2. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu TUNCELİ - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu TUNCELİ

2. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu TUNCELİ

20.09.2013 21:09

2. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu - TUNCELİ

2. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu

- Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Boztuğ: "İnşallah kamuoyunda açıklanmasını beklediğimiz demokratikleşme paketiyle birkaç ay içerisinde hem ilimizin hem üniversitemizin adının Dersim olduğu günleri görebilmeyi ümit ediyorum"

TUNCELİ (AA) - Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ, "İnşallah kamuoyunda açıklanmasını beklediğimiz demokratikleşme paketiyle birkaç ay içerisinde hem ilimizin hem üniversitemizin adının Dersim olduğu günleri görebilmeyi ümit ediyorum" dedi.

Tunceli Üniversitesince düzenlenen 2. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu'nun açılışı İl Kültür Müdürlüğü Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Vali Hakan Yusuf Güner, açılışta yaptığı konuşmada, bölgede yaşanan sıkıntıların değişik dönemlerde hep gündeme geldiğini ve ele alındığını belirterek, "Şüphesiz ki devletin duruşu ve bakış açısı bu kavramlar üzerinde son derece aktif bir etki ve rol oluşturmuş, hatta bu meselelerin toplumsallaşması ya da kavranması bağlamında olumlu ya da kimilerine göre de olumsuz etkilere yol açabilmiştir" diye konuştu:

Bu tarihi virajda Tunceli'de görev yapmanın büyük bir sorumluluk olduğunu dile getiren Güner, şunları kaydetti:

"Artık devlet gerçek anlamda 'halkı yaşat ki devlet yaşasın' mantığını en üst noktadan en alt noktaya kadar kaim kılmaya çalışan bir anlayışın tezahürü ile hareket etmektedir. Bizler de bu ekibin bir zinciri, bir halkası olarak bunları Tunceli ilinde mevcut şartlarımız, imkanlarımız ve imkansızlıklarımız çerçevesinde var etmeye ve mümkün mertebe barışın, kardeşliğin, sevginin dilini daim etmeye çalışıyoruz."

- "Parantezi kaldırıp artık Dersim Sempozyumu diyebileceğiz"

Tunceli Üniversitesi Rektörü Durmuş Boztuğ da sempozyumu, bölgede birikmiş insani ve sosyal sorunlara çözüm üretmek amacıyla düzenlediklerini söyledi.

Türkiye'nin akıl almaz bir hızla pozitif yönde değişim, dönüşüm gösterdiğini vurgulayan Boztuğ, "Bunun fiziksel kanıtları olarak umarım birkaç ay içerisinde bu parantezi kaldırıp artık Dersim Sempozyumu diyebileceğiz" dedi.

Çözüm sürecine ilk destek veren üniversite olduklarını anımsatan Boztuğ, katıldığı bir televizyon programında bunun nedeninin sorulduğunu anımsatarak, "Ülkemizi çeyrek asırdan bu yana meşgul eden bu sorunun çözümün siyaset kurumundadır. Siyaset kurumlarının dışındaki kurumların uyguladığı çözümün, çözüm olmadığını görüyoruz. Siyaset kurumu bir süreç başlatmış, konuşarak, görüşerek, diyalog yoluyla bunu çözmeyi amaçlıyor. Benim amacım bu süreci başlatanları cesaretlendirmek, teşvik etmektir" diye konuştu.

"Ben Manisa'nın, Kütahya'nın, Afyon'un, Denizli'nin rektörü olsam zaten bu sorunu bilmezdim ama ben Tunceli'nin rektörüyüm, bu sorunla iç içe yaşıyorum" diyen Boztuğ, üniversitenin gelişmesi için bu sorunların bitmesi gerektiğini, bunun için de çaba harcadığını vurguladı.

Prof. Dr. Boztuğ, Dersim olayları ve bu ismin kente geri verilmesi konusunda yaptığı açıklamalar nedeniyle tehdit aldığını belirtti. Kendisini tehdit edenlerden bazılarının belirlenip ceza aldığını aktaran Boztuğ, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Kendisinin Tuncelili olduğunu beyan eden bir yurttaşımız bana hakaret dolu bir mesaj göndermişti. Bana demişti ki 'sen kim oluyorsun ki ey rektör, Cumhuriyetin ve Atatürk'ün verdiği Tunceli isminin değiştirilmesine cüret ediyorsun. Bu fikirleri Amerika'daki hocandan mı alıyorsun? Tunceli ismini Cumhuriyet vermiştir, değişemez, Tunceli ömür boyu Tunceli kalacaktır' ve altına da imza atmış, 'Atatürk'ün Tuncelili kızlarından birisi' diye. İnşallah şu anda kamuoyunda açıklanmasını beklediğimiz demokratikleşme paketiyle birkaç ay içerisinde hem ilimizin hem üniversitemizin adının Dersim olduğu günleri görebilmeyi ümit ediyorum."

Konuşmaların ardından "Kürt sorunu ve çözüm süreci" konulu panelle başlayan sempozyum 22 Eylül'de sona erecek.

Müzik dinletisi

Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner'in konuşması

Tunceli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Durmuş Boztuğ'un konuşması

Rektör'ün konuşmasının geniş plan çekimleri

Protokolden görüntüler

Katılımcılardan görüntüler

İlk panelden görüntü

2. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu TUNCELİ
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Tunceli (Dersim) Sempozyumu TUNCELİ - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement