Silvan'da Uyarılara Rağmen Anız Yangını Devam Ediyor - Son Dakika
Yerel

Silvan'da Uyarılara Rağmen Anız Yangını Devam Ediyor

Silvan\'da Uyarılara Rağmen Anız Yangını Devam Ediyor

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, yapılan tüm uyarılara rağmen anız yangınları devam ediyor.

30.09.2013 13:06  Güncelleme: 13:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde, yapılan tüm uyarılara rağmen anız yangınları devam ediyor.

Silvan Kaymakamı Berkan Sönmezay, çiftçilerin anız yakmanın yasak olduğunu bilmesine rağmen, yakmaya devam etmesinin düşündürücü olduğunu söyledi. Sönmezay, "Ülkemiz artık dünya ile entegre olmuş durumda. Bunun yanında kendi değerleriyle dışa açılıyor. İşte bu çerçevede üreticiler ve çiftçiler de kendilerini bilinçlendirmesi ve yenilemesi gerekiyor. Bakın yıllardır anız yakılıyor. Anız yakmanın bilimsel olarak zararlı olduğu bilinmesine rağmen yakma işi devam ediyor. Anız yakmak toprağın geleceğini öldürmek demektir. Çiftçi, anız yakarak ülkenin geleceğini yaktığının farkında bile değil. Yasaklama kararına uymayanlar hakkında 2872 sayılı çevre kanunun ve 5491 sayılı kanun uyarınca işlem yapılacaktır. Anız yakmanın cezası dekara 33,83 liradır. Bu ceza beş kat kadar artırılabilir. Bu yasaklara rağmen anız yakılması düşündürücüdür" dedi.

Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çapan, "Anıza direk ekim yapan makineler artık üreticilerimiz tarafından üretiliyor. Çiftçilerimiz artık anız yakmasın. Gelişen teknolojiye ayak uydursun. Anıza direk dikim yapan makineler kullanıldığında hem mazottan hem de zamandan kazanırsınız. Bazı bölgelerde anıza direk dikimi uygulamaya başlanılmış. Bu uygulamayı bölgemizde de başlatmayı amaçlıyoruz" diye konuştu.

Öte yandan, Diyarbakır İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından çiftçileri bilgilendirmek amacıyla el ilanları ve broşürler dağıtıldı. - DİYARBAKIR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Silvan'da Uyarılara Rağmen Anız Yangını Devam Ediyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement