TBMM Heyeti'nin Taşınma Önerisine Kanserli Köyden" Kararsızız" Yanıtı - Son Dakika
Güncel

TBMM Heyeti'nin Taşınma Önerisine Kanserli Köyden" Kararsızız" Yanıtı

TBMM Heyeti\'nin Taşınma Önerisine Kanserli Köyden" Kararsızız" Yanıtı

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Üyeleri, Nevşehir'in Gülşehir İlçesine Bağlı Tuzköy Beldesi ile Ürgüp İlçesi'nin Karain Köyündeki Kanserli Bölgelerdeki İncelemelerini Tamamladı.

06.11.2010 11:16

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu üyeleri, dünyada Akciğer ve Karınzarı (Mezotelyoma)'nın en yoğun olarak görüldüğü merkezlerin başında gelen Nevşehir'in Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesi ile Ürgüp ilçesinin Karain köyündeki kanserli bölgelerdeki incelemelerini tamamladı. Komisyon üyeleri bu sabah Nevşehir'den ayrıldı.

AK Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın başkanlığı'ndaki Kanser Araştırma Komisyonu heyeti ilk olarak Nevşehir Valisi Osman Aydın'ı ziyaret ederek kanserli bölgelerdeki son durumla ilgili olarak bilgi aldılar. Daha sonra Nevşehir İ.Şevki Atasagun Devlet Hastanesi'ni ziyaret eden heyet üyeleri,burada yetkililerden Gülşehir'e bağlı Tuzköy beldesi ile Ürgüp ilçesine bağlı Karain köyünde yaşanan kanser olaylarına ilişkin görüşme yaptı. Bölgede kansere neden olan yapılarla da ilgili ,heyet üyelerine Nevşehir İl Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Tatar, bu güne kadar kanserle mücadele kapsamında gerçekleştirilen yapısal değişikleri anlattı.

KÖYLÜLER TAŞINMA KONUSUNDA KARARSIZ

Heyet üyeleri daha sonra Ürgüp ilçesine bağlı Karain köyüne geçerek, köy muhtarı Mevlüt Özata ile görüştüler.Köy muhtarı Özata, Karain'in taşınması yönünde köyde ikilik yaşandığını,bir bölüm köylülerin taşınmadan yana tavır koyarken,bir bölümünün de evlerinde kalmak istediğini, bunun da sorunları artırdığına dikkat çekti. Komisyon Başkanı Kemalettin Aydın'da önemli olan noktanın devletin halkın sağlığı ile ilgili en iyi yönteme karar vermesi gerektiğini belirterek,uzmanların da görüşleri doğrultusunda alınacak bu kararın uygulanması gerektiğini ifade etti. Daha sonra konutlarda kanser yapıcı yapı taşlarını inceleyen heyet üyeleri ,köylüler ile de görüşmeler yaptılar.

Heyet üyeleri TBMM tarafından kendilerine tahsis edilen otobüs ile daha sonra, Ürgüp'ün Karain köyünden, ölümlerin yoğun yaşandığı Gülşehir ilçesine bağlı Tuzköy beldesine geçtiler.Tuzköy beldesinde kanserli bölgelerde oturan vatandaşlar için Evrenin Etekleri mevkiinde yapılan afet konutlarının bulunduğu alanı gezen heyet üyeleri Tuzköy Belediye Başkanı Ümit Balak'dan bölgedeki kanser oluşumu ve bu güne kadar gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili bilgiler aldılar.

ALT YAPI İÇİN KOMİSYONDAN DESTEK İSTEDİ

Başkan Ümit Balak, kanserli bölgelerde oturan vatandaşların farklı bir merkezde yaşamlarını sürdürmeleri için kanserli konutların bulunduğu alanın afet kapsamına alınarak 245 konutun yapıldığını,2012 yılında başlayacakları kanserli bölgelerin yıkımında sıkıntı oluşturan toplam 188 konutun da afet kapsamında değerlendirilmesine yönelik Bakanlar Kurulu kararının çıkartılarak bu yönde önemli bir gelişmenin sağlandığını kaydetti. Balak, beldedeki alt yapı çalışmalarında kendilerine destek olunmasını ve halen afet konutlarında oturan vatandaşların taksit ödemelerinde sıkıntı yaşadıklarını dile getirerek,bu konuda yardımcı olunması çağrısında bulundu.

TBMM Kanser Araştırma Komisyonu Başkanı Kemalettin Aydın,daha sonra gezisinin bir değerlendirmesini yaptı.Tuzköy Belediye Başkanı Balak'ın kendilerine ilettiği sorunları tek başına çözüme kavuşturacak bir komisyon olmadıklarını, araştırma komisyonu olarak kendilerine iletilen bu sorunları hazırlayacakları raporda dile getireceklerini belirtti. Akciğer ve Karınzarı Kanseri'nin yoğun olarak görüldüğü bölgelerdeki çalışmalardan dolayı Vali Osman Aydın, İl Özel İdaresi ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine teşekkür eden Aydın, komisyon olarak konuyla ilgili bir rapor hazırlayarak meclise sunacaklarını kaydetti.

Kemalettin Aydın, "Komisyon olarak 15 toplantı yaptık,bu toplantılar sırasında 45 sivil toplum kuruluş temsilcileri ve uzmanlardan oluşan kamu yöneticilerini dinledik. Bu güne kadar 700 sayfalık tutanak rapor hazırladık.Komisyon olarak amacımız ülkemizde kanser vakalarının olduğu yerlerde durum değerlendirmesi yapmaktır.Sonrasında da konuyu TBMM'nin gündemine getirmektir.Kanser hastalığı Türkiye için 2 milyar Avro gibi bir maliyet oluşturmaktadır. Gelişmekte olan ülkelerde eğer tedbir alınmaz ise 2030 yılında maliyet 10 milyar Avro'ya çıkabilecektir. Nevşehir gezimiz oldukça yararlı geçti. Karain köyü oldukça tartışmalı bir bölge.Bununla ilgili çalışmalar yapacağız. Tuzköy beldesinde de 35-40 yıldır konu çözüme kavuşamamış,ancak son yıllarda bu konuda önemli ilerlemeler kaydedildiğini gözlemledik.Taşınmak isteyenin ve istemeyenlerin nedenlerini de araştıracağız. Araştırmamız sonucu raporumuzda taşınmaya gerek görürsek bunu da belirteceğiz"dedi.

Nevşehir gezisini tamamlayan ve bu sabah kentten ayrılan TBMM Kanser Araştırma Komisyonu, 26-27 Kasım tarihleri arasında Trabzon ve Rize'deki kanser gelişmelerini araştıracak.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel TBMM Heyeti'nin Taşınma Önerisine Kanserli Köyden' Kararsızız' Yanıtı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement