Cari İşlemlerde Rakamalar Açıklandı - Son Dakika
Ekonomi

Cari İşlemlerde Rakamalar Açıklandı

Cari İşlemlerde Rakamalar Açıklandı

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, MB tarafından açıklanan eylül ayı cari işlemler dengesi verilerine ilişkin değerlendirme yaptı.

15.11.2012 11:38  Güncelleme: 11:51

Marbaş Menkul Değerler Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, cari işlemlerde açıklanan son iki aylık rakamın MB'nin 58,7 milyar dolar olan yılsonu hedefinin altında kalınabileceğini gösterdiğini söyledi.

Merkez Bankası (MB) tarafından açıklanan eylül ayı cari işlemler dengesi verilerine ilişkin değerlendirme yapan Doğan, cari işlemeler dengesinde ağustos ayında neredeyse geçtiğimiz 3 yılın en düşük açığının gerçekleştiğini hatırlatarak, "Açıklanan ağustos rakamı ile birlikte yılın ilk 8 ayındaki toplam açık 36 milyar dolar seviyesinin biraz üzerinde gerçekleşmişti" dedi.

Eylül ayında ise 3 milyar dolar civarında bir açık oluşması ve 9 aylık toplam açığın 39 milyar dolar civarına ulaşması beklendiğini kaydeden Doğan,

"Açıklanan eylül ayı açığı 2 milyar 697 milyon dolarla beklentilerin biraz altında gerçekleşirken, 9 aylık toplam açık da 39,2 milyar dolar olarak gerçekleşti" dedi.

Cari işlemlerde açıklanan son iki aylık rakamın MB'nin 58,7 milyar dolar olan yılsonu hedefinin altında kalınabileceğini gösterdiğini kaydeden Doğan, şunları belirtti:

"Kurda şu ana kadar sağlanan başarılı yönetimin devam etmesi durumunda, ekonomimizin en zayıf yanı olan cari açık rakamlarında yeniden, geçtiğimiz yıllarda görülen riskli seviyelere çıkma olasılığımızın azaldığını düşünüyoruz. Buna karşın MB'nin faizlerdeki düşüşün, iç talebi kontrolsüz bir şekilde arttırmasına engel olması gerektiği kanaatindeyiz. Aksi takdirde birkaç ay üst üste gelecek olumsuz rakamlar, cari açık yönetiminde sağlanan bu başarıya gölge düşebilir. MB bunu başarabilirse yıllık bazda ortalama büyümemizin yüzde 4-5 civarında seyretmesi durumunda, cari açığın bu yılsonu ve önümüzdeki yıl GSYH'ye oranının yüzde 7'nin çok az üzerinde seyretmesi sağlanabilir. Bu şartlar altında cari açıkta sağlanabilecek iyileşmenin son noktalarına yaklaştığımızı tahmin ediyoruz. Bu nedenle özellikle önümüzdeki yıl rakamlarının bu yılki rakamları tekrar etmesi dahi bir başarı olarak görülebilir."

Muhabir: Ümit Çevik

Yayıncı: Ali Bayaslan - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Cari İşlemlerde Rakamalar Açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement