Erdoğan: Biz Hiç Gerilimden Yana Olmadık - Son Dakika
Güncel

Erdoğan: Biz Hiç Gerilimden Yana Olmadık

Başbakan Erdoğan, "Biz hiç gerilimden yana olmadık. Bizim karşımızdakiler, aslında bu gerilimi istediler ve gerilimi meydana getirdiler." dedi.

20.03.2014 01:57  Güncelleme: 08:09

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Biz bir defa hiç gerilimden yana olmadık. Bizim karşımızdakiler, aslında bu gerilimi istediler ve gerilimi meydana getirdiler. Biz, bundan sonraki süreçte de hiçbir zaman gerilimin tarafı olmayacağı" dedi.

Başbakan Erdoğan, TRT 1, TRT Haber, TRTTürk ve TRT Arapça televizyon kanallarının ortak canlı yayınında gazeteci Nasuhi Güngör'ün moderatörlüğünde gazeteciler Ahmet Taşgetiren, Nihal Bengisu Karaca ve Hakan Albayrak'ın gündeme dair sorularını yanıtladı.

Gazeteci Hakan Albayrak'ın, "Bazı illerde bazı muhalefet partilerinin adayları, doğrudan doğruya ırkçı sloganlar atıyor Suriyeliler aleyhinde. Bunlar, şu anda paralel yapının desteklediği adaylar. Bugün, diyorlar ki, (şehrimizde bir tek Suriyeli bırakmayacağız)" ifadesi üzerine Erdoğan, "Onlar arzularına nail olamayacaklar. Biz, elimizden ne geliyorsa, bütün imkanlarımızla onlara karşı desteklerimizi vereceğiz, veriyoruz" diye konuştu.

Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Adana'daki olaya baktığınızda bunun ne kin olduğunu ne düşmanlık olduğunu görüyorsunuz, Mavi Marmara'da, Suriye'de görüyorsunuz. Aynı şey, Filistin'de de var. Bu insan, Filistin için ağlamıyor. Ama öbür tarafta bir başka olay için ağlayabiliyor. Mesela, Burak Can için herhangi bir taziye falan yayınlamıyorlar. Ama az önce ifade ettiğimiz Berkin ile ilgili yayınlayabiliyorlar.

Tüm buralarda Türkiye'nin şu anda 'biz Alevi, Sünni'si ile biriz, beraberiz' derken, orada böyle bir çatışmanın tahriklerini görüyorsunuz. İşte bunu Reyhanlı'da yaşadık. Tam bir ölüm tacirliği. Hala bunu devam ettirmek isteyenler var."

-"Bizim Rabia işaretimizin içeriğinde tek millet, tek bayrak, tek devlet var"-

Gazeteci Nihal Bengisu Karaca'nın, " Mısır'daki darbe sonrası Mursi'nin bu pozisyona düşmesinden sizi suçlayanlar da oldu? Bu konuda ne diyeceksiniz" sorusu üzerine Erdoğan, "Ne diyeyim o konuda? Bunları dolaştıran kimdir? CHP'dir, olsa olsa MHP'dir, bunlardır. Yani, Mursi, Türkiye'deki uygulamayı, örnek olarak Mısır'a almak isteyen bir insandı" diye konuştu.

Karaca'nın "Seçimlerde Erdoğan'ın Rabia işareti yaptığını, gönül bağını sürdürdüğünü" dile getirmesi üzerine Erdoğan, "Rabia işareti, bir defa Mursi'nin cezaevine girmesinden sonra çıkmış olan bir işarettir. Rabia işaretini kullanıyorum ama bizim Rabia işaretimizin içeriğinde ne var? Tek millet var, tek bayrak var, tek vatan var, tek devlet var. Bir anlamı var. Aynı zamanda da Esma var, oraya da işaret veriyorum, buraya da işaret veriyorum" değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan, "18 yaşındaki bir kızın orada nasıl şehit edildiğinin ortada" olduğunu ifade ederek, "Bu, başka bir şeye benzemiyor. Acaba buna, burada bu şekilde ağlayanlar, buraya ağlıyor mu? 'Mısır'la ne alakam var' diyor" dedi.

-"Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni bu adamlar öyle ele geçiremez"-

Gazeteci Ahmet Taşgetiren'in "Seçim ortamı çok yüksek gerilimli devam ediyor. Bu tansiyon yüksekliği 30 Mart'ta biter mi seçim sonuçlarıyla? Bu, gerilim nasıl diner" sorusu üzerine Erdoğan, şunları kaydetti:

"Tansiyon düşürmenin yolu, malum anında serum alırsınız, düşürülür. Ama, enerji denildiği an yüksek gerilim hatları vardır. Bir de onların bağlantıları, şebekeleri vardır. Biz, yüksek gerilim hatlarını görüyoruz. Bunlar malum devlettir. Bunun şebekeleri var. Şebekelerde sıkıntılar var. Ama Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni kalkıp da bu adamlar öyle ele geçiremez. Onun için, tamamen 30 Mart'a odaklandık. 30 Mart'ta bu süreç içerisinde, 'acaba bir milli irade hırsızlığı yapabilir miyiz' bunun gayreti içerisindeler. Ama, biz bunların mili irade hırsızlığı yapmasına izin vermeyeceğiz.

30 Mart'tan sonraki süreçte, 'demokrasi ve ekonomi at başı gidecek' diyoruz. Eğer biz, ekonomi ve demokrasiyi at başı götüremezsek, bu bizim için felaket olur. Onun için biz demokrasiden taviz vermedik."

-"Bunlar, kendileri için bizim intihar etmemizi istiyorlar"-

Son Demokratikleşme Paketini yeni açıkladıklarını ifade eden Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dedik ki 'yüzde 10 barajını kaldıralım, yüzde 5 barajını getirelim', daraltılmış bölge. 'Olmaz' dediler. Peki, barajı tamamen kaldıralım. 550 milletvekiline 550 dar bölge ilan edelim. Buna da 'olmaz' dediler. Alternatifse alternatifini sunuyoruz. Kusura bakma da biz de herhalde intihar komandosu değiliz, sizin için.

Bunlar, kendileri için bizim intihar etmemizi istiyorlar. Siyaset yapıyoruz. Bu yüzde 10 barajını getiren biz olmadık, bizden önceki iktidar oldu. Biz, bu yüzde 10 barajıyla geldik, parlamentoya girdik. Bütün, bunlar bu işin içerisinde. Demokratikleşme Paketinde bunların hepsi var. Daha yayılmacı bir anlayışla geniş kesimlerin katılımını sağlayan bir anlayışla bunu yapalım istiyoruz. Tüm bunların yanında da biz bir defa hiç gerilimden yana olmadık. Bizim karşımızdakiler, aslında bu gerilimi istediler ve gerilimi meydana getirdiler. Biz, bundan sonraki süreçte de hiçbir zaman gerilimin tarafı olmayacağız. Ama, birilerinin de şunu bilmesi lazım. Bu ülkede cam, çerçeve indiren kim? Silah kullanan kim, molotof kullanan kim? Bunlar, suç unsuru. Tüm bunları kullananlara karşı, herhalde eli kolu bağlı bir devlet olamaz. Bunun, hesabını da anında sorması gereken bir devletin olması lazım. Çünkü, bu ülkenin huzuru, mutluluğu için bunlar da hassas olacaksın. 'Ben istediğim yerde, istediğim gibi gösteri yaparım', yok arkadaş, istediğin yerde, istediğin gibi yapmazsın. Bununla ilgili de düzenleme yaptık. Emniyet müdürü ya da valisiyle bu işin müzakeresi yapılır, o belirlenen alanlar vardır. Bu alanlarda size yeri gösterir. Çünkü, o doğrudan senin güvenliğini alır."

Erdoğan, HDP'nin yeni kurulduğunu belirterek, birçok yerde sıkıntılar yaşandığını söyledi. Erdoğan, "Önceden bu konularla ilgili haberleri olmuş olsa oralarda bunların da güvenliği açısından adımlar atılır, belki de bu tür sıkıntılar ayrıca  yaşanmazdı. Hukukun çerçevesi içerisinde biz demokrasimizi, ileri demokrasi seviyesine nasıl taşıyacağız? O da bizim derdimiz" diye konuştu.

-"Zaten şu anda hedef tahtasında Başbakan Tayyip Erdoğan var"-

Programın moderatörlüğünü yapan Nasuhi Güngör, Başbakan Erdoğan'ın her sandık öncesinde ve sonrasında kritik konuşmaları olduğunu hatırlatarak, 30 Mart öncesinde de bu mesajları vereceği bir konuşma yapıp yapmayacağını sordu. Güngör'ün, "Türkiye'nin tamamını tehdit eden bir yapıyla karşı karşıyayız, bunları kuşatan mesajınız olacak mı" sorusu üzerine Erdoğan, şunları ifade etti:

"Zaten şu anda hedef tahtasında Başbakan Tayyip Erdoğan var. Dağıttıkları bütün gazetelere bakarsanız, hep oralarda şahsım ve bakan arkadaşlarımla ilgili şeyler var. Ama orada adı geçmediği halde onların veri deposunda şantaj için bekletilenlerin olduğunu ben buradan rahatlıkla söyleyebilirim. ve iddia ile söylüyorum buraya Cumhurbaşkanı da dahildir, buraya Meclis Başkanı da dahildir. Bunların yapmadığı hiçbir şey yok. Her şeyi bunlar yaptı ama şimdi hedef olarak sadece Başbakanı suçluyorlar. Çünkü hedefe hepsini birden koyacak olurlarsa o zaman kendileri zayıf düşer, bunu görüyorum."

Başbakan Erdoğan, "Şu anda CHP, MHP ne konuşuyor, üzerimizden bir şey söylüyorlar. O söylediklerine dikkat edilirse zaten bu çıkar. Kalkıyor Bahçeli, 'Çankaya'da mecali kalmaz' diyor mesela, 'Çankaya yokuşunu çıkarken falan'... Biz şu anda Cumhurbaşkanlığı seçimi mi yapıyoruz, biz şimdi yerel seçim yapıyoruz, yerel seçimle ilgili geleceğin yer neresi, alacağın oy ne onu söyle sen" değerlendirmesinde bulundu.

30 Mart'ta Türkiye'de en fazla büyükşehir belediyesi alacak partinin AK Parti olacağını dile getiren Erdoğan, "Rakam vermem, bu benim ilkelerime ters. Birinci parti belli, ikinci parti belli, sen üçüncü partisin. Birinci olmamanın bedeli bu koltuğu bırakmaya var mısın?" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan balkon konuşmasıyla ilgili soruyu da "Balkon diyorsunuz, şu anda sadece şu maratonda 42 kere balkondaydım. Zaten balkonlardayız da ama seçimin akşamında inşallah neticeyi aldığımızda o ana kadar olanı değerlendireceğiz, ondan sonra yeni süreci inşallah oradan açıklayacağız" diye yanıtladı.

Erdoğan, muhalefet partilerinden birinin "Kürtçülük yaptığını, diğerinin Türkçülük yaptığını, CHP'nin (ben kumsalların partisiyim)" dediğini anlatarak, "Biz farklıyız, bizde etnik, bölgesel, dinsel milliyetçilik yok. Beni yaratan Allah onları yarattığı için seviyoruz. Onun için biz 77 milyonun partisi olduk" değerlendirmesinde bulundu.

Ülkenin her bölgesine aynı hizmeti getirmek derdinde olduklarını belirten Erdoğan, "Biz milletimize efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik. Hizmetimizi de sürdüreceğiz" dedi.

- Ankara

Erdoğan: Biz Hiç Gerilimden Yana Olmadık
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Erdoğan: Biz Hiç Gerilimden Yana Olmadık - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement