Afyoncu'dan 'Osmanlı'daki Darbe ve İsyanları' - Son Dakika
Güncel

Afyoncu'dan 'Osmanlı'daki Darbe ve İsyanları'

Afyoncu\'dan \'Osmanlı\'daki Darbe ve İsyanları\'

Kültür Sanat etkinliklerinin konuğu olan Afyoncu, 36 Osmanlı padişahından 12'sinin isyan ve darbeyle tahtlarını kaybettiğini söyledi

12.10.2012 11:32

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kültür Sanat Etkinlikleri kapsamında "Tarihin Arka Odası" programının başarılı yorumcularından Doç. Dr. Erhan Afyoncu'yu ağırladı. "Osmanlı İmparatorluğunda İsyan ve Darbeler" konulu bir söyleşi gerçekleştiren Doç. Dr. Afyoncu, 36 Osmanlı padişahından 12'sinin isyan ve darbeyle tahtlarını kaybettiğini söyledi.

TARİH SEVERLER KATILDI

Leyla Atakan Kültür Merkezi'nde gerçekleşen söyleşiye tarihe ilgi duyan vatandaşların yanı sıra Kültür Sanat ve Konservatuvar Şube Müdürü Dr. Kenan Göçer katıldı.

İLK İSYAN FATİH DÖNEMİNDE YAŞANDI

Doç. Dr. Erhan Afyoncu söyleşinde Osmanlı İmparatorluğu'ndaki ilk isyanın Fatih dönemindeki Buçuktepe isyanı olduğunu söyledi. İmparatorluğun 1913'teki Babıali baskınıyla son isyana şahit olduğunu kaydeden Doç. Dr. Afyoncu 36 Osmanlı padişahından 12'sinin isyan ve darbeler sonucunda tahttan indirildiğini hatırlattı.

HAYATI FELÇ EDEN İSYANLAR

Günlerce hatta aylarca devam eden isyanların İstanbul halkına korkulu günler yaşattığını, günlük hayatın tamamen felç olduğunu söyleyen Doç. Dr. Afyoncu, "İsyanlar zaman zaman o kadar ileri boyutlara ulaşıyordu ki, bazen devlet adamlarının cesetleri köpeklere yem ediliyor, bazen sadrazamların kelleleri alınıyor, bazen de padişahlar acımasızca katlediliyordu" dedi.

TAHTTAN İNDİRİLDİLER BİRÇOĞU ÖLDÜRÜLDÜ

Osmanlı padişahlarından II.Bâyezid, II. Osman, I. Mustafa, Sultan İbrahim, IV. Mehmet, II. Mustafa, III. Ahmet, III. Selim, IV. Mustafa, Sultan Abdülaziz, V. Murat ve II. Abdülhamit'in askeri isyan ya da darbe sonucu tahtlarını kaybettiğini anlatan Doç. Dr. Afyoncu, bu padişahlardan birçoğunun ise tahttan indirildikten hemen sonra öldürüldüğünü kaydetti.

BÜYÜKŞEHİR'E TEŞEKKÜR

Salonda bulunan konuklar Doç. Dr. Erhan Afyoncu'yu dinledikten sonra tarihe dair merak ettikleri sorular yöneltti. Doç. Dr. Afyoncu da kendisini Kocaelililerle buluşturan Büyükşehir Belediyesi yetkililerine teşekkür ederek okurlarıyla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Afyoncu'dan 'Osmanlı'daki Darbe ve İsyanları' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement