Şırnak - Chp, Yeni Kürt Raporu Hazırlıyor - Son Dakika
Güncel

Şırnak - Chp, Yeni Kürt Raporu Hazırlıyor

Şırnak - Chp, Yeni Kürt Raporu Hazırlıyor

Haluk Koç: Özelleştiri Yapıyoruz, Bölge İnsanını Kucaklamak İstiyoruz

19.07.2010 21:44

HALUK KOÇ: ÖZELLEŞTİRİ YAPIYORUZ, BÖLGE İNSANINI KUCAKLAMAK İSTİYORUZ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Samsum Milletvekili Prof. Dr. Haluk Koç başkanlığında Mardin ve Şırnak'ta incelemelerde bulunan CHP heyeti, 21 yıl önce hazırlanan Kürt raporunu güncellemek için Şırnak'tan çalışmalara başladı. CHP heyetinin bölgedeki 25 ili kapsayan gezi ve incemesi 3 ay sürecek. Koç, "Bölgeyle tekrar kucaklaşmak istiyoruz, yakınlaşmak istiyoruz. İnsanımızı 2 siyasi kıskaç arasında bırakmak istemiyoruz" dedi.

Haluk Koç başkanlığında, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Genel Sekreter Yardımcısı Ankara Milletvekili Tekin Bilgin, MYK üyesi eski Milletvekili Mahmut Duyan, Parti Meclis (PM) üyesi gazeteci- yazar Mehmet Faraç ve Mardin İl Başkanı Mehmet Kılınç Aslan'ın yeraldığı heyet, CHP Şırnak il binasında parti üyeleri ile bir araya geldi.

CHP'den Şırnak Milletvekili adayı olan Neşet Ökten, burada yaptığı konuşmada, seçim döneminde 10 binden fazla oy aldıklarını, buna rağmen parti yönetiminin kendileri ile ilgilenmediğini söyledi. CHP'nin bölgede oy alamamasının tek sebebinin Ankara'daki idareciler olduğunu anlatan Ökten, "Siz parti yöneticilerimizden rica ediyorum. Hükümet, özellikle BDP ile görüşsün. MHP ile de görüşsün. Bu sorunun çözüm anahtarı BDP'dir. Bu sorun Türkiye'nin sorunudur. Biz ayrılmak istemiyoruz. Türkiye'nin bölünmesini de istemiyoruz" dedi.

Bunun üzerine CHP Genel Başkan Yardımcısı Haluk Koç, "Biz her türlü eleştiriye açığız. Eleştiriler bize ne kadar net ulaşırsa, biz de aynı yanlışı tekrarlama yapma ahmaklığını tekrarlamayız" diye yanıt verdi.

Koç, Şırnak'ta katıldıkları bir aile taziyesi sırasında yaptığı konuşmada, partilerinin 21 yıl önce 1989 yılında hazırladığı Kürt raporuna değinerek, şunları söyledi:

" Cumhuriyet Halk Partisi'nin 1989 yılında Doğu ve Güneydoğu Anadolu'daki bu sorunla ilgili çok ciddi bir inceleme sonucunda, ciddi bir çözüm raporu hazırladığını hepimiz biliyoruz. Aradan 21 yıl geçti, olağanüstü hal uygulamasının olduğu dönemde hazırlanan bu rapor hem siyasi, hem ekonomik, hem kültürel boyutlarda ciddi tespitlerde bulunmuştu. Ama aradan geçen süre içerisinde yapılan Anayasa değişiklikleri, çıkarılan yasalar, uygulamalar o tarihte belirttiğimiz bir çok noktanın gerçekleşmesine neden oldu. Bu gün geldiğimiz tarih diliminde kimlik siyasetiyle, inanç temelindeki siyasetin, bölge insanını sıkıştırdığını görüyoruz. Cumhuriyet Halk Partisi olarak biz bu süreçte özeleştirimizi de yapıyoruz. Bu gün toplantı sırasında da arkadaşlarımızı dinleyeceğiz ve eleştirilerini alacağız."

Gezi ve incelemelerinin temel amaçının bölge ve bölge insanıyla tekrar kucaklaşmak olduğunu belirten Koç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Bu toplantıda öncelikli amaç; biz bölgeyle tekrar kucaklaşmak istiyoruz. Tekrar yakınlaşmak istiyoruz. İnsanlarımızı iki siyasi kıskaç arasında bırakmak istemiyoruz. Sonuçta sayın genel başkanımızın da ifade ettiği gibi insan etnik kimliğiyle, inanç temelli kimliğiyle, kutsal bir varlıktır ve siyasetin konusu bu özellikleri olmamalıdır. Siyasetin konusu bizzat insanın kendi öznesi olmalıdır ve insanı ilgilendiren tüm sorunlar siyaseten tartışılmalıdır. Burada arkadaşlarımızı açık yüreklilikle dinleyeceğiz. Tüm eleştirileri tespit edeceğiz. Bu sadece Şırnak, Mardin ve Diyarbakır üçgeninde kalan bir çalışma olmayacak. Bölgedeki 25 kadar ili 3 ay içerisinde ikişerli, üçerli gruplar halinde gezeceğiz. Ondan sonra bunları partimizde yetkili kurullarımızla geniş bir tartışmaya açacağız. 2010-21011 tarihli süreci değerlendiren, sorunu tespit eden, açık, korkmadan, cesur bir değerlendirme yaparak bunu siyasetende Türkiye kamuoyuna sunacağız."

Daha sonra CHP heyeti TSO Toplantı Odası'nda basına kaplı olarak sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile bir araya geldi. Şırnak'ta sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle bir araya gelen CHP heyeti daha sonra buradan Mardin'e geçerek akşam yemeğinde Mardin'deki sivil toplum kuruluşları temsilcileriyle de bir araya gelecek. Heyet daha sonra Diyarbakır'a geçecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Şırnak - Chp, Yeni Kürt Raporu Hazırlıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement