Yaş Çayda 4. Sürgün Sıkıntısı - Son Dakika
Ekonomi

Yaş Çayda 4. Sürgün Sıkıntısı

Yaş Çayda 4. Sürgün Sıkıntısı

Kısa adı Çaykur olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 9 Mayıs'ta açılan 2012 9 Mayıs'ta açılan 2012 Yılı Yaş Çay Kampanyasını Ekim ayı itibarıyla kapadı ama yaş çay bahçelerinde 4 Ömer Şan Bildiriyor- Kısa adı Çaykur olan Çay İşletmeleri Genel...

30.10.2012 16:19

Kısa adı Çaykur olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 9 Mayıs'ta açılan 2012 9 Mayıs'ta açılan 2012 Yılı Yaş Çay Kampanyasını Ekim ayı itibarıyla kapadı ama yaş çay bahçelerinde 4 Ömer Şan Bildiriyor- Kısa adı Çaykur olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü, 9 Mayıs'ta açılan 2012 9 Mayıs'ta açılan 2012 Yılı Yaş Çay Kampanyasını Ekim ayı itibarıyla kapadı ama yaş çay bahçelerinde 4.sürgün ürünü gören üreticiler çay toplamaya devam ediyor.

Çaykur'un kampanya süresince hedeflediği 650 bin ton yaş çayın üzerinde 655 bin ton yaş çay aldığını ifade eden yetkililer, kampanyanın 15 Ekim itibarıyla sonlandırıldığını ve üreticilerden daha yaş çay alınmayacağını kaydettiler.

Çaykur'un yaş çay kampanyasını kapatmasının ardından ise bölgede önemli bir kesimde olgunlaşan 4.sürgün yaş çay ise üreticiler tarafından toplanmaya başlandı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde olması yaş çayda 4. sürgünün gelmesini sağladı.

-DÜŞÜK FİYAT-

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde iş ve sahil kesimlerde 4. sürgün alımları sürüyor. Çaykur 3. sürgünün tamamlanması ile yaş çay alımlarını tamamlarken, 4. sürgünde elde edilen yaş çay yapraklarını özel sektör işletmeleri üreticilerden satın alıyor. Peşin gerçekleşen alımlarda üreticiye kilo başına Çaykur tarafından ön görülen yaş çay bedelinin yarısı olan 60 kuruş ödeniyor.

-RANDIMAN DÜŞÜKLÜĞÜ MAZERETİ-

Konuyla ilgili açıklama yapan Rize Ticaret Borsası (RTB) Başkanı Mehmet Erdoğan, 4. sürgünde ortalama 40 bin tonluk bir rekolte beklediklerini belirterek şöyle konuştu:

"Bu sürgünde toplanan çayın 2013 Mayıs ayına kadar kendini yenilemesi, toparlaması zor olacaktır. Gelecek sezonun birinci sürgün rekoltesinde bir düşüş olması muhtemeldir. Sürgün sonu itibariyle 40 bin tona yakın bir çay rekoltesi bekliyoruz. Üretici çayını düşük fiyata özel sektöre satarak elinden çıkarmayı düşünüyor. Özel sektörün düşük fiyata çay alması çaydaki randıman düşüklüğünden kaynaklanıyor."

-MECBUREN TOPLANIYOR-

Uzun bir aradan sonra ilk kez 4. sürgün üretiminin gerçekleştiğini belirten Saadet Yıldırım isimli çay üreticisi, bayramı çay bahçesinde geçirdiklerini belirterek özel sektör işletmelerinin düşük ücret politikasından yakındı. Yıldırım, 35 senedir çay topladığını belirterek, "Ama ilk defa dördüncü sürgünde bu kadar fazla çay hasadı yaptım. Biz üçüncü sürgün sonunda "çay bitti' derken dördüncü sürgünü toplar olduk. Kurban bayramını çay toplayarak geçirdik. Ancak, topladığımız çayın karşılığında ödenen ücret çok düşük" dedi.

Üreticiler, başta Çaykur olmak üzere birçok özel sektör çay fabrikasının da sezonu kapattığını bu nedenle bazı fabrikalarda izdiham yaşadıklarını ve verilen düşük fiyata karşın, yaş çayın dalında kalmaması için topladıkları ürünleri satmaya çalıştıklarını kaydettiler.

-ÇAYKUR'DAN 655 BİN TON ALIM-

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise sezon kapanışına ilişkin açıklamasında bu sezon üreticilerden 655 bin tonun üzerinde yaş çay satın aldıklarını ifade ederek, "Sezon öncesinde 650 bin ton yaş çay almayı planlamıştık. Bu yıl da geçtiğimiz yıllardaki gibi hedefimizden fazla yaş çay satın aldık" demişti.

Sütlüoğlu, aynı açıklamasında, "Alınan yaş çaydan 120 bin tonun üzerinde kuru çay elde ettik. Eylül ayında aldığımız 133 bin ton yaş çayın bedeli olan 147 milyon liranın, 56 milyon lirasını üreticilerin hesaplarına aktardık" diye konuşmuştu. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi Yaş Çayda 4. Sürgün Sıkıntısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement