Tatil Arası Zirve - Son Dakika
Son Dakika Logo

Tatil Arası Zirve

Tatil Arası Zirve
06.08.2008 03:03

İran'ın Nükleer Programına Destek Veren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Hem Tatil Hem de Başbakan Tayyip Erdoğan ile Görüşmek Üzere Dün Eşi Esma Esad ile Birlikte Bodrum'a Geldi.

İran’ın nükleer programına destek veren Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, hem tatil hem de Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmek üzere dün eşi Esma Esad ile birlikte Bodrum’a geldi.

Erdoğan ve Esad, İran’ın nükleer programı başta olmak üzere gündemdeki bölgesel sorunları görüştü. Esad çifti, tatil için Başbakan Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen Fettah Tamince’nin sahibi olduğu Rixos Oteli tercih etti. İki lider için Bodrum Milas Havaalanı’nda geniş güvenlik önlemleri alındı. Dün saat 11.50’de "Ana" uçağı ile havaalanına gelen Başbakan Tayyip Erdoğan’ın yanında eşi Emine Erdoğan ve kızı Sümeyye de yer aldı. Suriye Devlet Başkanı ve eşini taşıyan özel uçak havaalanına 12.15’de indi.

Uçak başında sohbet

Esad’ın uçağının inmesini VIP salonunda bekleyen Erdoğan çifti daha sonra alana çıkarak, konuklarını uçağın kapısında karşıladı. Erdoğan ve Esad çiftine Milas Atatürk İlköğretim Okulu’ndan iki öğrenci çiçek verdi. Beyaz bir kıyafet giyen Emine Erdoğan ve siyah takım elbise giymeyi tercih eden Esma Esad, bir süre el ele yürüdü. Erdoğan ve Esad ise uçağın başında kısa süre sohbet etti. İki lider, daha sonra VIP salonuna geçerek yaklaşık yarım saat sohbet edip portakal suyu içti. Yaklaşık 80 basın mensubunun takip ettiği Erdoğan-Esad buluşmasında izdiham yaşanmaması için gazetecilerin yarısı aprona alındı. Kameralara poz veren Esad ve Erdoğan çifti, daha sonra karayolu ile öğle yemeği yiyip toplantı yapacakları 20 kilometre uzaklıktaki Bodrum Torba’daki beş yıldızlı Rixos Otel’e hareket etti. Erdoğan ve Esad, makam arabasıyla Rixos Oteli’ne beraber gitti.

Esad’ın arabuluculuk teklifi

Beşar ve Esma Esad ile Tayyip, Emine ve Sümeyye Erdoğan, otelde öğle yemeğinde biraraya geldi. Yemekte, Arapça ve İngilizce bilen Sümeyye Erdoğan tercümanlık yaptı. Erdoğan ve Esad’ın buluşacağı ve yemek yiyeceği yerdeki iskelenin Milas- Bodrum karayoluna bakan bölümü kumaş paravanlarla tamamen kapatıldı. Esad, geçen hafta Tahran’a giderek İran Cumhurbaşkanı Mahmut Ahmedinejad ile görüşmüştü. Esad görüşmeden sonra yaptığı açıklamada, arabuluculuk rolü için teklifin kendisine Fransa’dan geldiğini söylemişti. Esad çifti için, daha önce Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in kaldığı villa hazırlandı. Üç özel aşçı ile üç yakını da önceki gün Bodrum’a gelerek villaya yerleşti. Esad’ın gelişi nedeniyle Torba Zeytinli koyundaki Rixos Otel’in yanındaki Zeytinli Adası’na ve en küçük kayacıklarda bile Suriyeli ve Türk sivil güvenlik görevlileri inceleme yaptı. Rixos oteller zincirinin sahibi Fettah Tamince de Erdoğan ve Esad gelmeden önce yatlardaki ve oteldeki hazırlıkları izledi.

Başbakanlık plakası takıldı

Başbakan’ın resmi makam aracı Esad’a tahsis edilirken, araçta 02 nolu plakanın takılı olduğu görüldü. Esad’ın korumasını Erdoğan için Bodrum’a gelen koruma ekibi üstlendi. Erdoğan ile Esad önce başbaşa görüştü. Daha sonra görüşmeye aileler de katıldı. Ardından da iki ülke heyetleri arasında görüşmelere geçildi.

Esad çiftinin aile yaşamında tatil geleneği olmadığı için, Bodrum’da tatil yapma düşüncesi, Suriye kamuoyunda da sürpriz olarak değerlendirilmişti. Rixos Otel’de yer ayırtılmasına ve her türlü hazırlığın yapılmasına rağmen güvenlik nedeniyle Esad çiftinin adı açıklanmayan başka bir otelde kalabileceği belirtildi. Yaklaşık bir hafta Türkiye’de kalması beklenen Esad çiftinin, bir tekneyle Bodrum’un koylarında günübirlik mavi tur yapabileceği de belirtildi.

Her zaman zarif ve şık

Suriye’nin First Lady’si Esma Esad, her zamanki zarafeti ve şıklığı ile dün de dikkatleri üzerinde topladı. Saçlarını kestirerek imajını değiştiren Esma Esad, siyah keten elbise, büyük tokalı kemer, kırmızı çantayla geldi. VIPsalonunda Esma Esad, Emine Erdoğan ve Erdoğan çiftinin kızları Sümeyye bir süre sohbet ettiler.

Esad çiftine sıcak karşılama

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ve eşi Esma Esad, tatillerini geçirmek için geldikleri Bodrum’da Başbakan Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan tarafından havaalanında karşılandı. Esad ve Erdoğan aileleri birbirlerine sarılarak ve karşılıklı espriler yaparak sohbet ettiler. Esad ve Erdoğan tokalaşırken Esma Esad ve Emine Erdoğan gülerek onları izledi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Tatil Arası Zirve - Son Dakika


Advertisement