CHP'li Gök'ten 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Mesajı - Son Dakika
Politika

CHP'li Gök'ten 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Mesajı

CHP\'li Gök\'ten 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Mesajı

CHP'li Gök, "Kişilerin hak ve hürriyetlerini gasp eden iktidara karşı tüm yurttaşlarımızı bir kez daha haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz." dedi.

10.12.2013 12:55  Güncelleme: 12:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyesi, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, "Kişilerin temel hak ve hürriyetlerini gasp eden iktidara karşı tüm yurttaşlarımızı bir kez daha haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Gök, partisinin Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün ve Çorum Milletvekili Tufan Köse ile 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

Balbay'ın dün tahliye edildiğini anımsatan Gök, "Bugün 2011 seçimlerinden beri tutuklu bulunan millet iradesi nihayet özgürlüğüne kavuşmuştur ve bugün Meclis'te edilecek yeminle de artık Balbay halkına ve toplumuna milletvekili sıfatıyla hizmet etmeye devam edecektir. Aramıza hoşgeldin" dedi.

Gök, Türkiye'deki insan hakları ihlallerine değinerek, 2013 yılında cezaevlerinde hastalık veya intihar sonucu en az 25, yargısız infaz sonucu da en az 33 kişinin yaşamını yitirdiğini iddia etti. Gök, "AKP iktidarı boyunca yargısız infaz, rastgele ateş veya dur ihtarına uymadığı gerekçesiyle öldürülenlerin toplam sayısı ise 456'dır" dedi.

AK Parti döneminde yaşanan şüpheli asker ölümü sayısının bin 36 olduğunu belirten Gök, sınır hattında yaşanan patlamalar veya Suriye'deki çatışmalardan seken kurşunlar neticesinde ise bu yıl 71 kişinin hayatını kaybettiğini, 219 kişinin yaralandığını, faili meçhul cinayetlerde 7 kişinin yaşamını yitirdiğini kaydetti.

Hükümetin Ottowa Sözleşmesi uyarınca 2014'e kadar tamamen temizlemeyi taahhüt ettiği ancak bu konuda kayda değer bir yol almadığı kara mayınlarının da can almaya devam ettiğini, bu şekilde 2013'te 7 ölüm ve 18 yaralanma olayının meydana geldiğini ifade eden Gök, "2013'te de analar ağlamaya devam etmiştir" diye konuştu.

Temel insan haklarından ifade özgürlüğü konusunda kısıtlamalar, engellemeler ve cezalandırmaların bu yıl da devam ettiğini savunan Gök, Kasım sonu itibariyle 115 kişinin çeşitli maddelerden toplam 200 yıl 6 ay 17 gün hapis cezası, 50 kişinin 145 bin 374 lira para cezası aldığını kaydetti.

-Gezi olayları

Gök, Gezi olaylarının, 2013 yılının insan hakları mücadelesi konusunda tarihi bir önemde olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Ne yazık ki AKP iktidarı bu protestoları hiçbir zaman doğru bir zeminde değerlendirmemiş ve her türlü baskı aracını kullanarak ağır bir insan hakkı enkazı yaratmıştır. Türk Tabipler Birliği verilerine göre 1 Ağustos 2013 tarihi itibariyle 8 bin 163 kişi yaralanarak veya kimyasal gazdan etkilenerek hastanelere/gönüllü revirlere başvurmuştur. Olaylar sırasında biri polis memuru olmak üzere 7 kişi yaşamını yitirmiştir.

Bayburt hariç 80 ilde Gezi Parkı eylemlerine destek amaçlı düzenlenen 4 bin 900 eyleme toplam 3 milyon 545 bin kişi katılmış, gözaltına alınan 5 bin 300 kişiden 185'i tutuklanmıştır. Şu ana kadar hazırlanan toplam 30 iddianamede bin 204 kişinin 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet ettikleri' ve 'görevini yaptırmamak için görevli polis memuruna direndikleri' gerekçesiyle yargılanması talep edilmiştir."

Hükümetin "ileri demokrasi" dediği Türkiye'nin insan hakları çetelesinin, tabloyu apaçık ortaya koyduğunu iddia eden Gök, "Kişilerin temel hak ve hürriyetlerini gasp eden iktidara karşı tüm yurttaşlarımızı bir kez daha haklarına sahip çıkmaya çağırıyoruz" dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Politika CHP'li Gök'ten 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü Mesajı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement