Balıkesir'de Tuz Lambası, Sabunu ve Yastığına İlgi - Son Dakika
Yerel

Balıkesir'de Tuz Lambası, Sabunu ve Yastığına İlgi

Balıkesir\'de Tuz Lambası, Sabunu ve Yastığına İlgi

Balıkesir'de açılan tarım fuarında bir stantta sunulan ve Çankırı'da kaya tuzundan üretilen lamba, sabun ve yastıklara, vatandaşlar ilgi gösterdi.

28.02.2014 11:28  Güncelleme: 11:37

ZAFER AKPINAR - "Kaya tuzunun başkenti" olarak nitelendirilen Çankırı'da üretilen tuz lambası, sabunu ve yastığı, Balıkesir'de açılan tarım fuarında büyük ilgi gördü. Kaya tuzu standı, "Balıkesir 5. Tarım Fuarı"nda en fazla ziyaret edilen ve alışveriş yapılan bölümler arasında ilk sıralarda geldi.

Kaya tuzu üreticisi emekli öğretmen Ali Karaca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyaya yetecek kadar tuz bulunan Çankırı'nın, "kaya tuzunun başkenti" olarak bilindiğini söyledi.

Yaklaşık 8 yıldır kaya tuzu çıkarıp, işlediğini ifade eden Karaca, bunu sadece yemekler için işlemediklerini, farklı ürünler ortaya çıkardıklarını anlattı.

Kaya tuzunun, içerdiği minerallerle sağlık bakımından adeta bir mucize olarak nitelendirildiğine dikkati çeken Karaca, şöyle devam etti:

"Firma olarak kaya tuzundan, ev ve iş yerlerinde duvarlara asılması için tablolar yaptık. Taşınması zor olduğu için fuara getiremedik. Tuz lambası ürettik. Tamamen kaya tuzundan yapılan bu gece lambalarının, evlerde yatak ve çocuk odalarında bulunması gerekiyor. Kalp rahatsızlığı, astım, bronşit, nefes darlığı ve horlama gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği, elektrikli aletlerin zararlı etkilerini önlediği bilinen kaya tuzundan yapılan gece lambaları, sağlıklı yaşam için çok gerekli. Havaya eksi iyon veriyor, nemi çekiyor, radyasyonu önlüyor."

Lambaları, odanın büyüklüğüne göre sattıklarını belirten Karaca, 10 metrekarelik bir odaya 3 kilogramlık tuz lambası önerdiklerini dile getirdi. Oda büyüdükçe lambanın ağırlaştığı ve fiyatının yükseldiği bilgisini veren Karaca, bunları 25 liradan başlayan fiyatlardan sattıklarını bildirdi.

Tuz sabunlarının da sedef, mantar, sivilce, egzama, saç dökülmesi ve koltuk altı ter kokusuna karşı iyi geldiğini vurgulayan Karaca, "Tuz yastığımız da mevcut. Yastık içindeki tuzu yanmaz tavada ısıtıyorsunuz. Sonra torbasına koyup ağrıyan yere uyguluyorsunuz. Bilek, ayak, bel ağrısına, boyun ve fıtığına iyi geliyor. Kaya tuzu gerçekten mucize bir ürün" ifadesini kullandı.

"Çankırı tuzunu, Himalaya tuzu diye satıyorlar"

Karaca, son dönemlerde "Himalaya kaya tuzu" reklamları yapıldığını hatırlattı.

Kaya tuzunu çıkarmanın kolay bir iş olmadığına dikkati çeken Karaca, şunları kaydetti:

"Bazen bin ton patlatma içinden bir kilogram bile çıkmaz. Bazen damar denk geliyor. O damarları ayırıp değirmende çekerek satışa sunuyoruz. Rafine tuzlar işlemden geçiyor. Isıya girdiği için barındırdığı mineraller kayboluyor. Yani insana fayda etmiyor. Kaya tuzunda ise böyle durum yok. 80'in üzerinde mineral içeriyor. Doğal tuz, yemekleri bozmaz, lezzet verir ve hastalıklara yol açmaz. Dünya, sağlık için kaya tuzuna yöneliyor. Himalaya tuzu ile Çankırı tuzunu araştırdık. Çankırı tuzu daha kaliteli ve daha fazla mineral içeriyor. Ülkemizde her zaman yabancı ürünler ilgi gördüğü için Himalaya tuzuna daha fazla talep gösteriyorlar."

Ali Karaca, Çankırı'dan alınan kaya tuzunun, Himalaya tuzu adıyla satıldığını ileri sürdü.

Çankırı'dan elde edilen kaya tuzunun kilogramının 5 liradan satıldığını söyleyen Karaca, "Bizden alınanı ya da dışarıdan geleni, Himalaya tuzu adı altında 25 liradan başlayan fiyatlardan satıyorlar. 50 liraya gittiğini bile duydum. Kimse inanmasın başka ürünlere, Çankırı'nın kaya tuzu, dünyanın en kaliteli tuzudur. İsteyen, istediği laboratuvarda araştırsın, incelesin" diye konuştu. - Balıkesir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Balıkesir'de Tuz Lambası, Sabunu ve Yastığına İlgi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement