2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni - Son Dakika
Güncel

2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni

YTB Başkanı Yurtnaç: " Daha önce 9 10 bin kişinin başvurduğu Türkiye Bursları'na geçen yıl 45 bin, bu yıl ise 55 bin kişi başvurdu"

27.06.2013 15:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanı (YTB) Kemal Yurtnaç, Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrenciler için verilen Türkiye Bursları'na çok yoğun bir ilginin olduğunu belirterek, " Daha önce 9-10 bin kişinin başvurduğu Türkiye Bursları'na geçen yıl 45 bin, bu yıl ise 55 bin öğrenci başvurdu" dedi.

Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın (YTB) düzenlediği ve 80 farklı ülkeden 848 mezun öğrencinin katıldığı, 2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni, ATO Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı'nda gerçekleşti. Bu yıl Türkiye'deki üniversitelerden mezun olan uluslararası öğrenciler için düzenlenen törene, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru da katıldı.

YTB Başkanı Yurtnaç, programın açılışında yaptığı konuşmada, YTB'nin kurulmasıyla uluslararası öğrenciler için proje üretmeye başladıklarını kaydederek,  2011 yılında strateji belgesi oluşturduklarını ve bu belge çerçevesinde çeşitli kararlar aldıklarını söyledi. Yurtanç, 70 ülkenin burs sistemini incelediklerini, üniversitelerden ve büyükelçiliklerden görüş aldıklarını belirterek, çalışmaların sonucunda "Türkiye Bursları" adı altında bir yapı oluşturduklarını ifade etti.

-5 ile koordinasyon ofisi-

Türkiye Bursları sistemini oluşturduktan sonra ekonomik ve sosyal hedefler koyduklarını anlatan Yurtnaç, "Rekabet edebilir bir sistem oluşturmaya çalıştık. En önemlisi uluslararası bir eğitimin verilmesi için çalışmalar yaptık. Sistemi başarı esaslı kıldık. 4 ana kategoride, 6 farklı burs programı uyguladık. Her bölgeye, ülkeye göre yeni sistemi dizayn ettik" diye konuştu.

Türkiye'de öğrenim gören uluslararası öğrencilerin 1991 yılından bu yana çeşitli bürokratik işlemlerle uğraşmak zorunda kaldıklarını belirten Yurtnaç, şunları kaydetti:

"Türkiye'ye bir öğrenci geldiğinde 16 farklı adrese gidiyordu. Türkiye'yi bilmiyor, dil bilmiyor ve 16 kurumun önünde sıra oluyordu bu arkadaşlarımız. Bu sistemi basitleştirdik. Sadece kredi yurtlara, emniyete ve okula gider hale getirdik. Türkiye'de öğrencilerimizin yoğun olduğu 5 vilayette de koordinasyon ofisleri açıyoruz. Sırasıyla Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Eskişehir'de bu ofisleri açıyoruz. Akademik rehberlik konusunda eğitimler veriyoruz. Daha önce 9-10 bin kişinin başvurduğu Türkiye Bursları'na geçen yıl 45 bin, bu yıl ise 55 bin kişi başvurdu."

.-"Öğrencilik hayatım boyunca hiç yabancılık çekmedim"-

Bu yıl mezun olan öğrenciler adına bir konuşma yapan Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu Kosovalı Cenet İgci, Türkiye'yi çok sevdiğini belirterek, şunları konuştu:

"Türkiye o kadar güzel ki ister insanıyla, ister misafirperverliğiyle, isterse öğrencilerine sağladığı bilgi akışıyla bütün tereddütlerimi yok etti. Öğrencilik hayatım boyunca hiç yabancılık çekmedim. Türkiye Cumhuriyeti'nin bize sağladığı imkanlar tartışılmaz elbette. Yemek, içmek, barınma, eğitim, saygı, sevgi, her şeyin en iyisiyle karşılaştık burada. Tek yapmamız gereken sadece çalışmak oldu."

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu Gambiyalı Muhammed Jaiteh ise "Buraya gelmeden önce açıkçası Türkiye'de beni nelerin beklediği hakkında çok fazla bir fikrim yoktu. Yaklaşık 7 yıldır Türk misafirperverliğini birçok örnekle yaşadım" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından, uluslararası öğrencilerden kurulu YTB Uluslararası Öğrenciler Türk Sanat ve Halk Müziği korosu konser verdi. Törende ayrıca, Ahmet Yesevi Uluslararası Türk Kazak Üniversitesi Yesevi Sanat Topluluğu dans gösterisi sundu.

Gösterinin ardından, Başbakan Yardımcısı Bozdağ, Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Milli Eğitim Bakanı  Avcı, ve Dışişleri Bakan Yardımcısı Koru, en başarılı 15 öğrenciye tablet bilgisayar hediye etti. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel 2. Uluslararası Öğrenciler Mezuniyet Töreni - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement