Bali'de "Barış ve Güvenlik" İçin Konuşacak - Son Dakika
Güncel

Bali'de "Barış ve Güvenlik" İçin Konuşacak

Bali\'de "Barış ve Güvenlik" İçin Konuşacak

Başbakan Erdoğan, Endonezya'nın Bali Adası'nda düzenlenen ve ülke liderlerinin de yer alacağı "5. Bali Demokrasi Forumu"nda "barış ve güvenliğe katkı" için konuşacak.

07.11.2012 11:14  Güncelleme: 11:42

Kadir Karakuş - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen ve ülke liderlerinin de yer alacağı "5. Bali Demokrasi Forumu"nda "barış ve güvenliğe katkı" için konuşacak.

Başbakan Erdoğan, 7-9 Kasım 2012 tarihlerinde düzenlenecek "5. Bali Demokrasi Forumu"na katılmak üzere beraberinde eşi Emine Erdoğan, kızı Sümeyye Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik ile öğle saatlerinde Bali'ye gelecek.

5. Bali Demokrasi Forumu açılış oturumu ve fotoğraf çekiminin ardından Endonezya ve Güney Kore cumhurbaşkanlarının başkanlığındaki genel oturuma katılacak olan Başbakan Erdoğan, öğleden sonra başkanlığını Endonezya Cumhurbaşkanı ve Avustralya Başbakanı'nın yapacağı oturumda da bir konuşma yapacak.

Başbakan Erdoğan'ın, yarın ayrıca Afganistan Devlet Başkanı Hamid Kazrai ve Tayland Başbaşkanı Yingluck Shinawatra ile de görüşmesi öngörülüyor.

Demokrasi Forumu'nun son gününde "Demokratik Küresel Yönetişimin Uluslararası Barış ve Güvenliğe Katkısı Paneli'nde de bir konuşma yapacak olan Başbakan Erdoğan, Endonezya Devlet Başkanı Susilo Bambang Yudhoyono ile ikili görüşme gerçekleştirecek.

-Türk İslam alimlerinin Endonezya'ya etkileri-

Türkiye ile Endonezya'nın ikili ilişkilerinin geçmişi 12. yüzyıla kadar uzanıyor. Endonezya'yı ziyaret eden Türk İslam alimleri, bu ülkede İslamiyet'in yayılmasında etkili oldu.

İki ülkenin resmi ilişkilerin tarihi ise 16. yüzyıla kadar uzanıyor. Aceh Sultanlığı'nın artan Portekiz baskılarına karşı Osmanlı İmparatorluğu'ndan yardım istemesi üzerine ilişkiler başlatıldı. Osmanlı sultanlarının yardımları Aceh'in Portekiz'in sömürgeleştirme çabalarına başarıyla direnmesini sağladı.

Mevcut tarihi bağlara ve dostane ilişkilere rağmen, daha çok kendi bölgelerine odaklanmış iki ülkenin ilişkileri, 2004 yılından itibaren artmaya başladı.

Türkiye ve Endonezya, ikili işbirliğinin yanı sıra, üyesi oldukları Birleşmiş Milletler ve uzman kuruluşları, İslam Konferansı Örgütü (İKÖ), D-8, G-20 gibi uluslararası ve bölgesel örgütler çerçevesinde işbirliğini sürdürüyor.

2010 Haziran ayında Endonezya Cumhurbaşkanı Yudhoyono'nun Türkiye'yi ziyaretinin ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de 4-6 Nisan 2011 tarihlerinde Endonezya'yı ziyaret etti.

İki ülke parlamentoları arasındaki işbirliğini geliştirmek üzere, 15 Haziran 2000 tarihinde TBMM bünyesinde Türkiye-Endonezya Parlamentolararası Dostluk Grubu, 26 Haziran 2000 tarihinde ise Endonezya Temsilciler Meclisi bünyesinde Endonezya-Türkiye İkili İşbirliği Grubu kuruldu. İki ülke parlamentoları Parlamentolar Arası Birlik (IPU) ve Asya Parlamenter Asamblesi (APA) çerçevesinde de işbirliği devam ediyor.

-Ticari hedef 5 milyar dolar-

Türkiye ile Endonezya arasında ekonomik ve ticari işbirliği önemli bir potansiyel barındırıyor.

Küresel ekonomik kriz nedeniyle 2009 yılında ithalat ve ihracatta bir önceki yıla oranla düşüş gösterse de 2010 yılında ticari ilişkiler yeniden canlanma sürecine girdi.

2009 yılı sonu itibarıyla 1,27 milyar dolar olan ikili ticaret hacmi 2010 yılında 1,73 milyar dolara yükseldi.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilerde hedef 2015 yılı için 5 milyar dolar olarak belirlenirken, Endonezya'dan ithalat, ihracatın çok üstünde gerçekleşiyor. Bu ülkeden büyük ölçüde dokuma ürünleri, palmiye yağı, kauçuk, kimyevi maddeler, orman ürünleri gibi ham ve ara maddeler ithal edilirken, Türkiye'den ise buğday unu, makineler, demir-çelik ürünleri, tütün, dokumacılık ürünleri gibi mallar ihraç ediliyor.

Yayıncı: Tolga Özgenç - ENDONEZYA

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bali'de 'Barış ve Güvenlik' İçin Konuşacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement