Samsun?da 'Afet ve Rahmet Kurbanı' Merasimi - Son Dakika
Güncel

Samsun?da 'Afet ve Rahmet Kurbanı' Merasimi

Samsun?da \'Afet ve Rahmet Kurbanı\' Merasimi

Samsun'da 'Afet ve rahmet kurbanı' merasimiGÖRÜNTÜLÜ HABER SERVİSİNESAMSUN'un Havza İlçesi'nde büyük bölümü tarım ve hayvancılıkla geçinenlerin oturduğu Çamyatağı ile Yaylaçatı Mahallesi'nde asırlardan bu yana sürdürülen gelenek kapsamında doğal afet ve felaketlerden korunmak için her yıl bahar aylarında 'Afet, rahmet kurbanı? merasimi düzenleniyor.

08.05.2016 12:39

Samsun'da 'Afet ve rahmet kurbanı' merasimi

GÖRÜNTÜLÜ HABER SERVİSİNE

SAMSUN'un Havza İlçesi'nde büyük bölümü tarım ve hayvancılıkla geçinenlerin oturduğu Çamyatağı ile Yaylaçatı Mahallesi'nde asırlardan bu yana sürdürülen gelenek kapsamında doğal afet ve felaketlerden korunmak için her yıl bahar aylarında 'Afet, rahmet kurbanı? merasimi düzenleniyor. Kuran-ı Kerim okunup dua edilmesi ardından bir araya gelen mahalle sakinlerine kesilen kurban etleri ile pişirilen yemek ikram ediliyor.

Havza İlçesi'ne Yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta olan Yaylaçatı ile Çamyatağı Mahallesi'nde oturanlar her yıl meydana gelebilecek doğal afet ve felaketlerden korunmak için bahar aylarında 'afet, rahmet kurbanı' kesiyor. Ağırlıklı olarak tarım ve hayvancılıkla uğraşanların yaşadığı bölgede bahar döneminde ekilen ekinlere dolunun zarar vermemesi, kuraklık olmaması, bereketli bir üretim ve hasat yaşanması, insanların deprem, sel gibi afetlerden korunması için bir araya gelenler kurbanlar kesti. Kurban etleri ile yemek pişirilip mahalle sakinlerine ikram edildi. Ardından Kuran-ı Kerim okundu ve afetlerden korunmak için dua edildi, ilahiler okundu. Afet ve rahmetin yanı sıra, şehitler ve aileleri, Türkiye'nin de terörden kurtulması için de dua edildi.

Yıllardan bu yana afet ve rahmet kurbanı merasiminin yapıldığı ancak kaç asırdır bu geleneğin sürdüğünü kendilerinin de bilmediğini belirten Çamyatağı Mahallesi Muhtarı Ahmet Güvenç, "Mahallerimizde vatandaşlarımız bir araya gelir ve dolu, kuraklık, deprem, sel gibi afetlerden korunmak bereket, rahmet olması için Allah'a dua eder kurbanlar keseriz. Sonra kurban etlerini hep birlikte yer, ikram ederiz. Gelemeyenlerin evlerine tek tek götürür ikram ederiz. Bölge mahallelerden vatandaşlarımız da gelir. Bu yıl ki merasimimize yaklaşık 2 bin kişi katıldı" dedi.

Havza Çamyatağı Mahallesi Dernek Başkanı Enver Şahin, afet ve rahmet kurbanı merasimi için 2 otobüs ve özel araçlarıyla İstanbul'da oturan mahalle sakinlerinin de Çamyatağı'na geldiklerini belirterek şöyle konuştu:

"66 yaşındayım. Dedelerimiz çocukken bu merasimlere katıldıklarını anlatırdı. Asırlardır bu merasim bölgemizde düzenlenir. Afet ve rahmet kurbanı merasiminin amacı ilk olarak kuraklıktan korunmak ve Allah'a yalvarış, yakarışta bulunup yağmur yağmasını istemek. Dolu, deprem gibi felaketlerin olmaması için dua etmek. Rahmet olması ve afetlerden korunmak için de Allah'a yalvarmayı ifade eden bu merasimleri yıllardır bölgemizde yapıyoruz. Özellikle bahar aylarında yapıyoruz. Bahar döneminde ekilen ekinlerin tam yetişme zamanı. Bu dönemde olabilecek bir dolu yağışı ekilen ekinleri zarar verir. Bölgemizdeki her mahalle farklı günlerde peş peşe rahmet ve afet kurbanı merasimini yaparlar."

Havza ve Köylerini Sevenler Yardımlaşma ve Kalkındırma Derneği Başkanı Ahmet Güngör, her yıl genellikle Mayıs ayında afet ve rahmet kurbanı merasiminin mahallelerde sırayla düzenlendiğini belirterek, şöyle dedi:

"Bizim en önemli geleneklerimizden biri bu merasimdir. Kurban keserek Allah'a dua ediyoruz. Ne afet, ne kuraklık olsun diye Allah'a dua ve niyazda bulunuyoruz. Mahalle meydanında herkes bir araya gelir beraber dua edildikten sonra pişirilen kurban etleri yenir ve ikram edilir. Birlik ve beraberlik için yapılan bu geleneğimiz inşallah daha uzun yıllar devam edecek."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Samsun?da 'Afet ve Rahmet Kurbanı' Merasimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement