İtalya'da, Son Berlusconi Hükümetinin Gidişi Tartışılıyor - Son Dakika
Güncel

İtalya'da, Son Berlusconi Hükümetinin Gidişi Tartışılıyor

İtalya\'da, Son Berlusconi Hükümetinin Gidişi Tartışılıyor

İtalya Cumhurbaşkanı Napolitano, Amerikalı gazetecinin iddialarını “mesnetsiz söylenti” olarak niteledi.

11.02.2014 15:40

İtalya'da, Kasım 2011'de Silvio Berlusconi yerine iş başına gelen teknokrat Mario Monti için Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun birkaç ay önceden nabız yokladığı iddialarını, Napolitano "mesnetsiz söylenti" olarak niteledi.

Bir dönem Milano'da muhabirlik de yapan Amerikalı gazeteci Alan Friedman'ın dün "Corriere della Sera" ve "Financial Times" gazetelerinde yayımlanan, 2011 yazında İtalya'yı konu alan kitabının tanıtımında, ekonomik krizdeki İtalya'da Cumhurbaşkanı Napolitano'nun "Berlusconi hükümeti yerine Monti ismini düşündüğü" iddiaları ülkede gündem yarattı.

Dönemin başrol oyuncularından Monti'nin, Friedman'a verdiği demeçte de eski başbakanlardan Romano Prodi ile Haziran 2011'de ofisinde yaptığı görüşmede, Prodi'nin, kendisine "Hazırlıklı ol" dediğini aktarması, bu iddiaları güçlendiren unsurlar olarak verildi.

İddialara tepkiler

Ülke gündemini değiştiren iddialar karşısında Berlusconi'nin partisi Forza Italia, Cumhurbaşkanı Napolitano'ya tepki göstererek, konuya ikna edici bir şekilde açıklık getirmesini talep etti.

Forza Italia'nın açıklamasından kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanı Napolitano da yaptığı yazılı açıklamayla iddialar için mesnetsiz söylenti değerlendirmesinde bulundu.

Uzun zamandır Cumhurbaşkanı Napolitano'ya karşı sert muhalefet yapan 5 Yıldız Hareketi ve lideri eski komedyen Beppe Grillo, blogundan, "Napolitano, ülkenin problemi haline gelmiştir. İtalya, Napolitano'ya mahkum edilmiştir" diyerek, cumhurbaşkanına tepkisini dile getirdi.

Bu arada, parlamentoda 5 Yıldız Hareketi'ne mensup parlamenterlerin Napolitano hakkında görevi kötüye kullanmaktan verdikleri gensoru önergesi de merkez sol ve çoğunluk partisi Demokrat Parti'nin oylarıyla rafa kaldırıldı.

Söz konusu dönemde hükümeti düşen Berlusconi'nin ise ortaya çıkan iddialardan sonra kurmaylarıyla toplantı yaptığı ve burada sürpriz bir şekilde Napolitano'ya "görevi kötüye kullanmaktan" yüklenilmemesi talimatı verdiği bildirildi.

Berlusconi'nin o dönem yaşananları "darbe" olarak nitelemeye devam ettiği ancak partisini, Napolitano muhalifi 5 Yıldız Hareketi ile aynı pozisyona getirmek istememe fikrinin bulunduğu basına yansıdı.

Letta ve Boldrini, Napolitano'ya sahip çıktı

Başbakan Enrico Letta da yaptığı yazılı açıklamayla Cumhurbaşkanı Napolitano'ya sahip çıkarak, "Cumhurbaşkanı'na yönelik utanç verici gizemli bir girişim söz konusu" dedi.

Letta, bu son iddialara ve Cumhurbaşkanı'nın garantörlüğünü gayri meşru ilan etmek için 5 Yıldız Hareketi'nce son dönemde yapılan sataşmalara sert tepki verilmesi gerektiğini ifade etti.

Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini de Cumhurbaşkanı'na yönelik saldırılardan duyduğu endişeyi dile getirerek, Napolitano ile dayanışma içinde olduğunu söyledi.

Bu arada, İtalyan gazetelerinde de geniş yer bulan "Cumhurbaşkanı Napolitano'nun, Monti ismini yoklama" iddialarıyla ilgili Berlusconi'ye yakınlığıyla bilinen "Il Giornale" gazetesi, "Napolitano artık bizim cumhurbaşkanımız değil" manşetini atarken, sol eğilimli "Unita" gazetesi ise "Elinizi Napolitano'nun üzerinden çekin" manşetiyle okuyucularına haberi duyurdu. - Roma

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalya'da, Son Berlusconi Hükümetinin Gidişi Tartışılıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement