Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Binlerce yıllık devlet geleneğimizin yeni bir halkası olan Cumhuriyetimiz, bu topraklarda kurduğumuz ilk değil en son... - Son Dakika
Güncel

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Binlerce yıllık devlet geleneğimizin yeni bir halkası olan Cumhuriyetimiz, bu topraklarda kurduğumuz ilk değil en son...

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Binlerce yıllık devlet geleneğimizin yeni bir halkası olan Cumhuriyetimiz, bu topraklarda kurduğumuz ilk değil en son devletimizdir.

29.10.2023 19:37
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümü konuşmasını İstanbul'da Vahdettin Köşkü'nde yaptı. Erdoğan, "Gazi Mustafa Kemal'in hayallerini gerçekleştirmiş bir kadro olarak, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla cumhuriyetimizin ikinci asrına girmiş bulunuyoruz. Cumhuriyetimizi daha nice yıllara çok daha güçlü, çok daha müreffeh, çok daha itibarlı bir şekilde taşıma azmindeyiz. Önümüzdeki dönemde en büyük hedefimiz demokrasimizi darbe anayasası utancından kurtarıp cumhuriyetimizin 100. yaşına yakışır sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya kavuşturmaktır. İnşallah diğer hedeflerimiz gibi buna da muvaffak olacağız" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet'in 100'üncü yıl dönümü ve 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı vesilesiyle İstanbul'da düzenlenen törene katıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 100. Yıl Hitabı'nı yapmak üzere eşi Emine Erdoğan ile birlikte saat 19.23'te kürsüye geldi.  Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu.

Erdoğan'ın, Vahdettin Köşkü'ndeki 100.Yıl konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"TÜRKİYE CUMHURİYETİ ULU BİR ÇINAR MİSALİ, İHTİŞAMIYLA GÖZLERİ KAMAŞTIRMAYA DEVAM EDİYOR"

"Ülkemizde ve yurt dışında yaşayan insanlarımızın 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı bir kez daha yürekten tebrik ediyorum. Dünyanın dört bir yanında Cumhuriyet Bayramı sevincimizi paylaşan tüm dostlarımıza, kardeşlerimize teşekkür ediyoruz. Millet olarak bugün gerçekten çok farklı gurur ve heyecanı yaşadık, yaşıyoruz. 29 Ekim 1923 yılında ilan ettiğimiz cumhuriyetimiz bugün ilk asrını tamamlayıp adına 'Türkiye Yüzyılı' dediğimiz ikinci asrına yelken açıyor. Şanla, şerefle, sevinçle kutladığımız cumhuriyetimizin yüzüncü kuruluş yıl dönümünün ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Bu vesileyle, bin yıldır mübarek vatan topraklarının müdafaası için toprağa düşen aziz şehitlerimize rahmet niyaz ediyorum. Cumhuriyetimizin banisi, Kurtuluş Savaşı'mızın muzaffer komutanı, Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere tüm gazilerimizi, Meclis'imizin ve ordumuzun tüm kahraman mensuplarını şükranla yad ediyorum.

Bugün yüzüncü yaşına ulaşan Türkiye Cumhuriyeti kökleri derinlerde, ulu bir çınar misali, ihtişamıyla gözleri kamaştırmaya devam ediyor. Binlerce yıllık devlet geleneğimizin yeni bir halkası olan cumhuriyetimiz, bu topraklarda kurduğumuz ilk değil, en son devletimiz. Milletimizin şanlı tarihinde dünyaya yön vermiş, insanlığa istikamet çizmiş, medeniyetlere öncülük etmiş pek çok devletimiz vardı.

"CUMHURİYET BİR KOPUŞ VEYA KESİNTİ DEĞİL, YENİ BİR FİLİZ VERMEDİR"

Cumhuriyet, bu kutlu yolculukta bir kopuş veya kesinti değil, tam tersine, yeni bir filiz vermedir. Türkiye Cumhuriyeti köksüz, tarihsiz, hüdayinabit (kendiliğinden olan) ve nevzuhur (yeni ortaya çıkan) bir devlet değildir. Hiçbir zaman da olmamıştır. Türkiye Cumhuriyeti binlerce yıldır elden ele, gönülden gönüle ve nesilden nesle aktarılan muazzez bir hazinedir. Cumhuriyetimizin yüzüncü yaşını millet olarak işte böyle güçlü, zengin bir birikime sahip olmanın gururuyla kutluyoruz. Reddi miras yapmıyor, şanlı mazimizin her safhasını bağrımıza basıyoruz.

Bugün yüzüncü yılını idrak ettiğimiz cumhuriyetimiz bizim için hem bir iftihar vesilesi hem de ilham kaynağıdır. Gazi Mustafa Kemal, kurucusu olduğu Cumhuriyet'i bakınız nasıl anlatıyor: 'Cumhuriyet bedava kazanılmış değildir.' Bunu elde etmek için kan döktük, her tarafta kırmızı kanımızı akıttık. Evet, tıpkı, Gazi'nin dediği gibi Cumhuriyet binlerce vatan evladının canı, kanı ve fedakarlığı üzerinde ilan ve inşa edilmiştir. Esarete ve dayatmalara rıza göstermeyen milletimiz istiklaline ve istikbaline kast eden işgalcilere karşı başlattığı milli mücadeleyi zaferle taçlandırmış, ardından 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet'i kurmuştur. Cumhuriyet'in kuruluş gayesi, bizzat banisinin ifadesiyle, 'Kimsesizlerin kimsesi olmaktır.' Cumhuriyet bu vasfını tam manasıyla bizim dönemimizde kazanmıştır. Bugün Türkiye Cumhuriyeti tıpkı Gazi'nin arzu ettiği biçimde bölgesinde ve dünyada kimsesizlerin kimsesi olan bir ülkedir. Balkanlar'dan Kafkasya'ya, Asya'dan Afrika'ya, Türkistan'dan Filistin'e kadar nerede gözü yaşlı bir mazlum, mağdur ve ihtiyaç sahibi varsa yardımına koşan, elinden tutup kaldıran, derdine derman olan Türkiye'dir, bu millettir. Bu tavrımızı daha önce Kore'de, Kıbrıs'ta, Irak, Suriye, Libya, Yemen'de ve son olarak da Karabağ'da gösterdik. Bugün de aynı dirayetli duruşu Gazi'nin 'Kimse el süremez' dediği Filistin ve Gazze için sergiliyor, Gazze halkına yardım etmeye çalışıyoruz.

"ATATÜRK HAVALİMANI'NDAKİ O MUHTEŞEM BİRLİKTELİKLE CUMHURİYET'İMİZİN YÜZÜNCÜ YILINDA GAZİ MUSTAFA KEMAL'İN RUHUNU DA ŞAD ETTİK"

Tarihi şuuru olmayan, Gazi Mustafa Kemal'in mücadelesini bilmeyen, Cumhuriyet'in niçin kurulduğunu anlamayan birileri farklı niyetler arasa da biz dün sadece Filistin ile dayanışmamızı göstermekle kalmadık. Bu miting ile gönül coğrafyamızın tamamına teşmil ettiğimiz istiklalimizi ve istikbalimizi koruma kararlılığımızı bir kez daha tüm dünyaya duyurduk. Atatürk Havalimanı'ndaki o muhteşem birliktelikle cumhuriyetimizin yüzüncü yılında Gazi Mustafa Kemal'in ruhunu da şad ettik.

Cumhuriyet'in zamanla demokrasi ile buluşturulması Gazi'nin hayattayken en büyük ideallerinden biri olmuştur. Ancak Türkiye'nin demokrasi yolculuğu uzun yıllardır sekteye uğradı. Özellikle Gazi'nin vefatından sonraki tek parti dönemi, milletimizin hafızasında silinmesi mümkün olmayan derin acı ve yaralar bırakmıştır. Özellikle, rahmetli Menderes ile başlayan demokrasi ve kalkınma hamlesi ilk olarak 27 Mayıs darbesi ile yarım kalmış, ardından her yıl 10 yılda bir tekrarlanan müdahalelerle ülkemiz hak ettiği demokratik iklime kavuşamamıştır. Türkiye'yi içine düştüğü bu fasit daireden Anadolu ihtilali ile 2002'de kurtaran biz olduk. Millete efendilik yoktur, hizmet vardır inancıyla tam 21 yıldır mensubu olmaktan iftihar ettiğimiz aziz milletimize hizmet ediyoruz.

İnsansız hava araçlarından Karadeniz'deki doğal gaz keşfimize, dış politikadan turizm, kültür, sanayi, teknoloji, güvenliğe kadar her alanda Türkiye'yi Cumhuriyet tarihinin en büyük eser ve yatırımlarıyla buluşturduğumuzu görebiliriz. Her biri milletimizin gurur abidesi olan bu muhteşem eserlerin çoğunu cumhuriyetimizin yıl dönemlerinde ve yıl dönümlerinde hizmete açmaya itina gösterdik. Alt yapı ve üst yapı yatırımlarımızın yanı sıra, hak ve hürriyetler alanında da ülkemizin dünyanın devler ligine çıkardık. Halkımızın takdiri ile 16 Nisan 2017 yılında yeni yönetim sistemine geçerek, Cumhur ile Cumhuriyet'i, Cumhuriyet ile demokrasiyi kucaklaştırdık. Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi, ülkemizin demokrasiyi tüm kurumlarıyla tesis etme ve milli iradeyi tam anlamıyla hakim kılma mücadelesinde bir dönüm noktası olmuştur.

"TÜRKİYE YÜZYILI VİZYONU İLE CUMHURİYETİMİZİN İKİNCİ ASRINA GİRMİŞ BULUNUYORUZ"

Gazi Mustafa Kemal'in hayallerini gerçekleştirmiş bir kadro olarak, Türkiye Yüzyılı vizyonuyla cumhuriyetimizin ikinci asrına girmiş bulunuyoruz. Cumhuriyet'imizi daha nice yıllara çok daha güçlü, çok daha müreffeh, çok daha itibarlı bir şekilde taşıma azmindeyiz. Önümüzdeki dönemde en büyük hedefimiz demokrasimizi darbe anayasası utancından kurtarıp cumhuriyetimizin yüzüncü yaşına yakışır sivil, özgürlükçü ve kuşatıcı bir anayasaya kavuşturmaktır. İnşallah diğer hedeflerimiz gibi buna da muvaffak olacağız. Çünkü 'Zafer benimdir' diyenlerindir zafer. Bugüne kadar hep bu anlayışla çalıştık, gayret ettik, mücadele verdik.

"VAHDETTİN KÖŞKÜ'NDEN İLAN EDİYORUZ"

Asrın ihaneti 15 Temmuz'dan asrın felaketi 6 Şubat depremlerine kadar karşılaştığımız tüm imtihanları alnımızın akıyla verdik, veriyoruz. Tarihi eşsiz zaferlerle dolu büyük bir milletin evlatları olarak Türkiye Yüzyılı vizyonumuzu hayata geçirmekte de kararlıyız. Cumhuriyetimizin 100. yaşını kutladığımız bu tarihi günde bir kez daha tüm dünyaya Vahdettin Köşkü'nden ilan ediyoruz: Türkiye Cumhuriyeti'nin mesut, muvaffak ve muzaffer olmasının önüne hiçbir emperyalist güç geçemeyecektir.

Bu duygularla, Cumhuriyetimizin banisi Gazi Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, istiklal ve istikbal mücadelemizin tüm kahramanlarını bir kez daha saygıyla yad ediyorum.

Cumhuriyetimizin 100. yılı kutlu olsun, şehitlerimizin ruhu şad olsun diyorum. Kalın sağlıcakla."

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Binlerce yıllık devlet geleneğimizin yeni bir halkası olan Cumhuriyetimiz, bu topraklarda kurduğumuz ilk değil en son...
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Cumhurbaşkanı Erdoğan: 'Binlerce yıllık devlet geleneğimizin yeni bir halkası olan Cumhuriyetimiz, bu topraklarda kurduğumuz ilk değil en son... - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement