Kaş Likya Birliği'nin Başkentinde Kazı Çalışması Başladı - Son Dakika
Güncel

Kaş Likya Birliği'nin Başkentinde Kazı Çalışması Başladı

Kaş Likya Birliği\'nin Başkentinde Kazı Çalışması Başladı

Likya Birliği'nin başkentinde kazı çalışması başladı ANTALYA'nın Kaş İlçesi yakınlarında Likya Birliği'nin başkenti olan Patara Antik Kenti'nde yaz dönemi kazıları başladı.

01.08.2015 12:04

Likya Birliği'nin başkentinde kazı çalışması başladı

ANTALYA'nın Kaş İlçesi yakınlarında Likya Birliği'nin başkenti olan Patara Antik Kenti'nde yaz dönemi kazıları başladı.

Patara Antik Kenti'nde bu yılki kazılar Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Yard. Doç. Dr. Şevket Aktaş başkanlığında yürütülecek. Prof. Dr. Fahri Işık başkanlığında 27 yıl önce başlatılan kazıları sürdüren Prof. Dr. Havva İşkan Işık'ın evde kaza geçirmesi sonucu bu yılki kazıları Yard. Doç. Dr. Şevket Aktaş'ın yürüteceği belirtildi.

2.5 ay sürecek kazıların bu yılki bölümüne 20 bilim insanı, 20 arkeoloji öğrencisi ve 20 işçi katılıyor. Kazılar iki ana noktada sürdürülüyor. Tepecik denilen bölümdeki MÖ 3'üncü yüzyıldan kalan Helenistik dönem konutların kazıları ve Bazalika'da yapılan kazı çalışmalarının yanında, Bazalika'nın planı da çıkarılıyor. Trikonkos planlı şapel (Üç yapraklı yonca şeklinde) kazılıyor. Antik kentte restorasyon ve konservasyon projeleri hazırlanıyor. Ayrıca Patara Antik Kenti içindeki 1 ve 3'üncü derece SİT alanı olan çiftlik ve işliklerin planları çıkarılıyor. Depolardaki taş ve küçük eserleri kataloglama çalışması yapılıyor.

Kazı Başkan vekili Yard. Doç. Dr. Şevket Aktaş, "Likya Birliği'ne başkentlik yapmış Patara kazılarının 27'nci yılında iki ana alanda çalışmalara devam edilmekte, Bazalika ve Tepecik Akropolü'nde. Bunların dışında Patara genelinde, restorasyon ve konservasyon çalışmaları devam etmekte. Bu yıl yapılan kazı çalışmalarında ortaya çıkarılan yapılar ve buluntularla Türkiye arkeolojisine ve bilim dünyasına katkı sağlamaya çalışıyoruz" dedi.

Tarihi, Erken Tunç Çağı'na dayanan Patara Antik Kenti, Bizans'ın sonuna kadar Likya Birliği'ne başkentlik yaptı. Dünyanın ilk demokratik parlamentosu, dünyada ayakta kalan önemli antik deniz fenerlerinden biri Patara Antik Kenti'nde bulunuyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kaş Likya Birliği'nin Başkentinde Kazı Çalışması Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement