Ordu'nun Tedes Radarları Meclise Taşınıyor - Son Dakika
Güncel

Ordu'nun Tedes Radarları Meclise Taşınıyor

Ordu\'nun Tedes Radarları Meclise Taşınıyor

Ordu'da pilot bölge olarak 18 Kasım'da hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kapsamında Karadeniz Sahil Yolu'nda 1 ayda yaklaşık 100 bin sürücü radara girince CHP'li Ordu, Giresun ve Trabzon milletvekilleri konuyu meclise taşımak için çalışma başlattı.

30.12.2015 22:34

Ordu'da pilot bölge olarak 18 Kasım'da hizmete giren Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) kapsamında Karadeniz Sahil Yolu'nda 1 ayda yaklaşık 100 bin sürücü radara girince CHP'li Ordu, Giresun ve Trabzon milletvekilleri konuyu meclise taşımak için çalışma başlattı. Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu (TŞOF) Başkanı Fevzi Apaydın ise bölünmüş yolda hız limitlerinin artırılmasını isteyerek, "Burada 100'ün üzerinde gitmek bir trafik suçudur, buna uymak zorundayız ama hız kuralları limitleri çok aşağı çekilmiştir. Sanki sürücüye bir tuzak hazırlanmış gibidir" dedi.

Ordu'da pilot bölge olarak 18 Kasım'da İl Emniyet Müdürlüğü tarafından faaliyete geçen TEDES Projesi kapsamında Karadeniz Sahil Yolu'nda bir ayda 100 bine yakın sürücünün radara girmesi Karadenizli sürücülerin tepkisini topladı. Bölünmüş yolda hız limitlerinin düşük olduğunu, uyarı levhalarınında yetersiz olduğunu iddia eden sürücüler hız limitlerinin yeniden artırılmasını istiyor. Karadeniz Sahil Yolu boyunca 19 kule radar, 11 plaka tanıma sisteminin yerleştirilirken, tünellerin giriş ve çıkışlarında manuel radar ölçümü yapılıyor. Ünye'den Gülyalı İlçesi'ne kadar yaklaşık 100 kilometrelik Karadeniz Sahil Yolu boyunca 24 saat fotoğraf ve video kaydı yapan kule radarlar hız limitleri üzerine çıkan sürücüleri tespit ediyor. Hız koridoru başlangıcı ve hız limitlerini gösteren uyarıcı levha ve tabelalar bulunurken, bazı bölgelerde tabelaların led ışıksız olması nedeniyle gece sürücüler tarafından fark edilmediği de gözlendi. Altınordu ve Fatsa kent merkezlerinde bir ile üç kilometre arasında kule radarlar bulunurken, bölünmüş yolda hız koridoru alanında ise bu mesafe 5 kilometreyi buluyor. Kule radarların aralarındaki mesafenin kısa olması nedeniyle durumu farkedemeyen bir sürücünün yarım saatte 3 ile 10 kez radara girdiği de gözlendi.

18 DAKİKALIK YOL 50 DAKİKAYA ÇIKTI

Karadeniz Sahil Yolu'nun en büyük etabı olan Perşembe- Bolaman otoyolu 1 saatlik 42 kilometrelik deniz güzergahında olan yolu 27 kilometreye düşürerek seyahat süresini de 18 dakikaya indirmişti. TEDES'in uygulandığı 18 Kasım'dan sonra ise Perşembe-Bolaman otoyolunun seyahat süresi trafik yoğunluğu durumuna göre 50 dakikayı buluyor. Güzergahta toplam uzunluğu 5 kilometre olan 5 adet tünel bulunurken, tünellerde de radar kaydı yapılıyor. Türkiye'nin en uzun tüneli olan 3 bin 800 metrelik Ordu Nefise Akçelik tünelinde hız limiti 80 kilometre olurken, tünel giriş ve çıkış noktalarında da manuel radar uygulaması gerçekleştiriliyor.

Şehir içlerinde hız limitleri otomobiller için 70 km, minibüs, otobüs, kamyon ve çekici için 60 kilometre. Transit yolda ise otomobiller için hız sınırı 110 km, minibüs, otobüs, kamyon, çekici için 90 kilometre hız limitlerinde ayrıca yüzde 10 opsiyon bulunuyor.

'BÖLÜNMÜŞ YOLDA HIZ LİMİTLERİNİN ARTMASI LAZIM'

TŞOF Başkanı Fevzi Apaydın Ordu'dan geçen Karadeniz Sahil Yolu'nda bölünmüş yolda hız limitlerinin yeniden düzenlenerek artırılması gerektiğini söyledi. Sürücülerin belirlenen kurala uymasını isteyen Apaydın, "Biz bu kazaların nedenlerinin şoförlerden kaynaklandığını, şoförlerin dikkatsizlik ve hız kurallarına uymadıklarından trafik kazalarının yaklaşık yüzde 95'ine yakınının sürücü hatalarından olduğunu hep söyleriz. Samsun Bafra'dan tutun Hopa'ya kadar Karadeniz'de o şerit hep meskun mahaldir. Bir ilçenin veya ilin tabelası biter öbürü başlar. Eğer burada hız kurallarına tam layıkıyla riayet edilecekse bu Samsun-Trabzon arası 7-8 saatte ancak alınabilirö dedi.

'O YOL ASYA'YI AVRUPA'YA BAĞLAYAN BİR YOL'

Bölünmüş yollarda sürücülere daha fazla imkan sağlanması gerektiğini, Karadeniz Sahil Yolu'nun Asya Avrupa'yı bir birine bağladığı için ayrı bir önem taşıdığını da vurgulayan Apaydın şöyle devam etti:

"Bugün teknoloji ilerlemiştir, araçlarımız yenidir, yollarımızın mühendislik hizmeti Avrupa'yı aratmayacak şekilde son sistemdir. Ankara'nın içerisinde bugün hız limiti şehir geçişlerinde 83 kilometredir. Ama bunu bir Karadeniz sahil kesiminde, 60'a, 70'e düşürmek bana göre bir lükstür. Bu hız limitlerinin biraz daha arttırılması lazım. Bu 100'ün üzerinde gidenler var bunları cezalandıralım ama 100'ün altındaki hızı biraz daha açalım diye düşünüyorum. Bu kuralın uzun bir denetimden sonra yapılmış olduğunu düşünüyorum. İnsanları şok eden bu güne kadar 100'le gittiğiniz yeri 50 ile gideceksiniz, 80'le gittiğiniz yeri 40'la gideceksiniz, bu yol bitmez. Otobüslede gitseniz, kamyonlada gitseniz bitmez. Bu gözden geçirilmeli, hız limitleri fazla olmamak şartıyla bölünmüş yollarda yükseltilmeli ki bu sürücülerinde serzenişleri biraz azalsın. Ama bu yollar meskun mahaldir. Burada 100'ün üzerinde gitmek bir trafik suçudur, buna uymak zorundayız ama hız kuralları limitleri çok aşağı çekilmiştir. Sanki sürücüye bir tuzak hazırlanmış gibidir. Bu biraz daha gözden geçirilmeli. Bölünmüş yollarda sürücüye biraz daha imkan sağlanmalıdır. Ordu Çevre yolunun ne zaman açılacağı belli değil o da sıkıntı. Avrupa'yı da Asya'ya bağlayan Gürcistan'a bağlayan bir yoldur o.ö

CHP Ordu Milletvekili ve Ordu eski Belediye Başkanı Seyit Torun, Ordu Belediye başkanlığı döneminde uygulamanın kendilerine teklif edildiğini, fakat Çevre Yolu'nun hizmete açılamamış olması nedeniyle projeyi hayata geçirmediklerini söyledi. CHP Giresun Milletvekili Bülent Yener Bektaşoğlu, Trabzon Milletvekili Haluk Pekşen ile birlikte konu üzerinde çalıştıklarını, bölünmüş yolda hız limitlerinin artırılması, eksikliklerin giderilmesi yönündeki talepleri Meclis'e taşıyacaklarını vurgulayan Seyit Torun ise şunları söyledi:

"Biz trafik kurallarının uygulanmasına karşı değiliz. Bir kural varsa herkes uyacak ama burada vatandaş bilgilendirilmeden, uyarı levhaları koyulmadan ve bu anlamda nerede kaç kilometre olduğu bilinmeden uygulanmasını doğru bulmuyorum. Bir bakıyorsunuz 70, bir bakıyorsunuz 90 vatandaş nerede hangi kilometreyle gideceğini bilmiyor. Uyarı levhalarıyla bunun desteklenmesi lazım, Batı'da olduğu gibi büyük rakamlarla yazılması lazım. Bazı toleranslar sağlanmalı, trafik kuralları evrenseldir uymak durumundayız. Çevre yolununda biran önce açılması lazım. Vatandaş ceza yerim diye ambulansa bile yol vermiyor. Bu yolu Batum'a kadar herkes kullanıyor. Sonuçta oradaki vatandaşların bilgisi olmayabilir. Mutlaka bu konudada bir çalışma yapılmalı. Bu uygulamalar bizde altyapısı hazırlanmadan 'yaptım oldu' mantığıyla yapılıyor. Burada önemli olan sonuç almak, ceza yazılarak bir yere varılamaz. Cezayı önde tutarak bir olayı gerçekleştirmeye çalışırsanız bunu doğru bulmam. Bizim Belediye başkanlığımız döneminde bu konu bizede geldi. Çevre yolu yapılmadığı için gerçekleştirmedik. Ayrıca o dönemde Ordu'nun ulaşım planınıda yaptırdık. Çevre yolu yapılmadığı için projeyi devreye alamadık. Trabzon ve Giresun milletvekilimizle konuyla ilgili çalışıyoruz. Belli bir uyarılar, süreçten sonra, hız limitlerinin yeniden düzenlenip sabit hale getirilerek çalışma yapılması içinde çalışmamız var. Çalışma bitince konuyu meclise götüreceğiz.ö

'48 GÜNDÜR ÖLÜMLÜ VE YARALAMALI TRAFİK KAZASI YOK'

Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, bölünmüş yolda hız limitlerinin artırılmasına ilişkin Şoförler ve Otomobilciler Odası'ndan kendilerine henüz bir teklif getirilmediğini, bu teklifin gelmesi halinde konuyu Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME)'de görüşebileceklerini belirterek, "Bize gelen henüz bir talep yok. Talep gelirse Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma'nın karara olumlu görüş vermesi lazım. Komisyonda onlarda var. Onlar uygun görürse sorun yok. TEDES, faaliyete geçtiği günden bu yana yani 48 gündür Karadeniz Sahil Yolu'nda ölümlü ve yaralamalı trafik kazası yok, korna sesi yok, makas atma yok, çarpma yok ve dolayısıyla kaza yokö şeklinde konuştu.

CEZA YİYEN SÜRÜCÜLER FENOMEN OLUYOR

Ordu'da TEDES radarına girerek ceza yiyen sürücülerde sosyal medyada fenomen oluyor. Radar ceza makbuzunu yada makbuzlarla videolarını sosyal medyada paylaşan sürücülerin bu paylaşımları hızla dağılıyor. Ordu'da 7 dakikada 7 kez radara giren Rizeli Ahmet İpek, 31 dakikada 8 kez radara giren Samsunlu Alican Alper Çebi, 2 dakika aralıklarla 7 kez radara giren Trabzonlu Koray Koçhan, 1 günde 17 kez radara giren Samsunlu Fahri Kaya gibi her bir sürücünün sosyal medyada ki fotoğraf ve videoları 100 binin üzerinde izlenerek binlerce kez paylaşıldı.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Ordu'nun Tedes Radarları Meclise Taşınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • Ünal acar: Katılıyorum daha yeni gürcistana gittim geldim 2 sefer radara girdim ordu giresun tarafına gidecek olanları uyadıyorum gitmeyin diye böyle bir terbiyedizlik olmaz gürcistana kadar birtek polis durdurupta sen nereye gidiyorsun diye sormadı in misi cinmisi teröristmisin kacakmısın ondan sonrada savcı öz kacdı diyorlar kacar tabi bu resmen tuzak çok büyük rezillik 0 0 Yanıtla
  • Mustafa Şahin: Kaza olmamasi güzel. Kazalarin olmaya başladigi trafik akış hiz siniri bilimsel olarak teknik destekle araştirilmali her yerde hizin kaza oluşturma riski ayni degil zaten ona göre kademeli ceza olmalı iki veya daha fazla hiz limit aşimina ceza uygulanmali. Hız kaza ceza üçlüsünde denge çok iyi gözetilmeli. 390 lira hız çok çok yüksek asgari ücretin 1000 lira olduğu ülkemiz için.390 lira ceza alan sürücülerde bu cezanin ekonomik ve psikolojik etkileri ve caydiriciligi araştırılmali psikoteknik testlere incelenmeli cezanin işlenme sebepleri de iyi araştırılmali. Sonuçlar kamuyla paylaşılmalı. Herkese güzel günler 0 0 Yanıtla

Advertisement