"Çözüm Süreci ve Yerel Medya" Buluşması - Son Dakika
Güncel

"Çözüm Süreci ve Yerel Medya" Buluşması

"Çözüm Süreci ve Yerel Medya" Buluşması

Batman'da "Çözüm Süreci ve Yerel Medya" temasıyla gerçekleştirilen 25'inci Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması'nın sonuç bildirgesi açıklandı Çözüm sürecinin önemi vurgulanan bildirgede sü...

06.12.2013 16:38

Batman'da "Çözüm Süreci ve Yerel Medya" temasıyla gerçekleştirilen ve iki gün süren 25'inci Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması'nın sonuç bildirgesi açıklandı.

Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğünce (BYEGM) Batman Kültür Merkezinde dün Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya, Anadolu Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Kemal Öztürk, TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin ve Basın İlan Kurumu (BİK) Genel Müdürü Mehmet Atalay'ın katılımıyla başlayan Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması" açıklananan bildirge ile sona erdi.

Mardin Artuklu Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hakan Samur, Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması'nın sonuç bildirgesine ilişkin yaptığı açıklamada, 2 gün süren programda ele alınan konuların bir rapor halinde ilgili kuruluşlara sunularak istişare edileceğini söyledi.

Hazırlanan deklerasyonun yerel medyanın barış sürecine ilişkin değerlendirmelerini içerdiğini kaydeden Samur, şöyle dedi:

"Ülkemiz yaklaşık bir yıldır, olumsuz etkilerini uzun zamandan beri en ağır şekilde hissettiği bir çatışma döneminden kurtulmak ve başta Kürtlere ilişkin olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu merkezli sorunlarını karşılıklı diyalog çerçevesinde çözümlemek hususunda çok önemli bir süreçten geçmektedir. Söz konusu barış sürecinin en sağlıklı bir şekilde yürüyebilmesi ve başarıya ulaşabilmesi için ilgili bütün kesimlerin kendi sorumluluklarını ve rollerini iyi değerlendirmeleri gerekmektedir. Böyle bir değerlendirme sadece sürecin aktif diyalog aşamasına ilişkin değil ondan sonraki toplumsal yeniden yapılanma ve barışın kalıcı kılınması aşamasına ilişkin de olmalıdır. Bu çerçevede, hem aktif diyalog aşamasında hem de sonrasında en önemli rollerden birini yerel medya oluşturmaktadır."

"Çözümü herkes istemektedir"

Bildirgede,  "Çözüm sürecine ilişkin görüşler" ve "Çözüm sürecinde yerel medya" başlıklı iki kısmın yer aldığını ifade eden Doç. Dr. Samur, deklerasyonun 'Çözüm sürecine ilişkin görüşler' kısmına ilişkin şu bilgileri verdi:

"Çözümü herkes istemektedir. Ancak Doğu ve Güneydoğu halkı herkesten daha fazla istemektedir. Çünkü barışa uzak olmanın en büyük sıkıntılarına bizzat bölge halkı maruz kalmaktadır. O nedenle de genel olarak çözüm süreci desteklenmektedir. Atılan adımların devamının gelmesi beklenmektedir. Sürecin kesintiye uğramasından endişe duyulmaktadır. Süreç siyasi istismar konusu yapılmamalıdır. Süreçte tek bir kesim değil bütün kesimler muhatap alınmalıdır. Sürecin şeffaf yürütülmesi ve halkın doğru bilgilendirilmesi istenmektedir. Bölgeye yönelik önyargıların ortadan kaldırılması için iletişim ve algı çalışmaları yapılması, medya ve siyaset dilinin çözüm sürecine uygun olması gerekmektedir."

Samur, bildirgenin "Çözüm sürecinde yerel medya" bölümünde ise yerel medyanın süreci daha iyi aktarabilmesi için sürecin aktörleri tarafından bilgilendirilmesi ve muhatap alınmasının istendiğini ifade ederek, haber metinlerinde barış dilinin kullanılması gerektiğinin vurgulandığını belirtti.

Yerel medyanın ekonomik sıkıntılarının giderilmesi için de gerekli çalışmaların yapılmasının istendiğini kaydeden Samur, bildirgede bu tür faaliyetlerin daha sık, Türkiye genelinde gerçekleşmesi ve sonuçlarının ilgili birimlere ulaştırılmasının öneminin vurgulandığını kaydetti.

Samur, yerel medyanın kalifiye eleman ihtiyacının giderilmesi hususunda çalışma yürütülmesi gerektiğine dikkati çekilen bildirgede yaygın medya ile yerel medyanın ilişkilerinin güçlendirilmesi ve sağlıklı bir zemine oturtulmasının sağlanması önerisinde bulunulduğunu bildirdi.

BYEGM Genel Müdürü Murat Karakaya ise 25'inci Yerel ve Bölgesel Medya Buluşması'nda "Çözüm süreci" temasını işlediklerini hatırlatarak,  program kapsamında edindikleri bütün bilgileri ve ele alınan konuları ilgili birimlere mutlaka ileteceklerini söyledi.

"Buradaki atmosferden ciddi bir şekilde etkilendiğimizi belirtmek istiyorum" diyen Karakaya, çözüm sürecine ilişkin sunulan önerilerin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç vasıtasıyla Bakanlar Kuruluna sunulacağını belirtti.

Karakaya, Batman'da oldukça faydalı 2 gün geçirdiklerini ifade ederek, tüm katılımcılara teşekkür etti. - Batman

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 'Çözüm Süreci ve Yerel Medya' Buluşması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement