Fındıkta 4 YTL'yi Üretici 'Kabul Edilemez' Buldu - Son Dakika
Ekonomi

Fındıkta 4 YTL'yi Üretici 'Kabul Edilemez' Buldu

Fındıkta 4 YTL\'yi Üretici \'Kabul Edilemez\' Buldu

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Giresun Kalite Tombul Fındığa Eylül Ayı İçin Kilogram Başına 4 YTL Müdahale Alım Fiyatı Uygulanacağını Açıkladı.

31.08.2008 02:18

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Giresun kalite tombul fındığa eylül ayı için kilogram başına 4 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacağını açıkladı.

TMO’nun fındık alımında müdahale fiyatlarının kademeli olarak artacağını belirten Eker, tombul fındığın ekim ve kasımda 4.5 YTL’den, aralık ve sonrasında ise 5 YTL’den alınacağını belirtti. Üreticiler, "Bu fiyat kabul edilemez" dedi.

TARIM ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, 2006 yılında fındık piyasasında yaşanan sıkıntılar üzerine, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’ne (TMO) görev verildiğini hatırlatarak, TMO tarafından 2008-2009 fındık alım dönemine yönelik gerekli hazırlıkların tamamlandığını belirtti. 2008 yılı Giresun kalite kabuklu tombuk fındık için rakamı 4 YTL olarak açıklayan Eker, bunun kademeli fiyat uygulaması sonucu aralık ayı fiyatının yüzde 25 artışla 5 YTL’ye çıktığını vurguladı. Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, Giresun kalite fındığa verilen 4 YTL’nin, kabul edilemez olduğunu savundu. Akbaşlı, "Fiyatı 5 YTL ve üzeri olarak bekliyorduk. Önümüzdeki günlerde bu fiyata tepkimizi dile getireceğiz. Nasıl bir tepki olur bilemeyiz" dedi.

Fiyat nasıl artacak

Eker’in müdahale alım fiyatları şöyle olacak:

Giresun kalite tombul fındığa eylül ayı için kilogram başına 4 YTL, ekim-kasım döneminde kilogram başına 4.5 YTL, aralık ayı ve sonrası için kilogram başına 5 YTL müdahale alım fiyatı uygulanacak.

Levant kalite kabuklu tombul fındığa eylül ayı için kilogram başına 3.90 YTL olacak. Ekim-kasımda 4.40 YTL, aralık sonrasında ise 4.90 YTL uygulanacak.

Kabuklu sivri fındık ve diğer kabuklu fındıkta alım fiyatının kilo başına eylül ayında 3.70 YTL, ekim ve kasımda 4.20 YTL ve aralık sonrasında 4.70 YTL olacak.

Arzın tamamı alınacak

Dünya fiyatları üretici maliyetleri, arzın zamana yayılarak fiyat istikrarının sağlanması ve üreticilerin memnuniyeti dikkate alınarak, söz konusu kademeli fiyatların açıklanmasına karar verildiğini belirten Eker, şunları söyledi: "TMO 2006-2007 sezonunda 162 bin 500 ton, 2007-2008 sezonunda ise 95 bin 641 ton kabuklu fındık alarak karşılığını üreticilere toplam 1 milyar 50 milyon YTL ödeme yaptı. Fındığın daha modern koşullarda ve daha uzun süreli muhafazası için Karadeniz Bölgesi’ndeki 6 ilde toplam 150 bin ton kapasiteli, lisanslı depoculuk standartlarına uygun yaptırılan depolardan 135 bin tonluk kısmı bu dönem üreticilerimizin hizmetine sunuldu. Ayrıca piyasanın 94 bin ton kapasiteli depo kiralaması yapılmış olup toplam, 230 bin ton depo kapasitesi oluşturuldu. Alımların depolanmasında sorun yaşanmayacak. Arz olunan ürünlerin tamamı satın alınacak."

Geçen yılki fiyatlar neydi

Geçen yıl 9 Temmuz 2007’de Giresun kalite fındık için açıklanan kilogram başına alım fiyatları şöyleydi:

 Ağustos-eylül: 5.15 YTL

 Ekim: 5.20 YTL

 Kasım: 5.25 YTL

 Aralık: 5.30 YTL

 Ocak (2008): 5.35 YTL

Acele etmeyin alım 2 Eylül’de başlayacak

ÜRETİCİLERİ açıklanan kademeli fiyatı göz önünde bulundurarak, ’ürünleri satmakta acele etmemeleri’ önerisinde bulunan Mehdi Eker, şu bilgileri verdi:

 2007-2008 alım sezonunda olduğu gibi 2008-2009 sezonunda, Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı üreticilerden, ÇKS’deki kayıtlı ürün miktarının tamamı satın alınacak.

Üreticiler alımlarıyla ilgili TMO randevu merkezlerinden randevu alabilecek. İnternet ortamında ’http://randevu.tmo.gov.tr’ adresi ile ’http://www.tmo.gov.tr’ adresinden ’fındık-randevu’ butonu tıklanarak randevu alınabilecek.

1 Eylül 2008 tarihinde randevu verilmeye, 2 Eylül 2008 tarihinde ise alımlara başlanacak. 36 randevu merkezinde randevu verilecek. Alımlar 28 ayrı noktada 54 alım ekibi ile yapılacak. İhtiyaca göre, alım ekibi sayısı artırılacak.

Ürün bedelleri ürünün teslim tarihinden itibaren, 25 gün içinde üreticilerin banka hesaplarına tek seferde aktarılacak.

1.3 milyar YTL ödenecek, üreticiler kár edecek

FINDIK alımları için gerekli finansmanın tahminen 1.3 milyar YTL olacağını belirten Mehdi Eker, "Üreticilerimiz arzı öteleyerek fiyat istikrarına yardımcı olmalıdırlar" dedi. Basın mensuplarının açıklanan fiyatlardan üreticilerin kár edip edemeyeceğini sormaları üzerine Eker, "Tabii ki kár edecekler. Fındığın ortalama fiyatı 2 YTL’dir" dedi.

Kademeli fiyat ileride düşmeyecek demek

BAYINDIRLIK ve İskan Bakanı Faruk Özak, fındığa verilen kademeli fiyatın, fındık fiyatının ileriye doğru düşmeyeceği anlamına geldiğini vurgulayarak, şu açıklamayı yaptı: "Açıklanan fiyat ile vatandaş mağdur olmayacak. Geçen yıla bakıldığında hemen hemen aynı fiyat fındığa verildi. Bu yıl tabii üretim fazla, stok fazla, bunun için hazineyi ve vatandaşı dengeler bir formül ortaya kondu. Çok düşünüldü, bütçe dengeleri içerisinde asgarisini vermeye çalıştık. Gömleğin düğmeleri baştan yanlış iliklenmiş. Biz piyasaya müdahale etmemeye çalıştık. Serbest piyasada fiyat oluşmasını istedik. Piyasaya 2-3 yıl girmedik. Ama Fiskobirlik o dönemlerde anormal bir rakamla piyasaya girdi, fındığı aldı ama parasını ödeyemedi, satamadı ve yanlış başladı. Bu yanlışı biz düzeltmeye çalıştık."

TMO hızlı ödeme yapsın

ULUSAL Fındık Konseyi Başkanı Sebahattin Arslantürk, "Açıklanan alım fiyatları fındık piyasasının beklediği şekilde oluştu" derken, şu değerlendirmeyi yaptı: "Müdahale alım fiyatı uygulanmasının sağlıklı işlemesi için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) önemli görevler düştü. TMO’nun alacağı fındıklar konusunda hızlı bir ödeme yapması çok önemli. TMO hızlı bir ödeme yapmaz ise o zaman piyasa koşulları işleyecektir. O zaman da fındık, açıklanan fiyatın altında işlem görecektir."

Tüccar 3’ten alıp 5’e satacak kára kár katacak

FINDIK Üreticileri Sendikası (Fındık-Sen) Genel Başkanı Kutsi Yaşar, hükümetin ürettiği fındığı bekletme şansı olmayan küçük ve orta ölçekli üreticileri adeta cezalandırdığını savundu. Yaşar, şunları söyledi: "Açıklanan fındık fiyatıyla küçük ve orta ölçekli üreticilere yaşama hakkı tanınmadı. Fındık üreticilerinin yarıdan fazlası 10-12 dönümlük arazi varlığına sahip. Açıklanan 4 YTL’lik fiyat, eylül ayında serbest piyasada fındığın 3 YTL’den işlem göreceğini gösteriyor. Bu dönemde küçük ve orta ölçekli üreticilerden yoğun fındık alacak olan tüccarlar, aralık ayında bu fındıkları TMO’ya 5 YTL’den satarak karlarına kár katacaklar. Fındığın maliyetinin 2 YTL olduğunu söylerken, Sayın Bakan bu maliyet fiyatını hangi kurum ve kuruluşlara hesaplatmıştır?" á

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Fındıkta 4 YTL'yi Üretici 'Kabul Edilemez' Buldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement