HSYK Kılıçdaroğlu'nu Kınadı - Son Dakika
Güncel

HSYK Kılıçdaroğlu'nu Kınadı

HSYK Kılıçdaroğlu\'nu Kınadı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Kılıçdaroğlu'nu, hakim ve savcıları hedef alan sözlerinden dolayı kınadı.

23.01.2013 13:51  Güncelleme: 13:49

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu, hakim ve savcıları hedef alan sözlerinden dolayı kınadığını açıkladı.

HSYK, Çağdaş Hukukçular Derneği'ne üye avukatların tutuklanmasının ardından Kurulu eleştiren CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu'na ve Balyoz davası hakimi Oktay Kuban'ın "Paşaları tahliye edersen seni vuracaklar" şeklinde tehdit edildiği haberine yazılı açıklama ile yanıt verdi.

"Kılıçdaroğlu'nun kendileri de, hukukçu milletvekilleri ve danışmanları da çok iyi bilmektedirler ki; Anayasamızın 138 ve 139. maddelerine göre bağımsız bir şekilde görev yapan hakim ve savcılarımızın bu görevlerini yerine getirirken hiç kimseden emir ve talimat almaları söz konusu değildir" denilen açıklamada, bir soruşturma yürütüldüğü ve mahkeme tarafından verilmiş kararlar bulunduğu belirtildi. Savcılık ve mahkeme kararlarının uygulanması sırasında polisin ihlalleri Cumhuriyet savcıları tarafından, hakim ve savcıların ihlallerinin ise HSYK tarafından gereğinin yerine getireceğinin ifade edildiği açıklamada, yargının vazgeçilmez üç ayağından biri olan avukatların tutuklanmış olmasının üzüntü verici olduğu kaydedildi. Tutuklanan avukatların neyle suçlandıkları ve dosya içeriği bilinmeden bu konuda yorum yapılmasının da doğru olmadığına dikkat çekilen açıklamada, "Hiçbir kimlik ve görev kanunlar önünde eşit olan insanlara suç işleme imtiyazı vermemelidir. Bu tablo karşısında; Anayasa'nın 138 inci maddesinin açık hükmüne rağmen, Kılıçdaroğlu'nun açıklamaları üzüntü ile karşılanmıştır" denildi. Kılıçdaroğlu'ndan, siyaseti siyasetçilerle yapmasını ve yargı organlarını bu ortamlara katacak açıklamalardan kaçınmasının beklendiğinin kaydedildiği açıklamada, "Gerekçeleri kendileri tarafından da çok iyi bilinen ve kendilerine değişik vesilelerle yanıtlar verilen bazı köşe yazarlarının dayanaktan ve gerçeklikten yoksun iddialarını, hiç sorgulamaksızın sahiplenen ve açıklamalarda bulunan Kemal Kılıçdaroğlu'nu, HSYK'yı ve birbirinden değerli hakim ve savcılarımızı hedef alan sözlerinden dolayı kınadığımızı belirtiriz" değerlendirmesinde bulunuldu.

-TEHDİT EDİLEN HAKİM KENDİSİNE DESTEK VEREN ESKİ KURUL DÖNEMİNDE TEHDİDİ NEDEN AÇIKLAMADI-

Balyoz Davası eski hakimi Oktay Kuban'ın "Paşaları tahliye edersen seni vuracaklar" şeklinde tehdit edildiği haberine yönelik açıklamalarda bulunan HSYK, "Habere konu edilen hakimin 2009 yılında meydana geldiği söylenen tehdit olayını kendisine destek veren eski Kurul döneminde neden açıklamadığı, tehdit edenlerle ilgili neden yasal yollara başvurmadığı hususları mutlaka izah edilmelidir. Sayın hakimin, iddia olunduğu gibi tehdit edilmiş ise mutlaka bu hususları kamuoyu ile paylaşması ve yasal gereğine tevessül etmesi beklenmektedir. Söz konusu hakimin Mart 2010 tarihinde verdiği dilekçenin neden yaz kararnamesinde işleme konulmadığı eski Kurul tarafından cevaplanması gereken bir konu olup, Kurulumuz, Atama ve Nakil Yönetmeliğinin 23. maddesindeki atama taleplerinin bir yıl süreyle geçerli olduğu hükmü gereğince dilekçe tarihinden sekiz ay sonra çıkardığı kararnamede ilgilinin talebini yerine getirmiştir" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: ANKA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement