Uaea Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika
Güncel

Uaea Genel Kurul Toplantısı

Uaea Genel Kurul Toplantısı

Türkiye heyeti başkanı Büyükelçi Bayer: "Türkiye, İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun çözümünde diyalog ve işbirliğini kolaylaştıracak yapıcı çabalara katkıda bulunmaya hazırdır"

19.09.2013 13:20

Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEA) Genel Kurul toplantısına katılan Türkiye heyeti başkanı Büyükelçi Tomur Bayer, "Türkiye'nin, İran'ın nükleer programına ilişkin sorunun çözümünde diyalog ve işbirliğini kolaylaştıracak yapıcı çabalara katkıda bulanmaya hazır olduğunu" söyledi.

Türkiye'nin, İran'ın nükleer programına ilişkin soruna diplomatik bir çözüm bulunması yolundaki görüşünü koruduğunu ifade eden Bayer, "Daha önce burada ve farklı forumlarda pek çok kez vurguladığımız gibi ancak diyalog ve yavaş ilerleyen bir süreçle mevcut çıkmaz aşılabilir ve her iki tarafı da tatmin eden kalıcı bir çözüm bulunabilir" dedi.

Bayer, Türkiye'nin her zaman olduğu gibi "diyalog ve işbirliği yolunu kolaylaştıracak yapıcı çabalara katkıda bulunmaya hazır olduğunu" kaydetti.

-Türkiye'nin nükleer enerji programı -

Konuşmasında Türkiye'nin nükleer enerji programı hakında da bilgi veren Bayer, son 20 yılda artan enerji talebi ve yerel enerji kaynaklarının yetersizliği nedeniyle Türkiye'nin enerji arzının güvenliği, sürdürülebilirliği ve rekabetçiliğine odaklandığını belirterek, "Bu kapsamda Rusya Federasyonu ile Akkuyu'da dört ünitelik bir nükleer reaktörün inşa edildiğini ve 2020 yılında bitmesinin öngörüldüğünü" bildirdi.

Türkiye'de Sinop'ta da bir nükleer reaktör kurulmasının planlandığını ifade eden Bayer, Türkiye'nin UAEA ile yakın işbirliği içinde çalıştığını ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ile güvence denetimleri antlaşmasına  taraf olduğunu vurguladı.

-Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması -

Geçen yıl yapılması planlanan Ortadoğu'nun nükleer silahlardan arındırılması konferansının ertelenmesi nedeniyle hayal kırıklığına uğradıklarını ifade eden Bayer, "Bu konferansın biran önce gerçekleşmesini umuyor ve bu çerçevede ilgili ülkelere bahse konu konferansın gerçekleşebilmesi için yapıcı bir yaklaşım izlemeleri çağrısında bulunuyoruz." dedi.

Ortadoğu'da nükleer silahlardan arındırılmış bölgeler kurulması gerektiğine işaret eden Bayer, "Nükleer silah sahibi tüm devletlerin, nükleer silahlardan arındırılmış bölgeler kurulmasını amaçlayan anlaşmalara uyacaklarını ümit ettiklerini" kaydetti.

UAEA Genel Kurul toplantısının bugünkü oturumuna Tayland Prensesi Bajrakitiyabha Mahidol başkanlık yaptı.

Kurumun Viyana'daki merkezinde pazartesi günü başlayan ve kurum üyesi 159 ülkenin katıldığı toplantının yarın sona ermesi bekleniyor. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Uaea Genel Kurul Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement