Meslek Öğrenen Suriyeliler, Üretime Geçti - Son Dakika
Güncel

Meslek Öğrenen Suriyeliler, Üretime Geçti

Meslek Öğrenen Suriyeliler, Üretime Geçti

Adıyaman'daki çadır kentte açılan tekstil kursunda terziliği öğrenen Suriyeliler, yardım kuruluşlarından gelen kumaşlardan kendi vatandaşları için elbise dikiyor Tekstil kursu öğretmeni Gürbüz: "Kendi giysilerini kendileri dikiyorlar.

14.02.2014 11:10

Mehmet Fatih Aslan - Adıyaman'daki çadır kentte açılan tekstil kursunda terziliği öğrenen Suriyeliler, yardım kuruluşlarından gelen kumaşlardan diktikleri elbiselerle vatandaşlarının giyim ihtiyacını karşılıyor.

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve hazırlanan kamplara yerleştirilen Suriyeliler, meslek öğrenmeye devam ediyor. Barındıkları kamplarda başta eğitim olmak üzere mesleki ve sosyal etkinliklere katılan Suriyeliler, aldıkları mesleki eğitimi üretime dönüştürmeye başladı.

Adıyaman'daki çadır kentte açılan tekstil kursuna katılan Suriyeliler, yardım kuruluşlarından gelen kumaşlardan kendi vatandaşları için elbise dikiyor.

Tekstil kursu öğretmeni Zeynep Yalçın Gürbüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kursa gelen Suriyelilerin çoğunun dikiş makinelerini kullanmayı bilmediğini ancak verilen eğitim sayesinde elbise dikecek duruma geldiklerini söyledi.

Suriyeli kursiyerlerin kendi giysilerini üretebilecek duruma gelmesini, "balık tutmayı öğretmek" olarak niteleyen Gürbüz, "Yardım kuruluşları Suriyeli misafirlere kumaş yardımında bulunuyor. Kursiyerlerimiz de bu kumaşlardan hem kendileri, hem de çadır kentte kalan vatandaşları için elbise dikiyor. Böylece kumaşları çadır kentte kalan misafirler için değerlendirmiş oluyoruz" dedi.

Hem tasarlıyorlar, hem dikiyorlar

Kursiyerlerin giyim kültürlerinin diktikleri elbiselere yansıdığını belirten Gürbüz, Suriye'de "globia" olarak bilinen uzun fistanın en çok dikilen elbiseler arasında yer aldığını kaydetti.

Kursiyerlerin bugüne kadar 15 binden fazla giysi diktiğini ifade eden Gürbüz, şöyle konuştu:

"Kursiyerler fistanın yanı sıra pijama, etek, pantolon, eşofman, kazak, hırka gibi neye ihtiyaçları varsa o giysileri dikiyorlar. Dikilen elbiseler tekstil çadırında toplandıktan sonra lojistik çadırında depolanıyor. Oradan da elbiseye ihtiyacı olan Suriyeli misafirlere dağıtılıyor. Böylece kendi giysilerini kendileri dikiyorlar. Ayrıca bazı giyim firmalarından da iş alarak, çeşitli giyim malzemeleri üretiyoruz."

İdlib'ten kaçarak Türkiye'ye sığınan Münir Yunsu da elbiselerin tasarımını yaparak, kumaşları bu tasarıma göre kestiğini ifade etti.

Spor elbiselerin tasarımlarını da yapabildiklerini dile getiren Yunsu, "Normal yaka, İtalyan yaka, hakim yaka elbiselerin kesimlerini yapıyoruz. Etek kalıplarından 2-3 model dikiyoruz. Diğer arkadaşlarım da pantolon tasarımı yapıyor. Kadınlar için fistan ve diğer elbiseler için model tasarlıyorlar. Tasarlanarak kesilen modeller makine başındaki arkadaşlarımız tarafından dikiliyor" diye konuştu. - Adıyaman

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Meslek Öğrenen Suriyeliler, Üretime Geçti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • vatan: istemyoruz gitisnler stık türknn başına bela oldular iyice 1 0 Yanıtla

Advertisement