İtalyan Dernekten Türkiye'ye AB Desteği - Son Dakika
Güncel

İtalyan Dernekten Türkiye'ye AB Desteği

İtalyan Dernekten Türkiye\'ye AB Desteği

İtalya'da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini desteklemek maksadıyla geçen yıl kurulan "Türkiye, Hemen Avrupa'da" derneği, AB üyesi 28 ülkeye ve AB kurumlarına 23 ve 24'üncü fasılları hemen müzakereye açılması için çağrı yaptı.

08.07.2015 18:27

İtalya'da Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne (AB) üyelik sürecini desteklemek maksadıyla geçen yıl kurulan "Türkiye, Hemen Avrupa'da" derneği, AB üyesi 28 ülkeye ve AB kurumlarına 23 ve 24'üncü fasılları hemen müzakereye açılması için çağrı yaptı.

İtalyan parlamentosunun alt kanadı Temsilciler Meclisi binası içinde düzenlenen basın toplantısında "Türkiye, Hemen Avrupa'da" Derneği onursal başkanı ve İtalya'nın eski Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili ile bir diğer onursal başkan ve Radikal Partinin eski lideri Marco Panella, Dernek Başkanı ve eski Senatör Paolo Amato, derneğin genel sekreteri Mariano Giustino katıldı.

Türkiye'nin bir an önce AB'ye üye olmasını savunan dernek, bugünkü basın toplantısıyla başta AB Konseyi, Avrupa Parlamentosu, AB Dönem Başkanlığı, AB üyesi 28 ülke, Avrupa Konseyi, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi olmak üzere Türk hükümeti ve TBMM'ye yaptığı bildiride, Türkiye'nin AB üyelik sürecindeki 23 fasılı içeren yargı ve temel bireysel haklar ile 24 fasılı kapsayan adalet, özgürlük ve güvenlik konularının derhal müzakereye açılması çağrısında bulundu.

Bildirinin yayınlandığı toplantıda konuşan "Türkiye, Hemen Avrupa'da" derneğinin onursal başkanlarından ve İtalya'nın 2004 ile 2010 yılları arasında büyükelçilik görevinde bulunmuş ismi Carlo Marsili, Türkiye'nin Osmanlı'dan beri hem coğrafi hem ticari ortaklık bakımından Avrupa'da olduğunu belirterek, Türkiye'nin büyüyen ekonomisi, NATO'nun ikinci büyük ordusuna sahip olması, hem laik hem Müslüman bir ülke olması açısından önemli bir ülke olduğuna dikkat çekti.

Fransa ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin müzakereleri engellediğine anımsatan Marsili, bu nedenle 10 yıl önce başlayan müzakerelerde bugünlere gelindiğinde Türk halkı nezdinde yorgunluktan söz edilebileceğini kaydetti.

Türkiye'nin bugünden yarına AB'ye üye olmayacağını ancak bunun bir an önce de olması gerektiğini dile getirdi. Marsili, "Türkiye, bize göre zaten Avrupa'da" dedi.

Derneğin genel sekreteri Mariano Giustino da, hazırladıkları bildiriyi İngilizce, İtalyanca, Fransızca, Türkçe ve Arapça olmak üzere 5 dilde tüm AB kurum ve üye ülke başkentlerine gönderildiğini aktararak, "AB Konseyi ve AB Komisyonu'na Türkiye'nin AB üyelik sürecindeki bütün müzakere başlıklarındaki vetoların kaldırılması çağrısı yapıyoruz" dedi.

Giustino, hem Avrupa hem Türkiye'nin çevresinde yaşanan gelişmeleri kastederek, "Türkiye ve AB İkisinin de birbirine ihtiyacı var" diye konuştu.

Toplantıya katılan İtalya Dışişleri Bakanlığında Türkiye masasından da sorumlu Müsteşar Benedetto della Vedova da, "İtalyan hükümetinin, Türkiye'nin Avrupa'da olması yönündeki yaklaşımı sürmektedir" derken, "Türkiye hemen Avrupa'da" derneği ile dernek kurucularına teşekkür etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İtalyan Dernekten Türkiye'ye AB Desteği - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement