Şanlıurfa Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü (İŞKUR), işsizliğin azaltılması ve sektörlere göre istihdam politikalarının oluşturulması için işverenlerin işgücü talebini araştırdı. Şanlıurfa genelinde 10'dan fazla personeli olan 2 bin 322 işyerine yapılan ziyaretlerde; en fazla sıhhi tesisatçı, kaynakçı, inşaat kalıpçısı, mobilyacı, dikiş makinacısı, bahçıvan, elektrikçi, pazarlamacı ve hasta bakıcı olmak üzere 2 bin 126 işçiye ihtiyaç olduğu tespit edildi. Yapılan araştırmada, açık iş oranı yüzde 4,1. Bir başka ifade ile Şanlıurfa'da her 100 kişilik kadronun 96'sı dolu, 4'ü boş. Yüzdelik değil de her 100 işyerinden alınan ortalamaya göre ise, yüzde 17'sinde açık iş olduğu ve 2013 yılı içerisinde her 100 işyerinden 37'sinde eleman temininde güçlük çekildiği belirlendi.
KANALİZASYONDA ÇALIŞACAĞA İŞ HAZIR
İŞKUR'un "İşgücü Piyasası Talep Araştırması" verilerinde yer alan sektörlere göre; en yüksek açık iş oranı yüzde 20,6 ile su ve kanalizasyon işlerinde bulunuyor. İkincisi ise inşaat sektörü; ahşap kalıpçısı, inşaat ustası ve amele gibi inşaat işçilerine ihtiyaç yüzde 13 oranında. Bu sektörü hemen takip eden üçüncüsü de, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri sektörü. Yüzde 7,6'lık bir açık bulunan bu sektörde en fazla hasta bakıcı ve hemşireye ihtiyaç var. Araştırma kapsamında işyeri ziyaretleri sırasında görüşülen işverenlere hangi mesleklerde ve hangi nedenlerden dolayı eleman temininde güçlük çektikleri sorulduğunda ihtiyaç sırası şöyle çıktı: Güvenlik görevlisi, hemşire, elektrikçi (genel), makineci (dikiş), satış danışmanı, pazarlamacı, inşaat elemanları kalıpçısı (elle), kaynakçı (oksijen ve elektrik), beden işçisi (genel), muhasebeci.
MESLEKİ BİLGİSİ OLANLAR TERCİH EDİLİYOR
İŞKUR görevlilerinin yaptığı araştırmada, işverenlerin işgücü talebinden çok, mesleğe ilişkin yeterli eğitim talebi daha fazla ön plana çıktı. Açık işler için yaklaşık olarak yüzde 75 oranında asgari bir eğitim düzeyi talep edildi. Açık işler için yüzde 29 oranında lise altı eğitimliler, yüzde 22 oranında genel lise eğitimliler ve yüzde 11 oranında lisans eğitimliler işe alınmak isteniyor. İşverenlerce açık işler için iş arayanlardan talep edilen ek beceriler incelendiğinde ise; yüzde 73,9' unun mesleğe ilişkin yeterli bilgiyi, yüzde 53,5'inin fiziksel yeterliliği, yüzde 46,4'ünün takım çalışması becerilerini, yüzde 35,6'sının iletişim ve ifade etme becerisini, yüzde 35,5 inin sorun çözebilme kabiliyetini, yüzde 29,9'unun hesap yapabilmeyi, yüzde 28'inin bilgisayar destekli çalışmayı, yüzde 18,8'inin proje tabanlı çalışabilmeyi, yüzde 16,2'si satış ve pazarlama kabiliyetini ve yüzde 7,9'unun yabancı dil yeterliliğini talep ettiği belirlendi.
İŞVEREN İŞÇİYİ İŞÇİ DE MAAŞI BEĞENMİYOR
İşverenlerin yüzde 70,9'u eleman temininde güçlük çekilme nedeni olarak yeterli beceri ve niteliğe sahip eleman bulunamamasından, yüzde 58'i ise tecrübeli eleman bulunamamasından yakındı. İşverenlerin yüzde 51,8'i mesleklerine rağbet olmadığı için eleman bulamadığını kaydederken, yüzde 19'u da elemanlara ödedikleri ücretin beğenilmediğini belirtti. Elde edilen araştırmanın en çarpıcı verisi ise, patronların yüzde 17,8'i işe almak istediği elemanların çalışma ortamını ve koşullarını beğenmediğini aktardı.
Bu arada İŞKUR, daha kapsamlı ve ayrıntılı sonuçların yer alacağı "Şanlıurfa İşgücü Piyasası Analizi Raporunu" kamuoyu ile ekim ayı içerisinde paylaşmayı planlıyor.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Yerel › Şanlıurfa'da İş Var İşçi Yok! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?