ÖSYM Sınavlarında Sahtecilik Yapan Çete Çökertildi - Son Dakika
Güncel

ÖSYM Sınavlarında Sahtecilik Yapan Çete Çökertildi

Başta İzmir ve Diyarbakır'ın yanı sıra bir çok ilde, ÖSYM sınavlarında öğrencilerin yerine başkalarını sokan 70 şüpheliden 9'u gözaltına alındı.

02.01.2014 16:31  Güncelleme: 16:49

ÖSYM sınavlarında öğrencilerin yerine başkalarını sokup kazandıran suç örgütü çökertildi. Şebeke sayesinde yüzlerce kişinin haksız yere devlette işe girdiği tespit edildi. İzmir merkezli operasyon kapsamında eş zamanlı olarak pek çok ilde onlarca kişi yakalandı. Şebeke üyelerinin 1.5 milyon lira haksız kazanç elde ettiği belirlendi.

İLK DALGA GEÇEN YIL YAPILMIŞTI

Operasyonun ilk dalgasında 07 Temmuz 2012'de Ankara, İstanbul, İzmir, Batman, Diyarbakır, Gaziantep, Hakkari ve Mardin de yapılmıştı. 38 şüphelinin gözaltına alındığı operasyonda sahte kimlikle başkalarının yerine KPSS sınavına giren 17 kişi suçüstü yakalanmıştı.

BAŞSAVCILIK SORUŞTURMAYI GENİŞLETTİ

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı ikinci dalga için soruşturmayı genişletti. ÖSYM'nin yaptığı tüm sınavlar incelemeye alındı. Toplamda 258 şüphelinin benzer olaylara karıştıkları tespit edildi ve çok sayıda kişinin de devlet dairelerine memur olarak girdiği belirlendi.

DÜN SABAH YAPILAN OPERASYONDA 70 KİŞİDEN 9'U GÖZALTINA ALINDI

Bu gelişmeler üzerine dün sabah yeni bir operasyon dalgası başlatıldı. Başta İzmir ve Diyarbakır'ın yanı sıra bir çok ilde toplam 70 şüpheliden 9'u gözaltına alındı.

SAHTECİLİK YAPILAN SINAVLAR

Suç örgütünün KPSS, ÖSS, YGS, LYS, ALES, ÜDS, KPDS, DGS ve STS sınavlarına girecek kişilerin yerine başka kişileri soktuğu belirlendi. Örgütün liderliğini Mehmet Kenan Öztürk'ün yaptığı iddia ediliyor. Örgütün sınavlarda başkalarını yerine giren üyelerine "Joker"dendiği belirlendi.

HER SINAVA AYRI ÜCRET

Çetenin "Joker" olarak sınava giren kişilere 5.000 lira para verdikleri, yerlerine sınava girilen öğrencilerden ise 10.000 ila 15.000 dolar arasında para aldıkları belirlendi.

PKK'LILARI DEVLETTE İŞE SOKMUŞLAR

Suç örgütü tarafından sınavlara giren bu kişiler vasıtasıyla yasa dışı terör örgütü adına üniversitelere ve kamu kurumlarına adam yerleştirmeye çalıştıkları, PKK/KCK terör örgütünün, kamu sektöründe etkin olmaya çalıştığı, bu doğrultuda Güneydoğu'da yaşayan ve PKK/KCK terör örgütü görüşlerine yakın olan kişilerin yerlerine sınavlara girilmesini sağladıkları tespit edildi.

ÖRGÜTÜN İL SORUMLULARI VAR

Örgütün ÖSYM'nin düzenlediği bütün sınavlarda faaliyette bulunduğu belirlendi. Sınava girecek kişilerin "kimliğimi kaybettim" diyerek Nüfus Müdürlüklerine yönlendirilerek yeni kimlik çıkarttıkları, eldeki kimliklerinin ise örgütün il sorumluları tarafından lider Mehmet Kenan Öztürk'e gönderildiği, ardından da sınava girecek kişinin fotoğrafının yapıştırılarak sistemin yürütüldüğü belirlendi.

SINAVLARDAKİ SAHTECİLİK YÖNTEMLERİ

"Joker"in yeni oluşturulan nüfus cüzdanıyla ÖSYM'nin sınav müracaat merkezlerine gittiği veya internet üzerinden kayıt yaptırarak müracaat ettiği, ÖSYM'nin sınavla ilgili düzenlediği bütün evraklarda fotoğraf bölümünde "Joker"in fotoğrafının, sınavına girilen şahsın kimlik bilgilerinin olduğu, "Joker"in sınava girdiği şahsın müracaat işlemlerinde bir aksilik olduğu zaman da ÖSYM'nin ilgili merkezlerine giderek o şahısmış gibi işlemler yapıldığı savcılık tarafından tespit edildi.

PARADA ANLAŞMAZLIK OLDU, DİNLEMEYE TAKILDI

Örgütün işe yerleştirdiği bir memurun babasıyla para konusunda yaşadığı anlaşmazlık dinlemeye takıldı. Şebeke üyelerinin 1.5 milyon lira haksız kazanç elde ettiği belirlendi.

Sağlık kontrolünden geçirilen şüphelilerin Emniyet'teki ifade alma işlemleri sürüyor.

ÖSYM Sınavlarında Sahtecilik Yapan Çete Çökertildi
Kaynak: Haberler.Com

Son Dakika Güncel ÖSYM Sınavlarında Sahtecilik Yapan Çete Çökertildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (1)

  • west_live: akp bu gidişatın tek sorumlusu........ :) 14 6 Yanıtla

Advertisement