Hayatın "Meşin Yuvarlağın" Çevresinde Döndüğü Ülke - Son Dakika
Güncel

Hayatın "Meşin Yuvarlağın" Çevresinde Döndüğü Ülke

Hayatın "Meşin Yuvarlağın" Çevresinde Döndüğü Ülke

Hasan Öymez - İzlenim Haber - Efsanevi futbolcularının ülkesi Brezilya'nın Copacabana Plajı'nda spor adeta bir yaşam biçimi.

23.06.2012 12:21

Hasan Öymez - İzlenim Haber - Efsanevi futbolcularının ülkesi Brezilya'nın Copacabana Plajı'nda spor adeta bir yaşam biçimi. Rio de Janerio'nun kilometrelerce uzayan kumsalında spor yapan 7'den 70'e Brezilyalıyı, turistler hayranlıkla izliyor.

Karnavallarıyla ünlü Rio de Janerio'da insanlar, sporla başladıkları günü yine sporla tamamlıyor. Dünyaca ünlü Copacabana plajı, şehir sakinleri için vazgeçilmez bir spor alanı.

Her yıl şubat ayında yapılan "samba" karnavalıyla milyonlarca turisti ağırlayan Copacabana Plajı ve Hazreti İsa heykelinin bulunduğu Corcavado Tepesi, Rio de Janerio'nun turistik yerlerinin başında geliyor.

-Corcavado Tepesi turistlerin uğrak yeri-

Turistlerin uğrak yerlerinin başında, Corcavado Tepesi'ndeki dünyaca ünlü Hz. İsa heykeli geliyor. 33 metre yüksekliğindeki dev heykeli yakından görüp, hatıra fotoğrafı çektirirken, şehri panoramik bakışla tanımak isteyen turistler, Rio de Janerio ekonomisine ciddi katkı sağlıyor.

Rio+20 Zirvesi için kente gelen liderler de Hz. İsa'yı ellerini açmış şehri kucaklarken tasvir eden dev heykeli ziyaret edenler arasında yer aldı.

-Kilometrelerce kumsal spor merkezi gibi-

Pele başta olmak üzere dünya futbolunun efsane isimlerini yetiştiren ve adeta hayatın futbol topunun çevresinde döndüğü Brezilya'da, Copacabana Plajı, Rio de Janerio sakinleri için dev bir spor merkezi gibi.

Turistlerin vazgeçilmez mekanı olan ve kilometrelerce uzayan Copacabana Plajı'nda, 7'den 70'e binlerce Rio de Janerio sakini, güne erken saatte sporla başlıyor. Koşu ve bisiklet yolunun da yer aldığı sahilde, kıyı boyunca koşan binlerce Brezilyalının tükenmek bilmeyen enerjisi, turistleri hayran bırakıyor. Kentte spora düşkünlük küçük yaşta başlıyor. Çocuklarıyla penaltı atışı yapan babaları, ailece koşu yapanları plaj boyunca görmek mümkün.

-Brezilya'da futbol "zengin olmak, kurtulmak" anlamı taşıyor-

Şehrin hemen her köşebaşında yer alan ve kalabalık mevcuda sahip spor merkezleri de müşterilerine gün batımında plajda, zorlu kum zeminde spor yaptırıyor.

Yaşam biçimi olan futbolun yanı sıra ayak voleybolu, voleybol, plaj tenisi ağırlıklı yapılan spor etkinliklerinin başında yer alıyor. Amatör spor kulüplerinde top koşturan gençler için futbol "zengin olmak ve kurtulmak" anlamı taşıyor.

Dünya futbolunda söz sahibi olan Brezilya'da, kadınların meşin yuvarlaktaki ustalığı da dikkati çekiyor.

- Türkiye'yi Zico, Roberto Carlos, Alex ve Melo'yla tanıyorlar-

Seyyar satıcıların tezgahlarını, mağazaların vitrinlerini dünyaca ünlü Kaka ve Neimar gibi Brezilyalı futbolcuların formalarının süslediği ülkede, Brezilyalılar Türkiye'yi, futbol elçileriyle tanıyor.

Fenerbahçe'de teknik direktörlük yapmış veya futbol oynamış isimleri sıralayan Brezilyalılar Türkiye'yi, Didi, Pareira, Zico, Roberto Carlos, Alex de Souza, Felipe Melo, Andre Dos Santos ve Cristian Baroni ile tanıyor.

Fenerbahçe'nin yanı sıra Galatasaray ve Beşiktaş da Rio de Janerio sakinlerinin yabancı olmadığı Türk takımları. Copacabana Plajı'nda, sırtında Alex yazılı 10 numaralı Fenerbahçe formasıyla spor yapan gençleri görmek de mümkün.

-Esnafta Rio+20 bereketi-

Rio'nun turist sayısını artıran etkinliklerden biri de Birleşmiş Milletler'in (BM) düzenlediği Rio+20 Sürdürülebilir Kalkınma Zirvesi oldu.

Toplantı için kente, 100'ün üzerinde devlet ve hükümet başkanının yanı sıra sivil toplum kuruluşları, çevreci ürünler için AR-GE çalışmaları yürüten şirketler ve basın mensupları geldi.

Şehirdeki bu hareketlilik, Copacabana Plajı'ndaki seyyar satıcılar başta olmak üzere otel, kafe sahipleriyle hediyelik eşya satıcılarının yüzünü güldürdü.

-Otelcilerin fırsatçılığına Başbakanlık el koydu-

Rio+20 Zirvesi için bir haftalığına şehre 60 bine yakın turistin gelmesi, Rio de Janerio'daki otel işletmecileri tavır değişikliğine sevk etti.

İş birliği yapan işletmeciler, oda fiyatlarını 3-4 katına çıkarınca Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff tepki gösterdi.

Otel sahiplerine adeta ültimatom çeken Rousseff, "Biz Rio+20 Zirvesi yapıp fakirliği gündeme taşımaya çalışıyoruz, siz bunu fırsatçılık olarak kullanıyorsunuz. Kestiğiniz faturalar üzerinden zirve süresince yaptığınız işlemleri takip edeceğiz. Fahiş fiyat uygulanmasına müsaade etmeyiz. Bir ay içinde, aldığınız paraların yüzde 30'unu müşterilere geri ödemezseniz, işlem yapacağız" dedi.

Bu arada 5 gün boyunca 100'den fazla devlet ve hükümet başkanını Rio de Janerio'da ağırlayan Brezilya Hükümeti, ülke basınından geçer not aldı.

Yayıncı: Tolga Özgenç - RİO de JANERİO

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Hayatın 'Meşin Yuvarlağın' Çevresinde Döndüğü Ülke - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement