve Klinik Psikolog Dilara Kazancı Uçakcan yaptığı açıklamada, "Son dönemlerde kadına uygulanan şiddetin nedenleri ve şiddettin nasıl önlenebileceği hakkında çalışmaların artması mutluluk vericidir. Şiddet mağduru kadınların sosyal yaşamda desteklenmesi projesi, Şiddet Önleme ve İzleme Merkezlerinin kurulması, panik butonlarının dağıtılması mağdur kadınlara yardım ve sorun çözümüne yönelik atılan çok önemli adımlardır. Diğer taraftan kadın filmleri festivallerinin düzenlenmesi, kadına şiddet konulu fotoğraf sergilerinin düzenlenmesi konu ile ilgili artan duyarlılığın göstergesidir. Ancak kadına uygulanan şiddetin nedenlerini anlamaktan daha önemlisi kadının neden şiddet gördüğü ortamda yaşamayı ve şiddete maruz kalmayı sürdürdüğünü keşfetmektir. Bugün ekonomik ve toplumsal faktörlerin yanı sıra şiddet mağduru kadının psikolojisinin ve şiddeti değerlendirme biçiminin şiddet döngüsüne yol açtığını bilmekteyiz" dedi.
"ŞİDDET RASTGELE VE SÜREKLİ OLMAYIP, TEKRARLAYAN DÖNGÜLER ŞEKLİNDE ORTAYA ÇIKAR"
Şiddetin rastgele ve sürekli olmayıp tekrarlayan döngüler şeklinde ortaya çıktığını belirten Uçakcan, "Kadınların neden şiddetin var olduğu bir ortamdan uzaklaşamadığının araştırılması sonucu, şiddet döngüsü olarak adlandırılan bir teorinin varlığı ortaya konmuştur. Bu teoriye göre, şiddet rastgele ve sürekli olmayıp, tekrarlayan döngüler şeklinde ortaya çıkar ve üç fazı vardır. Birinci faz gerginlik aşamasıdır. Bu fazda erkek herhangi bir sebepten gerginleşir ve hoşnutsuzluğunu belirtir. Neden çoğu kez soğuk bir yemek, bulunamayan bir çorap ya da çocukların yaramazlığıdır. Daha önceden şiddet yaşamış olan kadın bu tehlikeyi sezer ve ortamın gerginliğini gidermeye, erkeği yatıştırmaya çalışır. Bu taktik bir süre işe yarar ve kadının 'onun şiddet içeren davranışlarını kontrol edebilirim" yanlış inancını da destekler. Bir süre sonra kadın tam tersine eşini yatıştırmaktan vazgeçer, öfkesini kontrol etmeye çalışmaz. Erkek bu değişikliği hisseder ve şiddet davranışı ortaya çıkana kadar kızgınlığını devam ettirir. Bu dönem birkaç hafta, birkaç yıl sürebilir. Akut eylem aşaması olan ikinci fazda gerginliğin kontrol edilememesi ve artması ile zarar verme davranışı ortaya çıkar. Kontrol edilemeyen bir öfkeyle saldırı eylemi oluşur. Bu dönemde erkek kadına bir ders vermeyi amaçlar. Kadın başlangıçta karşılık verir. Fakat bir süre sonra şiddeti durdurmanın en iyi yolunun edilgen kalmak olduğunu öğrenir. Bu faz birkaç saat ile birkaç gün sürebilir. Hafif ya da ciddi incinmeler bu evrede meydana gelir. Şiddet sonrası kadında hakim olan duygu şok, inanamama ve inkardır. Üçüncü faz "balayı aşaması" (ılımlı dönem) olarak da adlandırılır. Genellikle erkek özür diler. Hoşa gidecek davranışlarla, ricalarla kadının gönlünü almaya çalışır. Her defasında böyle bir olayın bir daha hiç tekrarlanmayacağı hakkında sözler verir. Hastaneye götürür yada hediyeler alır. Bu dönem kadının hem fiziksel hem de duygusal olarak zayıf olduğu, ilgi ve şefkate gereksinim duyduğu bir dönemdir. Eşinin bu dönemdeki yakın ilgisi her şeyin düzeleceğine inanmasını sağlar. Hatta şiddeti kendi yetersizliklerinin bir sonucu olarak görür. Eşinin kendisini incitmesine izin verdiği için kendini suçlar ve şiddetin sorumluluğunu üstlenir. Böylece 'kurban' olma süreci tamamlanır. Bu evrede kadın şiddetin kaçınılmaz bir şekilde tekrarlanacağı gerçeğini inkar eder ve ilişkisini devam ettirmeye karar verir. Bu dönemde gerekli girişimlerde bulunulmazsa bir süre sonra gerginlik tekrar artmakta ve şiddet döngüsü birinci aşamaya geçiş yaşamaktadır. Zamanla balayı evresi kısalıp yok olurken, gerginlik ve şiddet evreleri yoğun bir şekilde sıklaşarak uzamakta ve kısır döngü devam etmektedir" açıklamasında bulundu. - BURSA
Son Dakika › Yerel › Psikolog Uçukcan, Kadına Şiddeti Değerlendirdi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?