Balkanlar'da 100 Yıllık Hasret Sona Erdi - Son Dakika
Dünya

Balkanlar'da 100 Yıllık Hasret Sona Erdi

Balkanlar\'da 100 Yıllık Hasret Sona Erdi

Ömer Çetres - Zlatan Kapiç - Karadağ'da Balkan savaşının ardından kapanan ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yeniden yaptırılan "Mehmed Fatih Medresesi" (imam hatip lisesi) 100 yıl sonra ilk mezunlarını verdi.

03.06.2012 12:22

Ömer Çetres - Zlatan Kapiç - Karadağ'da Balkan savaşının ardından kapanan ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından yeniden yaptırılan "Mehmed Fatih Medresesi" (imam hatip lisesi) 100 yıl sonra ilk mezunlarını verdi.

Karadağ'ın başkenti Podgoritsa yakınındaki Tuzi'de bulunan ve son mezunlarını 1912'de veren, 2008'de TİKA tarafından yeniden yaptırıldıktan sonra eğitime başlayan medresenin ilk mezunlarının diploma törenine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Karadağ Başbakanı İgor Lukşiç, Karadağ Devlet Bakanı Rafet Husoviç, Karadağ Meclis Başkan Vekili Rıfat Rastoder, Türkiye'nin Podgoritsa Büyükelçisi Emine Birgen Keşoğlu, Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Feyziç, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç, Diyanet İşleri Başkanlığı Temsilcisi Prof. Dr. Ali Erbaş, öteki yetkililer ve aileler katıldı.

Mezunların isimlerinin okunduğu, başarılı öğrencilere hediyelerin verildiği, Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunduğu törende konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, kendisi ve Başbakan Erdoğan'ın da imam hatip lisesinden mezun olduğunu hatırlatarak, "Bu okullar başarı hikayelerini her yerde başarıyla yazan okullardır. Ben burada da bu okulların ülkenin eğitimi, kültür ve sanayisine büyük katkı sağlayacaklarına yürekten inanıyorum" dedi.

Mehmed Fatih Medresesi'nin öğrencileri bundan sonra hiç ara vermeden her yıl böyle törenler düzenlemek ve velileriyle yüz yıllarca bunun sevincini paylaşmasını dileyen Bozdağ, okulun açılmasına katkıda bulunan herkese teşekkür etti.

Karadağ'daki farklı milletlerin mensubu olan Müslümanları bir arada tutmak için yaptığı çalışmalardan dolayı Karadağ İslam Birliği Başkanı Rifat Fezyziç'i tebrik eden Bekir Bozdağ, medresedeki eğitimlerini tamamlamaya yönelik sarf ettiği çabalardan dolayı öğrencileri tebrik etti.

Türkiye'nin dünya genelinden gelen öğrencilere burs vererek, bu şekilde eğitime destek sağladığını belirten Bozdağ, Karadağ'ın 35 kişilik kontenjanının 2012 yılı itibariyle 50'ye yükseleceğini açıkladı.

Farklı diller, farklı kültürlerin bir zenginlik olduğunu vurgulayan Başbakan Yardımcısı Bozdağ, dünyanın dört bir yanında farklı anlayışların bulunduğu ve birlikte yaşama kültürü geliştirenlerin mutlu bir şekilde yaşadıklarını kaydetti.

Türkiye'de çok sayıda Karadağlı vatandaşın yaşadığını ve aynı zamanda bu insanların Karadağ'da akrabaları bulunduğunu ifade eden Bozdağ, "Bu vatandaşlar iki ülke arasındaki güçlü ilişkilerin sigortasıdır" dedi.

Bozdağ, Karadağ ve Türkiye ilişkilerinin sadece eğitim alanında değil, hayatın her bölümünde gelişmesi için burada yaşayan insanların büyük katkıda bulunacağına inandığını dile getirdi.

Her türlü gelişim ve ilişkilerin pekiştirilmesinin en önemli ayağının eğitim olduğuna işaret eden Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Türkiye olarak Somali'ye devamlı destek kapsamında bu ülkeye sürekli gittiğini ve buradaki imkanların çok olduğunu, ancak bu imkanları umuda dönüştürecek yeterli eğitimli insan bulunmadığını anlattı.

Suudi Arabistan'da petrol olduğunu, ancak üretimin fazla gelişmediğini, her şeyin ithal edildiğini, Almanya'da ise petrol gibi zenginliğin olmadığı, ancak bu ülkenin geliştiğini vurgulayan Bozdağ, "Türkiye'de petrol yok ama dünyanın 16, Avrupa'nın 6'ıncı büyük ekonomisiyiz. Biz petrolü bulduk, petrol insandır" diye konuştu.

"Bu yüzden nerede bir eğitim varsa biz orada olduk, orada oluruz" diyen Bozdağ, "Bugün buradayız çünkü buradan çıkan aydınlık hem Balkanları hem de dünyanın aydınlatmasına katkı sağlayacaktır. Mehmed Fatih Medresesi son mezunlarını 1912'de vermiş, 100 yıl aradan sonra Mehmed Fatih Medresesi yeniden ilk mezunlarını verdi. Bunun için bugün tarihi ve anlamlı bir gündür, biz de bu tarihe tanıklık etmek için buradayız" dedi.

Törende konuşma yapan Karadağ Başbakanı İgor Lukşiç de eğitimin önemini vurgulayarak, insanlara yapılan yatırımların her zaman önemli ve devamlı çıkarları ortaya çıkardığını kaydetti.

Karadağ'ın farklı din ve kültürlerin bir arada yaşadığı bir ülke olduğunu anlatan Lukşiç, "Farklılıklar aslında zenginliktir" dedi.

Lukşiç, mezun olan öğrencilere, eğitim ve iş hayatında başarılar diledi, ülkeleri için faydalı olacaklarından emin olduğunu dile getirdi.

-"Türkiye'de 10 yıl önce çıkan ampul buraları da aydınlattı"-

Karadağ İslam Birliği Başkanı (Diyanet İşleri Başkanı) Rifat Feyziç, törende yaptığı konuşmada, Karadağ'daki Müslümanların Osmanlı'nın Balkanlardan ayrıldıktan sonra yaklaşık 100 yıl yalnız kaldığını anlattı. Feyziç, şöyle konuştu:

"100 yıl boyunca bu topraklarda yalnız kaldık, adaletsizler yaşadık ve 100 yıldır hep bugünleri bekledik. Türkiye'de 10 yıl önce ortaya çıkan ampul buraları aydınlattı ve böylesi tarihi günleri yaşamamızı bize sağladı.

Türkiye yönetimi dünyanın dört bir yanında olduğu gibi Karadağ'daki Müslümanlara da destekte bulunuyor. Bu bölgelerde de hoşgörü ve refaha büyük katkılar sağlıyor. Türkiye'de ortaya çıkan ampulün ışığı buradaki adaletsizlikleri, sıkıntıları yok etti."

-AA'ya ödül-

Konuşmasının sonunda Türkiye kurumlarının bölgedeki halkın refahına verdiği desteğin önemini vurgulayan Feyziç, bu kurumların arasında objektif ve etik haberciliği ile Mart ayından bu yana Boşnakça, Sırpça ve Hırvatça yayın yapan ve bölgedeki medyada büyük etkisi olan Anadolu Ajansı'nın önemli yer aldığını kaydetti.

"Medya çok önemli, özellikle doğru ve tarafsız habercilik yapan medya kuruluşları çok önemlidir" diyen Feyziç, AA'nın bölgedeki çalışmaları ve bölgedeki istikrara sağladığı katkılarından dolayı AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk'e teşekkür plaketi verilmesi için karar alındığını açıkladı.

Öztürk adına ödülü, AA Balkanlar Bölge Müdürü Ömer Çetres aldı.

Törende ayrıca TİKA Başkanı Serdar Çam'a ve Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanı Kemal Yurtnaç'a da plaket verildi.

-Mehmed Fatih Medresesi-

Osmanlı'nın Balkanlar'dan ayrılmasından 100 yıl sonra ilk mezunları veren ve 1912'de son kez öğrencilerin diploma aldığı Mehmed Fatih Medrese'si (imam hatip lisesi), TİKA tarafından yaptırıldıktan sonra 2008 yılının Aralık ayında yeniden açıldı.

Osmanlı döneminde dini eğitimin verildiği 9 medresenin bulunduğu Karadağ'da, son medrese, ülkenin Sancak bölgesinde bir zamanlar Türklerin yoğun yaşadığı Tuzi'de 1918 yılında kapatıldı. Eski Yugoslavya'nın dağılması ve komünist rejimin yıkılmasıyla birlikte bölge ülkelerinin tamamında dini eğitim veren medreseler

(imam hatip liseleri) yeniden eğitim ve öğretim hayatına başlarken, sadece Karadağ'da bu eğitim kurumları açılamadı.

Karadağ İslam Birliği (Diyanet İşleri Başkanlığı), ülkede dini eğitimin yanı sıra Türkçenin de öğretileceği bir imam hatip lisesi kurulması için yaklaşık 13 yıl önce proje hazırladı.

İslam Kalkınma Bankası ile Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı'nın (TİKA) destekleriyle Orta Asya Türk mimari tarzıyla Podgoritsa yakınlarında yaptırılan imam hatip lisesi, 2008 yılında eğitim ve öğretim hayatına başladı.

Karadağ'ın başkenti Podgoritsa yakınlarındaki Tuzi'de 1918 yılında son medresenin kapatılmasıyla dini ve Türkçe eğitimin sona erdiği ülkede, 4 yıl önce eğitime başlayan Mehmet Fatih Medresesi'yle, Boşnak ve Arnavut öğrenciler, hem dini hem de Türkçe eğitim almaya başlamıştı.

Karadağ'ı Osmanlı topraklarına katan Fatih'in isminin verildiği imam hatip lisesinde, 160 öğrenci, dini eğitimin yanı sıra, Karadağ Eğitim Bakanlığı'nın müfredatı kapsamında ders işliyor, ayrıca Türkçe öğreniyor.

Karadağ'da 2011 yılının Nisan ayında yapılan nüfus sayımına göre, 625 bin 266 nüfuslu ülkenin yaklaşık yüzde 20'sini Müslüman Boşnak ve Arnavut nüfus teşkil ediyor.

- PODGORİTSA

Kaynak: AA

Son Dakika Dünya Balkanlar'da 100 Yıllık Hasret Sona Erdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement