İtalya Snowden'ın Sığınma Talebini Reddetti - Son Dakika
Dünya

İtalya Snowden'ın Sığınma Talebini Reddetti

İtalya Snowden\'ın Sığınma Talebini Reddetti

ABD'nin 'telekulak' sırlarını açığa çıkaran CIA ve NSA eski çalışanı Edward Snowden'ın siyasi sığınma talebinde bulunduğu İtalya, bu talebe olumsuz yanıt verdi.

05.07.2013 12:23

Abd'nin 'telekulak' sırlarını açığa çıkaran CIA ve NSA eski çalışanı Edward Snowden'ın siyasi sığınma talebinde bulunduğu İtalya, bu talebe olumsuz yanıt verdi.

ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın dünyada milyonlarca kişinin telefon ve internet kayıtlarını izlediği bilgisini basına sızdıran CIA ve NSA eski çalışanı Edward Snowden 21 ülkeden sığınma talebinde bulunmuştu. Bunlar arasındaki İtalya'dan Snowden'a kötü haber geldi. İtalya Dışişleri Bakanı Emma Bonino, 'Datagate' olarak adlandırılan skandala ilişkin parlamentoda yaptığı bilgilendirme sırasında Snowden'ın bu talebini kabul etmeyeceklerini açıkladı. Bunun için siyasi ve yasal şartların oluşmadığını belirten Bonino, Snowden'ın talebinin 2 gün önce Moskova'daki büyükelçilikleri kanalıyla gönderilen faksla kendilerine ulaştığını anlatarak, talebin yasal olarak kabul edilemeyeceğini, "Mevzuata göre bu talep ya ülke sınırında ya da sığınma istenen ülke topraklarında yapılabilir. Hükümetin görüşüne göre; bunu siyasi olarak da kabul edemeyiz" sözleriyle açıkladı. Snowden'ın hala Rusya'nın başkenti Moskova'daki Şeremetyevo Havaalanı'nın 'yeşil bölgesi'nde bulunduğu belirtiliyor.

AKDENİZ YANGIN YERİYKEN AVRUPA ABD İLİŞKİLERİ ZARAR GÖRMEMELİ

Öte yandan NSA'nın, aralarında İtalya'nın da bulunduğu 38 ülkenin telefon görüşmelerini dinlediği iddialarının ortaya çıkması hakkında da konuşan Bonino, "Bu durum sadece gizlilikle ilgili değil aynı zamanda müttefikler arasında bir güven meselesidir. Washington ile güvene dayalı ilişkileri muhafaza etmek hem bizim hem de Amerika'nın çıkarınadır. Bu nedenle, bu durumun açıklığa kavuşturulması, söz konusu hedefi karşılar" diye konuştu. "ABD kanadından tatmin edici bir açıklama gelmemesi halinde, birbirimize lazım olduğumuz dönem tehlikeye girer" diyen Bonino, "Özellikle Akdeniz bölgesi yangın yeriyken, Avrupa ve ABD arasındaki ilişkinin tehlikeye girmesi göze alınamaz" diye sözlerini sürdürdü. Bonino, ABD Başkanı Barack Obama'nın sözlerinin kendilerine güven verdiğini de dile getirerek, "Bu olay, serbest ticaret anlaşmalarımızı etkilemez" dedi.

EÇ(SS) - Roma

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya İtalya Snowden'ın Sığınma Talebini Reddetti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement