Ciromuz 5 Ayda 400 Milyon Dolar Düştü - Son Dakika
Ekonomi

Ciromuz 5 Ayda 400 Milyon Dolar Düştü

Ciromuz 5 Ayda 400 Milyon Dolar Düştü

Cem Negrin, buna karşın karsız satış yapmamayı öğrenen sektörün karlılık endeksini yükselttiğini söyledi

31.01.2012 14:53

Hazır giyimin kara endekslendiğini söyleyen TGSD Başkanı Cem Negrin:

Ciromuz 5 ayda 400 milyon dolar düştü, yükselen kur karımızı 4 puan arttırdı

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Cem Negrin, hazır giyim sektörüne yönelik getirilen korunma önlemlerinin yılda 1 milyar dolarlık ciro düşüşüne neden olabileceğini belirterek, buna karşın son aylarda artan döviz kurları nedeniyle karlılığın arttığını bildirdi.

Ekonomi ve Strateji Danışmanlık Hizmetleri'nin TGSD için hazırladığı Hazır Giyim Endeksi'nin Kasım ayı raporu yayınlandı. Faaliyet raporunun sonuçlarını paylaşan Cem Negrin, Ekim ayında 133,51 olan Bileşik Hazır Giyim Endeksi'nin Kasım'da 121,96 seviyesine indiğini belirtti. Negrin, Türk hazır giyim sektörünün en büyük pazarı olan Avrupa'nın dünya genelinde yaptığı alımlarda her hangi bir düşüş olmamasına karşın, Hazır Giyim Endeksinin son 5 ay süresince artan bir trendle gerilediğine dikkat çekti.

KUR YÜKSELDİ KARIMIZ ARTTI

Eylül'de, 1.82, Ekim'de 3.18, Kasım'da 2.35, Aralık'ta 8.05, Ocak'ta ise 6.1 düşen ihracatın 5 aylık ortalamada yüzde 5.5'lik bir kayba neden olduğunu söyleyen Negrin, sözlerini şöyle tamamladı:

"İhracat Endeksi önemli ölçüde gerilerken geçen yılki performansın da altında kaldı. Ekim'de 103,55 olan ihracat endeksi Kasım'da büyük bir düşüşle 91,89 oldu. Hazır giyim ihracatında son 5 aydaki yüzde 5.5'lik kayıp yaklaşık 1 milyar dolarlık zarar anlamına geliyor. Bu işverenin, çalışanın bir başka ifadeyle Türkiye'nin cebinden çıkan para. Türkiye ihracatı yüzde 13 artarken biz sürekli geriliyoruz. 5 aylık trende baktığımızda yarınlar için çok da umutlu olamıyoruz. Bununla birlikte raporumuzun sonuçlarını incelediğimizde sektörümüzün artık karsız iş yapmaktan vazgeçtiğini görüyoruz. Bunun sonucunda Hazır Giyim Sanayi Karlılık Endeksi Kasım ayında Ekim ayına göre 3.79 puan artış göstererek 76.03 puana yükseldi. Bunda elbette kurlardaki yükselişin de payı yüksek."

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Ekonomi Ciromuz 5 Ayda 400 Milyon Dolar Düştü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement