Yenilenen Tarihi Camiler Hatlarla Bezendi - Son Dakika
Güncel

Yenilenen Tarihi Camiler Hatlarla Bezendi

Yenilenen Tarihi Camiler Hatlarla Bezendi

Bursalı hattatlar camilerin iç tezyinatında aktif olarak çalışmalarını sürdürüyorlar.

06.01.2014 11:19

Bursalı hattatlar camilerin iç tezyinatında aktif olarak çalışmalarını sürdürüyorlar. Namazgah Yokuşun'daki Şabani Dergahında faliyetlerini sürdüren Bab-ı Nun Gelenekli Sanatlar Derneği üyesi hattat ve naht ustaları, Vakıflar ve Büyükşehir Belediyesi'nin restore ettiği Kiremitçi Sinan Bey ve Üftade Tekke Camilerinin iç kısımlarını süsledi. Camilere lafzı celal, ism-i nebi, cihar yar-ı güzin ve mihrap ayetlerini taktılar.

Hattatlar Mahmut Şahin, Ali Özden, Demirali Kurtulmuş, Mustafa Özay, naht ustaları Recep Ulu ve Cihat Bay'ın gayretleri ile atölyede kesilip, altın varakla kaplanan yazılar, camilere itina ile asılıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın 23 Şubat'ta İstanbul Beylikdüzü Fuarı alanında düzenlediği 3 günlük Cami Fuarı'na özel olarak davet edilen sanatçı ekibi, Türkiye'deki bütün şehirlere yazılarını gönderiyor. Stantta camilerde yaptıkları kuşak yazı kesmeleri, mihrab ayeti ve levha hatların örneklerini de sergileyecek olan Bab-ı Nun sanatçıları, bu işte en hızlı ve kaliteli çalışmaların Bursa'da yapılmaya başlandığına dikkat çekti.

Bursa'da Muradiye, Hamzabey, Yeşil, Dibekli, Kestel Mehmet Vani Efendi, İznik Ayasofya camileri, sultan türbeleri, Nakkaş Ali Mescidi gibi onlarca tarihi ve yeni inşa edilmiş camide eserleri bulunan ekip, Balkanlar'da da restorasyonu Bursalı hayırseverler tarafından yapılan birçok camiye yazılar hazırladı. Sultan tuğraları ile günümüzdeki önemli kişilerin Osmanlıca harflarle yapılmış tuğralarını da kesen naht sanatçısı Recep Ulu, "Birçok devlet adamı ve iş adamına arkadaşları tarafından sipariş edilen tuğralar hazırlıyoruz. Camiler için her ebatta yuvarlak, kare, değişik tasarımlardaki eseri, ahşap malzemeden kesip, üzerine 24 ayar altın varakla kaplama yapıyoruz. Bu eserlerin evladiyelik olarak asırlarca ecdadımızın yaptığı binalar gibi uzun ömürlü olması için titiz bir çalışma ve en güzel malzemeyi seçiyoruz. Bursa'daki hattat arkadaşların da destek ve güç birliği ile 1 ay içerisinde ölçüsünü aldığımız yerin eserlerini hazırlama imkanımız oluyor" dedi. - BURSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Yenilenen Tarihi Camiler Hatlarla Bezendi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement