Engelleri Kaldırana 'Kırmızı Bayrak' - Son Dakika
Güncel

Engelleri Kaldırana 'Kırmızı Bayrak'

Engelleri Kaldırana \'Kırmızı Bayrak\'

İzmir'de binalarını engellilerin kullanımına uygun duruma getirecek kurum, kuruluş ve işyerlerine, kırmızı bayrak verilmesi uygulaması başladı.

25.06.2013 14:54  Güncelleme: 15:23

'engelsizizmir 2013' projesi kapsamında, İzmir'de binalarını engellilerin kullanımına uygun duruma getirecek kurum, kuruluş ve işyerlerine, kırmızı bayrak verilmesi uygulaması başladı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, "Kentsel dönüşüm gerçekleşecek bölgeler, kırmızı bayrak alacak şekilde inşa edilecek. Ancak, mevcut ve yeni kurum, oteller ile ticarethaneler için bayrak, motivasyon yaratacak" dedi.

İzmir'deki özel veya kamuya ait binaların, engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi amacıyla başlatılan 'Kırmızı Bayrak' uygulaması Tarihi Havagazı Fabrikası'nda düzenlenen törenle tanıtıldı. Toplantıya, CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekili Prof. Dr. Hülya Güven, İstanbul Milletvekili Celal Dinçer, Narlıdere Belediye Başkan Abdul Batur, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnci, Urla Belediye Başkanı Selçuk Karaosmanoğlu, belediye bürokratları, meclis üyeleri ve çok sayıda engelli gönüllüsü katıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, kentin engelliler açısından engelsiz hale getirilmesi için önce biliçlenme gerektiğini söyledi.

Kocaoğlu, "Belediye bürokrasisinden, vatandaşlarımıza, müteahhitlerden proje yapan devlet kurumlarına kadar herkesin durumun farkında olması gerekiyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi otobüslerden vapurlara, metrodan, raylı sisteme kadar birçok projede engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği tasarımlar yapıyor. Daha biz bu işin A'sındayız. Bir çok problemlerimiz var. Büyükşehir Belediyesi hem kendi bünyesinde hem de kentte bu bilinci yaygınlaştırmak için çalışmalar yapıyor. Bütün otobüslerimiz engelli vatandaşlarımızı taşıyacak durumdadır. Toplamda engelli rampası olmayan 50-100 otobüs kaldı. Ayrıca yolların, caddelerin düzenlemesinde engellileri ön planda tutuyoruz" dedi.

MOTİVASYON GETİRECEK

Kocaoğlu, İzmir'de yedi bölgede kentsel dönüşüm çalışmalarını sürdürdüklerini ilk etapta 35 bin konutun dönüşüme tabi tutulacağını söyledi. Kent dönüşümü projelerinin kırmızı bayrağı üç yıldızlı olarak alacağını beliten Kocaoğlu, "Bizim dışımızda oteller, ticarethane, kurum binaları, özel yerler var. Kırmızı bayrak motivasyon getirecek. Her bina yapan insan, kırmızı bayrak kurallarını uygulayarak farklılık yaratacak. Bina yapımının ve bina kullanımının çıtasını yükselteceğiz" dedi.

HER ŞEY TOZ PEMBE DEĞİL

Kocaoğlu, "Başta İzmirliler ve belediyeler olmak üzere yaptıkları çalışmalarda engelleri aşmak, engellilerin yaşayabileceği bir konuma gelmek için uğraşıyoruz. Bu iş kolay değil. Bir irade, inanç, bilinç gerekiyor. Bu üçünü hep birlikte geliştirmek zorundayız. Hemşerilerimizde ve bizde bu inanç, bilinç var. Mesafeleri kat ettik. Her şeyi tozpembe göstermenin gereği de yok. Samimiyetle çalışmak gerekiyor. 30 Ekim-3 Kasım tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz Engelsizizmir kongresi Türkiye'de tek olacak. Dünya platformunu İzmir'e taşıyarak çalışmalar yapacağız. Sonuç bildirgesinde de bilgileri Dünya engellilerine katkı sunması için açıklayacağız" dedi.

ESAS SORUN ZİHİNLERDE

CHP Genel Başkan Yardımcısı Yakup Akkaya ise konuşmasında, AK Parti Hükümeti'ni eleştirdi. Akkaya, "Engelli kardeşlerimizi evlere hapsetmeye çalışan AKP'ye inat biz engellilerimizin çalışma hayatına dahil olmasını istiyoruz. AKP, anlamamak için çabalasa bile engelliler her türlü haklara erişmek istiyor. Torba yasa ile engellilerin çalışma hayatına dahil olmasını öngören yasa tasarısı ertelendi. AKP'nin engellemelerine rağmen bütün belediyelerimiz önemli çalışmalar yapıyor. Eğer bu projeler ve çalışmalar engellenmeseydi önemli işler yapılacaktı. Esas sorun zihinlerdeki engeldir. Bu kalkmadığı sürece toplumdaki sorunları ortadan kaldıramayız" dedi.

SEÇİM YATIRIMI

Hükümetin engellileri işe alacağız vaadiyle her seçim döneminde propaganda yaptığını belirten Akkaya, "Kamuda 45 bin engelli çalışması gerekirken şu anda 22 bin kişi çalışıyor. Önümüzde yerel seçimler var. Çıkacaklar önerge verecekler, kadro açacaklar. Seçim yatırımı olarak bunu yapacaklar. Engelli sorunu siyaset sorunu olarak bu ülkede algılandığı sürece sorunlar çözülemez. Biz kimsenin siyasi düşüncesine bakmıyoruz. Bir kişinin sorunu, problemi varsa bile bunun için gayret gösteriyoruz. AKP bu ülkenin yoksul kesimlerini, engellileri görmek istemiyor. Basit yardımlarla kendi yanlarına çekilmeye çalışıyor" dedi. Akkaya, konuşmasında Taksim Gezi Parkı olaylarında yaşadıklarını da anlattı.

ÇALIŞMAYI ANLATTI, ŞARTLARI SIRALADI

Kongre Başkanı Doç. Dr. Levent Köstem ise Engelsizizmir Kongresi hazırlıklarıyla ilgili bilgi verdi. Okullarda engellilere yönelik farkındalık çalışması yaptılarını belirten Köstem, engellilerin sosyal yaşama katılması, spor yapmaları için düzenlemalar yaptılarını, farkındalık yaratmak için ise kısa film, karikatür, fotoğraf yarışmaları açtıklarını dile getirdi. Kırmızı bayrak kampanyasıyla ilgili bilgi veren Köstem, "Nasılsa denizde mavi bayrak veriliyorsa engelleri ortadan kaldıran kurum ve kuruluşlara, işyerlerine kırmızı bayrak verilecek. Bunun için bir yönetmelik hazırlandı. Büyükşehir Belediye Meclisin'den geçti. Biz, katılımcılığı ön planda tutuyoruz. Kırmızı bayrak almak için Büyükşehir Belediyesi'ne başvuru yapılması gerekiyor. Denetleme komisyonu yerinde denetim yapıyor. Hazırlanan raporun ardından kurul bayrağın verilip verilmeyeceğine karar veriyor. Belediye meclis kararı ile bu durum hayata geçiyor. Engelliren ortadan kaldırılma oranına göre bir, iki ve üç yıldızlı bayraklar verilecek" dedi.

Konuşmaların ardından İnciraltı Engelliler Merkezi üyesi engelliler dans gösterisi yaptı. CHP Genel Başkan Yardımcısı Akkaya, engellilerle birlikte halay çekti. - İzmir

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Engelleri Kaldırana 'Kırmızı Bayrak' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement