
"Fatmagülün suçu ne?" Dizisinin sevilen oyuncusu beren saat, engelli ve engelsiz çocukları aynı eşit eğitim ortamında kaynaştırma ve bütünleştirme amaçlı sürdürülen projeye destek vermek için TEV Türkan Sedefoğlu ilköğretim okulu velileri ve öğrencileri ile bir araya geldi.
Tohum Türkiye Otizm Erken Tanı ve Eğitim Vakfı, Eğitim Reformu Girişimi (ERG) ortaklığı ve Sabancı Vakfı Toplumsal Gelişme Hibe Programı desteği ile ''Kaynaştırma ve Bütünleştirmenin Etkinliğini Artırmak için Politika ve Uygulama Önerileri'' isimli projeyi hayata geçirmiştir.
Sadece otizmli çocuklara değil, tüm engel gruplarına kaynaştırma ve bütünleştirme uygulaması kapsamında nitelikli bir eğitim vermeyi amaçlayan proje, İstanbul'un sosyo-ekonomik açıdan farklı 3 bölgesindeki 3 pilot okulda devam ediyor.
Projenin ilk yılında 3 pilot okullardaki öğretmen, öğrenci ve velilere yönelik olarak birçok etkinlik düzenlenmiş, öğretmenlere kaynaştırma eğitimi konusunda seminerler verilmiş, Özel Tohum Vakfı Özel Eğitim Okulu'nda yerinde izleme ziyaretleri düzenlenmiş, velilere yasal haklar konusunda bilgilendirme seminerleri verilmiş, öğretmenlere yönelik kütüphane yardımı yapılmış, öğrencilere rehberlik derslerinde uygulamalar gerçekleştirilmiş, şenlikler yapılmış ve en önemlisi yıl boyunca, Türkiye'de bir ilk olan okullarda özel eğitim danışmanlığı verilmiştir.
Projenin ikinci yılında ise, bu uygulamalar sonucundaki deneyimlerin ışığında iyi bir kaynaştırma modelinin nasıl olabileceğini gösteren üç rapor ve bir iyi örnekler kılavuzu kaleme alınmaktadır. Bu raporlardan birincisi olan "Türkiye'de Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitimin Durumu" raporu yayınlandı. Bu raporu başta MEB yetkilileri olmak üzere diğer karar alıcılarla paylaşıldı. Tüm rapor ve klavuzlarla kaynaştırma eğitiminde "doğru" politikaların oluşturulmasına önemli bir katkı sağlanacaktır.
Projenin en önemli etkinliklerinden "Kaynaştırma Şenliği"' TEV Türkan Sedefoğlu İlköğretim Okulu'nda Beren Saat'in katılımı ile gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan TEV. Türkan Sedefoğlu İlköğretim Okulu Müdürü Zekeriya Ergenç'in ardından söz alan Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkanı Mine Narin 'Milli eğitim politikasının da önemli bir parçası olan kaynaştırmalı eğitimde hali hazırda 93.000'e yakın "engelli" ilköğretim öğrencisi öğrenim görüyor. Oysa ilköğrenim çağında olan engelli grubunun sayısı'nın 350.000 olduğu düşünüldüğünde bu oran oldukça düşük kalıyor. Deniz yıldızı hikayesini hepiniz bilirsiniz biz bu proje ile İstanbul'da üç okulda üç deniz yıldızı yüzdürüyor olacağız ve sonunda ülkemizdeki tüm okullarda uygulanacak bir modeli hazırlamış olacağız" diyerek projenin önemine işaret etti.
Program sevilen oyuncu Beren Saat'in de katıldığı ve engelli çocukların eğitim hakkı, kaynaştırma eğitiminin önemi ve pilot uygulama ile ilgili bilgi ve deneyimlerin paylaşıldığı sıcak söyleşi ile devam etti.
Destek verdiği sosyal sorumluluk projeleri ile bu konulardaki duyarlılığı ile tanınan oyuncu Beren Saat "Tohum Otizm Vakfı ile otizmli çocuklar için NTV'de gerçekleştirilen kampanyada birlikte çalışma imkanı bulmuştum, bu sefer sadece otizmli çocukları değil tüm engelli gruplarını kucaklayan böylesine anlamlı bir projenin parçası olduğum için çok mutluyum. Engelli engelsiz ayrım yapmadan tüm çocuklarımızı sahiplenelim.
Engelli bireyleri yok sayarak hayatımıza devam edemeyiz, onların da toplum içinde yer almaya hakkı var. Her şey eğitim ile başlıyor, bugün Türkan Sedefoğlu Okulunda engelli arkadaşları ile birlikte eğitim alan öğrenciler, yarın engelli insanları hayatın içinde görmekten korkmayan ve çözüm üreten bireyler olarak büyük işler başaracaklar. Bu projenin başarısında hem en büyük pay hem de en büyük görev kuşkusuz ki bu pilot okuldaki tüm eğitimci ve velilere düşüyor. Çocuklarınızı engelli arkadaşları ile birlikte okumaya teşvik edin, onları yüreklendirin" dedi.
Şenlikte yapılan söyleşinin ardından Saat, Türkan Sedefoğlu İlköğretim Okulu öğrencileri ile birlikte vakit geçirip, fotoğraf çektirdi.
Son Dakika › Eğitim › Beren Saat’ten Anlamlı Destek - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?